Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ станд_ 19.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

1.3. Характеристика нормативних документів

Комплекс нормативних документів Національної стандартизації України включає різноманітні НД, в яких встановлені вимоги до конкретних об’єктів стандартизації.

Стандарти і технічні вимоги – НД, що містять обов’язкові для продукції норми якості виробу і способи їхнього досягнення (набір показників якості, рівень кожного з них, методи й засоби вимірювання, випробування, пакування, маркування, устаткування, транспортування та зберігання).

Кодекси усталеної практики розробляють на устаткування, конструкції, технічні системи, правила та методи розв`язування завдань щодо організації та координації робіт зі стандартизації і метрології. До них відносяться настанови, правила, зводи правил.

Настанова, звіт правил (правила) – це НД, що регламентують практичні прийоми чи методи проектування, виготовлення монтажу, експлуатації або утилізації обладнання, конструкцій чи виробів.

Стандарти на продукцію встановлюють вимоги до груп однорідної або певної продукції, які забезпечують її відповідність своєму призначенню.

Стандарти на процеси встановлюють основні вимоги до послі­довності виконання різних робіт (операцій) у процесах, що використовуються у різних видах діяльності.

Стандарти на послуги встановлюють вимоги, які повинна задовольняти послуга, щоб забезпечити свою відповідність призначенню.

Стандарти на методи випробування регламентують порядок і послідовність виконання методик, способи і технічні засоби для різних видів та об'єктів контролю продукції, процесів, послуг. В цих стандартах наводяться уніфіковані методи випробування якості, що засновані на досягненнях сучасної науки і техніки.

Стандарт на сумісність встановлює вимоги стосовно сумісності продукції, послуг чи систем у місцях їх поєднання та у спільному використовуванні.

Стандарт загальних технічних вимог містить загальні вимоги до груп однорідної продукції чи послуг.

Національні нормативні документи України

Розробляються

Прирівнюються

На об’єкти стандартизації державного значення

Державні будівельні норми

та правила

Норми, правила, вимоги, поняття, позначення, продукцію масового чи серійного виробництва та інші об’єкти, регламентування яких необхідно для забезпечення оптимальної якості продукції, а також для єдності і взаємозв’язку різних галузей науки, техніки, виробництва та культури

Державні класифікатори техніко-економічної та соціальної інформації

Відомчі НД розробляються на продукцію, послуги в разі відсутності національного стандарту для підприємств певної галузі.

НД організацій розробляються з власної ініціативи з метою конкретизації вимог до продукції, процесів, послуг та самого виробництва і застосовують лише на власні потреби.

НД громадських організацій (наукових, науково-технічних та інженерних товариств і спілок) розробляють, якщо є потреба розповсюдження та впровадження систематизованих, узагальнених результатів фундаментальних і прикладних досліджень чи практичного досвіду, одержаних у певних галузях науки чи сферах професійних інтересів.

Пробні стандарти розробляють:

  • у сферах де об`єкти стандартизації швидко змінюються;

  • у сферах де об`єкти стандартизації швидко змінюються;

  • за потреби накопичити досвід використовування виробу чи НД;

  • з метою опробувати положення стандарту;

  • з метою обґрунтувати вибір запропонованих певних положень;

  • на проекти міжнародних та регіональних стандартів.