Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФФЗ Корсун И. И.Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
112.34 Кб
Скачать

Розділ 6 Техніка безпеки при проведенні робіт з хімічного захисту рослин

Щоб запобігти негативної дії застосування інсектициду необхідно провести ряд заходів для захисту здоров’я людини і навколишнього середовища. За 2 доби попереджують населення про обробку.

Видача пестициду здійснюється по розкладу районної станції по захисту рослин при підготовленості господарства до прийому пестицидів і роботи з ними. Зі складу пестицид видається по письмовому розпорядженню керівника господарства або агронома, який відповідає за проведення робіт по хімічному захисту, а також ветспеціаліста по захисту тварин і птиці.

На межі оброблюваної ділянки виставляються знаки безпечності при роботі з засобами хімічного захисту. Знаки прибирають після закінчення карантинних термінів: виходу людей для польових робіт, випасу худоби і збирання урожаю.

Особи, що контактують із пестицидами зобов’язані використовувати засоби індивідуального захисту: спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори або протигази повинні бути підібрані індивідуально.

До місць обробок розчин пестицидів повинні доставлятись в спеціальних тарах. Машини, які використовують для застосування пестицидів, повинні знаходитись в спеціально відведених місцях під навісом або в спеціальних місцях.

Пестициди застосовуються у відповідності з біологією культури та шкідників, вибираючи з рекомендованих оптимальні терміни, що не впливає на строки збирання врожаю.

Для приготування робочої рідини повинні бути спеціально обладнані заправні майданчики, забезпечені усім необхідним. Приготування робочої рідини і заповнення резервуарів обприскувачів сильнодіючими і високотоксичними пестицидами повинно бути повністю механізоване і здійснюватися під контролем спеціалістів. До місць обробок розчини пестицидів повинні доставлятись в спеціальних тарах.

Забороняється готувати розчини пестицидів у полі без засобів механізації. Заправка і завантаження апаратів не повинні супроводжуватися протіканням або розсипанням пестицидів. Для контролю за проведенням хімічних робіт в господарствах повинні бути спеціальні книги, в які записуються по кожному полю час обробок, норми витрати препаратів, умови проведення робіт.

Пестициди, що залишилися в невеликих кількостях і зберігання яких не доцільне, підлягають знищенню. При цьому складають акт, в якому зазначають кількості і причини знищення, а також роблять відмітку в прихідно – витратній книзі на складі.

Після застосування стійких пестицидів вихід на оброблену ділянку для проведення робіт, не пов’язаних з розпушуванням грунту, дозволяється через 6 діб, а для виконання робіт, пов’язанних з розпушуванням грунту, через 2 тижні. Після використання пестицидів, небезпечних при попаданні на шкіру, вихід на оброблені ділянки для проведення робіт без контакту людей з рослинами, забрудненими пестицидами, дозволяється через 3 доби, а для виконання робіт, що супроводжуються контактом людей з рослинами, через 2 тижні.

Таблиця 6.1

Потреба засобів індивідуального захисту

№ заходу у плані

Кількість людей

Засоби індивідуального захисту і їх кількість

Респіратори

Патрони до них

Комбінезони

Ха-лати

Чо-боти

Оку-

ляри

Пер-чатки

Марка

Шт.

Марка

Шт.

Марка

Шт.

Шт.

Пар

Шт.

Пар

Приго-тування робочої рідини

2

РЧ-60м

або РПГ-67

2

«Г»

«А»

2

Л - 1

2

-

2

-

2

Обприс-кування

1

РЧ-60м

або РПГ-67

1

«Г»

«А»

1

-

-

1

1

1

1

Протру-єння насіння

1

РЧ-60м

або РПГ-67

1

«Г»

«А»

1

Л - 1

1

-

1

-

1

На основі величин максимально допустимих рівнів вмісту пестицидів в різних продуктах встановлюють період очікування, або термін останньої обробки – це період, після якого пестицид, нанесений на рослини або внесений у грунт, залишається в кількостях, що не перевищують допустимий рівень, або повністю руйнується.

При наданні першої долікарської допомоги треба винести людину з зали, що містить пестицид, звільнити від здавлюючого одягу. Пестицид змити зі шкіри водою. Роблять холодні компреси та штучне дихання.