Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ станд_ 19.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

3. Роль і значення метрології у торгівлі

Торгівля важлива галузь економіки країни, яка виконує функції обігу різноманітних товарів і виступає посередником між виробником та споживачем продукції та найбільш тісно пов'язана з обслуговуванням населення. Для виконання своїх функцій торгівля має господарські зв'язки практично з усіма галузями економіки – промисловістю, сільським господарством, транспортом, будівництвом, зовнішньоторговельними та іншими організаціями.

Торгівля бере активну участь в фінансово-кредитній діяльності країни, є одним із основних джерел надходження грошей у казну держави, в зв’язку з цим вступає у відносини з банками України.

Метрологія за допомогою НД регулює відносини в фінансово-господарській діяльності підприємств, організацій і банків.

Єдність і точність вимірювань є одним із основних завдань торгівлі. Порушення у сфері торгівлі єдності вимірювань відбивається на усій фінансово-економічній діяльності країни – економіці, виробництві, сільсь­кому господарстві, а також на життєдіяльності населення, соціальній політиці і безпеці країни.

! За порушення при зважуванні і вимірюванні, при використанні несправних ваг, нестандартних гир та інших інструментів виконавець (керівник торговельного підприємства, продавець) несе юридичну відповідальність згідно глави VІ "Господарські злочини" та статтей 147, 149, 155, 157 Карного кодексу України.

4. Поняття та визначення в галузі метрології

"Кожна річ відома настільки, наскіль­ки її можна виміряти"

В. Кельвін

Для визначення кількісних та якісних характеристик об’єктів, властивостей, явищ в метрології використовуються фізичні методи.

Основні терміни згідно з ДСТУ 2681

Вимірювання

Находження значення фізичної величини дослід­ним шляхом за допомогою спеціальних технічних засобів

Фізична величина

Властивість, яка в якісному відношенні спільна для багатьох фізичних об’єктів, але в кількісному відно­шенні – індивідуальна для кожного з них

Одиниця фізичної величини

Фізична величина певного розміру, прийнята за угодою для кількісного відображення однорідних з нею величин, якій надано числове значення рівне одиниці

Еталон

Засіб вимірювальної техніки, що забезпечує відтворення одиниці фізичної величини та передавання її розміру відповідним засобам, що стоять нижче за повірочною схемою, офіційно затверджений як еталон

Істинне значення фізичної величини

Ідеальне відображення в якісному і кількісному відношенні відповідної властивості об’єкту

Дійсне значення фізичної величини

Кількісна чи якісна характеристика фізичної ве­личини, яка знаходиться дослідним шляхом при проведенні вимірювання і наближається до істин­ного значення

Похибка вимірювання

Відхилення результату вимірювання від істинного значення вимірювальної величини

При вимірюванні розмірів величини користуються шкалами фізичних величин, які представляють собою послідовний ряд значень однорідних фізичних величин.

Точність вимірювання

Результати вимірювань виражаються в одиницях міжнародної системи одиниць фізичних величин SІ (Systeme International), яка прийнята у 1960 р. Генеральною конференцією з мір і ваг.

Позитивні сторони системи SІ:

  • універсальна – охоплює усі галузі науки, техніки та економіки;

  • має уніфіковані одиниці для усіх видів вимірювання;

  • зручна для практичного застосування основних і похідних одиниць;

  • когерентна – має єдність і погодженість між одиницями фізичних величин;

  • має чітке розмежування між одиницями маси і сили;

  • утворена за допомогою спрощених рівнянь і формул;

  • сприяє розвитку міжнародних наукових, технічних та економічних зв’язків.

Система SІ є обов’язковою в Україні з 1980 р. Законодавчо одиниці фізичних величин системи SІ затверджені у 1997 р. і наведені у стандартах ДСТУ 3651.0; ДСТУ 3651.1; ДСТУ 3651.2.

Для відтворення і збереження одиниць фізичних величин засто­совуються еталони, які офіційно затверджуються як державні.