Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1627
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

308 Основи пунктуації

притулившись до їх чолом і дивився, як юрба шикувалась круг церкви виставляючи наперед кошики з пасками, крашанками й салом (В. Підмог.). 8. Миколка вихопив із кишені окрайчик хліба з цибулиною і не зводячи засльо- зених очей з дядьків з’їв харч як на вогні (М. Вінгр.).

  1. Набігавшись за день та нахвилювавшись Кузька лягає біля багаття, кладе голову на передні лапи й не кліпаючи дивиться на вогонь (Гр. Тют.).

•» Вправа 34

Поставте потрібні розділові знаки при поширених обставинах та поясніть морфологічні та змістові умови Тх вживання.

1. Стриманість вислову завдяки емоційній виразності кожної складової частини образу надає обом гравюрам особливої впливової сили, властивої народному мистецтву ясності та концентрованості загальної думки. Подібно до словесного фольклору, думи, пісні, казки в українському іконопису ритміка, мелодика, особливі засоби оповідання поєднуються з глибоким реалізмом деталей, правдивістю життєво конкретних характерів. На відміну від побутових картин XIX століття ці твори не критикують суспільні звичаї, а також не призначені для розваги читача (И Біл ).

  1. Кума сиділа порозпускавши всі свої хустки розчер- воніла попри холод на нетопленій кухні (П. Загр.).

  2. Причиною була тут ще й особлива здібність Карповича до практичних справ, якою попри всі намагання не відзначався Іван Іванович (/. Багр.). 4. Всупереч зовнішній легковажності Люба напрочуд чесно уміла зберігати таємниці (О. Гонч.). 5. Згідно з Декретом Кабінету Міністрів України НаУКМА передано будівлі та споруди на історичній території Києво-Могилянської академії за­гальною площею 56 268 м2газ.). 6. Героїчна доба, в передовій стежі якої знайшлася завдяки глибині свого переродження Україна, гряде! (О. Канд.).

•с- Вправа 35

Поставте, де слід, при відокремлених обставинах розділові знаки. Проаналізуйте пунктуаційні ситуації, коли обставини стоять після су­рядних та підрядних сполучників; коли одиничні дієприслівники не відокремлюються.

  1. Він хотів був лягти, та згадавши, що вдома його чекають розговлятись, важко посунув далі. 2. Тому, що він жив чекаючи, він став нервовим (В. Підмог.). 3. І враз так знесилів, що хитаючись мусив був прихилитися до парка­


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]