Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ станд_ 19.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 5. Забезпечення єдності вимірювань

План

  1. Метрологічне забезпечення єдності вимірювань.

  2. Державна метрологічна система України.

  3. Метрологічна служба України.

  4. Метрологічний нагляд.

Основна література: 1, 3, 4.

Додаткова література: 1, 3, 8, 10, 11.

Міні-лексикон: метрологічне забезпечення, єдність вимірювань, від­творення одиниць, еталон, первинний еталон, державний еталон, вторинний еталон, метро­логічна експертиза НД, повірка засобів вимірювальної техніки, державний нагляд, відомчій контроль.

1. Метрологічне забезпечення єдності вимірювань

Метрологічне забезпечення – це встановлення і вико­рис­тання наукових і організаційних основ, технічних засобів, правил і норм, які регламентуються державою для досягнення єдності і точності вимірювань.

Єдність вимірювань – стан вимірювань, при якому забез­печується їх достовірність, а значення вимірювальної величини вира­жається в затверджених одиницях.

Одиниці та їх розміри, які використовуються в Україні наведені у стандартах:

ДСТУ 3651.0 "Метрологія. Одиниці фізичних величин. Основні одиниці фізичних величин Міжнародної системи одиниць. Основні положення, назви та позначення".

ДСТУ 3651.1 "Метрологія. Одиниці фізичних величин. Похідні одиниці фізичних величин Міжнародної системи одиниць та позасистемні одиниці. Основні положення, назви та позначення".

ДСТУ 3651.2 "Метрологія. Одиниці фізичних величин. Фізичні сталі та характеристичні числа. Основні положення, позначення, назви та значення".

! Відтворення одиниці фізичної величини – це сукупність операцій з матеріалізації одиниці з найвищою метрологічною точністю за допомогою державного еталону або зразкового засобу вимірювання.

Еталон – технічний засіб, що забезпечує відтворення та зберігання одиниці фізичної величини та передавання її розміру засо­бам вимірювання і офіційно затверджений в установленому порядку як еталон.

Вимоги до еталонів

Незмінність

Здатність утримувати розмір одиниці фізичної величини протягом великого інтервалу часу

Відтворюваність

Відтворення одиниці фізичної величини з най­мен­шою похибкою для даного рівня розвитку вимі­рювальної техніки

Порівнюваність

Здатність не змінюватися і не вносити будь-яких перекручень під час проведення звіряння розміру фізичної величини

Зразкові засоби вимірювання – це міри, вимірювальні при­лади чи перетворювачі, які використовуються для повірки чи градуювання по них інших засобів вимірювань і затверджені в установленому порядку як зразкові.

Передача розміру одиниці

Еталон

Зразковий засіб вимірювання

Робочий засіб вимірювання

Робочі засоби вимірювання використовуються для проведення різних видів вимірювань і не пов’язані з передачою одиниці фізичної величини.

Повірочна схема – це затверджений у встановленому порядку документ, який визначає засоби, методи і точність передачі розміру одиниці від еталону чи зразкового засобу вимірювання робочим засобам вимірювання.