Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1627
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

288 Основи пунктуації

  1. Люди біжать на роботу, з роботи — наввипередки в метро, в трамваї, в автобуси. 4. Легкових машин було набагато рясніше, ніж завжди, ніби вони тільки й чекали нагоди, щоб вихопитися із диктових та жерстяних хижок — на вулиці. 5. Я спроквола проходжу між креслярських дощок, за якими —вони, хто сьогодні ігнорував мене, хто засудив мене сьогодні на самотність (В. Др.).

  1. 1. За п’ять хвилин вони уже були на «ти», за десять

  • йшли Володимиреькою, за півгодини —сиділи в нього в хаті й пили пахучу каву під млосні співи Русоса. 2. Ха­рактер у нього був несучасний — мрійний і романтичний. А ще — незмінний, як і костюм, в якому він ходив роками. 3. Оратор! Просто — Цицерон... 4. Потому знову сів за кермо, подав машину й одразу ж — на задній хід! Машина на мить завмерла, а далі —пішла, пішла з баюри!

  1. Тепер не міг сказати, чому воно так сталося, хто винен, де зламалося його коріння. Йому незле жилося, не помічав, що знизу —тільки каміння (В. Шевч.).

  1. 1. Не хочеш — не купуй. В магазині^— там дешево, а йдуть не туди, а до мене. 2. — У Нью-Йорку, в ресторані «Перигор» на Першій авеню. Федоре, я щось забув. Перигор — з чим це пов’язано? — 3 Монтенем.

  1. Мальвіно, в нашім домі — і така сварка! — Мальвіна Вітольдівна стала біля дверей беззахисним докором своїй роз’юшеній доньці. 4. Давай оригінальне, нове, хоч ти вмри! Давай — і душа з тебе! Новий рік — знов давай почин! 5. Найдорожче в Києві — простір. Отой, з зелених гір на Задніпров’я і Задесення, в безмежжя до Чернігова, Смоленська, Новгорода, а в другий бік — у степи до самого моря (//. Загр.).

  1. 1. Галасу, метафор тут немає, вірші гарні, але —з ніг читача не збивають (з газ.). 2. Гей, дзвін гуде — Іздалеку. Думки пряде —Над нивами (Я. Тич ). 3. А тепер пануй над мною, смерті владо, та не цілого мене захопиш, я — твій спадкоємець, сонячна Елладо, я лишуся — гайним радником Європи (Б.-І. Ант.). 4. Переживу. Перечорнію. Перекигичу. Пропаду. Зате — нічого. Все. Німію. Байдужість в голови кладу (М. Вінгр.). 5. Ми ж, напившись кави, довго-довго-довго-довго — ще блукали (В. Небор ). 6. Хороша моя! Про кохання й падалі — ні слова (О. їрв.). 7. Однак чому ця мить — в цю саме мить? (Л. Кост.). 8. Сльози — очиці — в блакиті, — справді? Чи може... вві сні?.. (В. Чум.). 9. М’яч, неначе випущений з гармати снаряд, летить — вище воріт! (В. Др.).

289

Пунктуація в простому реченні

Розділові знаки при однорідних членах речення

Функція розділових знаків при однорідних членах речення номінативна. Розставляючи розділові знаки, автор членує речення, щоб вказати межі компонентів номінативних рядів, що називають виконавців дії, їхні ознаки, дії тощо, або — за певних умов — виділити весь комплекс з однорідними членами.

Однорідними можуть бути як головні, так і другорядні члени речення, якщо вони пояснюють той самий член у реченні і виконують однакові синтаксичні функції.

Не вважаються однорідними:

н Члени речення, що перебувають у родо-видових відношеннях: На виставці представлені побутові електрич­ні прилади вітчизняних виробників (газ.).

я Два присудки (так званий подвійний присудок), один з яких виражає рух, а другий його мету: Я сяду подумаю, зайду провідаю.

  • Сполучення слів, що становлять собою одне ціле за змістом, але різні за формою, з яких друга частина має частку не: зробити не зробить, тільки обіцяє.

в Стійкі фразеологічні вислови з повторюваним спо­лучником, які виступають одним членом речення: ні се ні те, ні риба ні м 'ясо, і сміх і гріх, ні слуху ні духу.

Кома ставиться між однорідними членами речення:

н Якщо між ними немає сполучників: Схід червоніє, розжеврюється, голі дерева стоять непорушно, в сережках роси (О. Гонч.).

  1. При протиставних сполучниках: До цієї станції до­рога була крута, нагору, але брукована, а далі йшла грунто­ва, аж до райцентру (Гр. Тют.).

в .При єднальних і розділових сполучниках, якщо вони повторюються: Це ані добре, ні погано (О. Ірв.); Це справді як заповіт! Дніпро, і гай, і хата, й садок при ній (В. Шевч.); Тут недоречні печаль, чи смуток, чи гнів (О. Ірв.).

Крапка з комою ставиться між однорідними членами речення, коли вони поширені, мають свої

і©0*33

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]