Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФФЗ Корсун И. И.Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
112.34 Кб
Скачать

Розділ 2. Методика обстеження культури та економічний поріг шкодочинності (епш)

Використання одного і того же шкідливого виду, величини ЕПШ можуть варіювати за роками і окремими господарствами, тому практичне використання середніх значень ЕПШ показує, що доцільність застосування інсектицидів може з задовільною ступеню вірогідності забезпечити активізацію захисту рослин від шкідників.

Метод ґрунтових розкопок. Цим методом визначають численність шкідників, які зимують у ґрунті або розвиваються в ньому і шкодять рослинам, живляться різними органами. Для цього на полі виконують визначну кількість ям заданого розміру, а ґрунт висипають на брезент і ретельно перебирають руками. Крім ручної вибірки шкідників, грунт можна просівати або промивати водою на ситах з різним розміром отворів. Вибраних шкідників фіксують.

Метод облікових ділянок застосовують для визначення чисельності шкідників, що живуть відкрито. Облік проводять за допомогою рамки відповідного розміру, яку прикладають на рослини. Стебла в її середині умовно оглядають і підраховують малорухомих шкідників.

Метод облікових рядків та облікових рослин подібний до методу облікових ділянок. Різниця полягає лише в тому, що замість ділянок визначеного розміру ретельно обстежують відповідну кількість рядків довжиною 0,25; 0,5; 1 метр в квадраті або відповідну кількість рослин чи стебел.

Метод рослинних проб застосовують для виявлення прихованих шкідників. За його допомогою визначають чисельність личинок соняшникової молі, рослиноїдних кліщів тощо.

Метод ентомологічного косіння застосовують для виявлення і обліку дрібних та рухливих комах, що живуть у травостої. Для цього застосовують ентомологічні сачки. Після кожних 10 комах ми аналізуємо комах, на місці, або збираємо для аналізу в лабораторії.

Приблизні економічні пороги шкодочинності (епш) головних шкідників сільськогосподарських культур в Україні

Жук степового мідляка - 17-23 мм завдовжки, матово – чорний, ззовні схожий на широкогрудого мідяка, який має витягнуте довге тіло, але в степового мідяка тіло вужче. Личинка – 35 мм, дуже нагадує личинку широкогрудого мідяка, циліндрична, жовтого кольору, з темними кільцями на кожному сегменті.

Стебловий метелик - розміром 26-32 мм, передні крила самця бурувато – коричневі з широкою світлою зубчастою смугою вздовж зовнішнього краю і темною плямою біля середини переднього краю; у самки передні крила світліші, біло – жовті або світло – коричневі.

Гусениця 20-25 мм, сро – жовта з червоним відтінком і поздовжньою смугою на спині; голова і щиток бурі.

Лялечка 18-20 мм, жовто – коричневаз чотирма гачкоподібними шпичками на кремастері.

Таблиця 2.1

Шкідники

Культура

Строк обліку та обробок

Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ)

Степовий мідляк

кукурудза

Період вегетації

2 – 5 особин на 1 м2

Стебловий метелик

кукурудза

Період вегетації, у фазу 6-8 листків і після викидання волоті

8 – 10 гусениць першого покоління на 1 м2, 20 гусениць другого покоління на 1 м2