Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКР_Бакалавр.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
122.37 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

І Н С Т И Т У Т Д И З А Й Н У І Р Е К Л А М И

К А Ф Е Д Р А Д И ЗА Й Н У С Е Р Е Д О В И Щ А

ПРОГРАМА

ДЕРЖАВНОГО ІСПИТУ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

НАПРЯМУ 6.020207 «Дизайн»

ОКР «Бакалавр»

Розглянуто та схвалено на засіданні

кафедри дизайну середовища

Протокол № 7 від 02.12.2009 р.

Завідувач кафедри доктор архітектури,

проф. В.А.Абизов _________________

КИЇВ – 2009

Зміст програми.

Дисципліна: «Основи формування середовища»

Програмою передбачено підготовку фахівців спеціалізації «Дизайн середовища» щодо удосконалення в організації та формуванні навколишнього (міського) середовища.

В програмі розкриваються основи містобудування, засоби формування міського середовища, типологія житлових та громадських будівель в дизайні, а саме:

- загальні характеристики навколишнього середовища;

- основні типи міського середовища та їх класифікація;

- фактори та умови, що визначають формування міського середовища;

- особливості планувальної структури міст;

- особливості дизайну об`єктів культурної спадщини;

- поняття про комплексні зелені зони;

- системи та організація об`єктів міського обслуговування;

- системи транспорту;

- інженерна підготовка та обладнання;

- архітектурно-будівельні системи;

- фактори і умови формування житлових будівель;

- класифікація житлових будинків, їх елементи;

- спеціалізовані та інші типи житлових будинків;

- класифікація типів громадських будівель;

- освітньо-виховні та культурно-просвітні установи;

- об`єкти торгівлі, обслуговування та транспорту;

- інші типи громадських будівель.

Література:

  1. Глазычев В. Л. О дизайне. М.: Искусство, 1970

  2. Глазычев В.Л. Организация архитектурного проектирования. М., Искусство, 1978

  3. Саймондс Дж. Ландшафт и архитектура. М.: Стройиздат, 1965.

Дисципліна: «Дизайн –проектування»

Дисципліна „Дизайн-проектування” належить до професійно орієнтованих дисциплін, мета яких забезпечити підготовку фахівців зі спеціальності „Дизайн середовища”. Матеріал курсу тісно пов’язаний із дисциплінами образотворчого, архітектурного та інженерно-технічного циклів.

Основою концептуально-методологічної моделі дисципліни є спрямованість процесу навчання відповідно до фактичного рівня соціально-культурних потреб суспільства, виконання проектних завдань прогностичного змісту з орієнтацією на екологічно чисті, безвідходні та інші прогресивні технології формоутворення об’єктів дизайну, створення в процесі навчання умов для формування «інтегративного» типу мислення студентів. В цілому, змістовність теоретичного і практичного курсів дисципліни «Дизайн проектування» базується на 4 розділах, що визначають поняття терміну «дизайн середовища» як процесу дизайн проектування гармонійного, естетично організованого середовища життєдіяльності людини і його предметного оточення, в тому числі:

  • дизайн міського і сільського середовища;

  • дизайн житлового середовища;

  • дизайн виробничого середовища;

  • комплексне проектування об’єктів середовища.

Теоретичний курс дисципліни «Дизайн проектування» спрямований на поглиблене засвоєння засобів, прийомів та принципів дизайнерської діяльності, а також методів проведення передпроектного аналізу, дослідження проектної ситуації, становлення проблеми та її розв’язання у процесі проектування. Дисципліна сприяє всебічному розвитку творчої особистості студента шляхом послідовного засвоєння знань про засоби та прийоми об’ємно-просторової композиції, методи проектної діяльності, прийоми графічного та макетного відображення творчих ідей і задумів. Завдання дисципліни – вивчення прийомів ландшафтної та предметно-просторової організації території зони відпочинку; засвоєння методики проектування елементів зовнішнього та внутрішнього середовища об’єктів соціально-культурного призначення.

Викладання практичного курсу навчальної дисципліни «Дизайн проектування» базується на виконанні навчальних курсових завдань і проектів, тематика яких узгоджується з основними розділами фахової підготовки за спеціальністю і передбачає послідовне оволодіння знаннями і навичками дизайн проектування, в тому числі і сучасними методами передпроектного аналізу і синтезу, пошуковим змістом окремих стадій та етапів проектів, технічними засобами проектно-графічного зображення, ескізування та макетування та відповідає навчальному плану.

Література:

  1. Нойферт П., Нефф Л. Проектирование и строительство. М.: Стройиздат, 2005. Учеб. для вузов.

  2. Яргина И.З. и др. Социальные основы архитектурного проектирования: М.: Стройиздат,1990 Учеб. для вузов.

  3. ЗмеулС.Г., Маханько Б.А. Архитектурная типология зданий и сооружений: Архитектура-С, 2007

Дисципліна: «Нарисна геометрія»

“Нарисна геометрія” є однією з дисциплін фахового циклу підготовки спеціалістів з дизайну. Нарисна геометрія є розділом геометрії, в якому просторові фігури вивчаються за допомогою зображення їх графічних моделей на площині. Ці рисунки при максимальній простоті й точності мають нести інформацію про форму та розмір орігіналу.“Перспектива” є розділом нарисної геометрії у підготовці спеціалістів з дизайну. Мета курсу полягає у відпрацюванні техніки побудови і засвоєнні правил читання рисунків, оволодінні навичками розвязування геометричних задач, геометричного моделювання форм предметів за даними умовами, а також оволодінні методами побудови перспективних зображень тривимірних обєктів.

Основними завданнями курсу є: формування у студентів просторових уявлень у контексті сприйняття параметрів тривимірного простору і геометрії елементів, що його наповнюють. Студенти повинні вміти будувати прямокутні проекції та перспективне зображення найпростіших геометричних фігур, просторові зображень площин, фігур та кривих поверхонь, а також складних просторових композицій для їх використання в реальному проектуванні. Студенти повинні знати методи побудови прямокутних проекцій та перспективних зображень предметів різної форми; культуру графічного представлення результатів проектування; характер естетичного впливу якості графічних побудов на формування смаку замовника майбутньої проектної документації; особливості сприйняття форм обєктів через графічні побудови. Базовими дисциплінами для вивчення нарисної геометрії є креслення, інженерна графіка, рисунок, основи композиції. Програмою курсу передбачено читання лекцій та проведення практичних занять, самостійне опрацювання теоретичного матеріалу та виконання графічних робіт відповідно до робочої програми з метою його засвоєння на основі рекомендованої літератури і вдосконаленні техніки побудови перспективних і аксонометричних зображень. Формою підсумкового контролю вивчення дисципліни є екзамен у другому семестрі, допуск до яких здійснюється за результатами навчальних досягнень студентів у відповідності із системою оцінювання знань, яка враховує якість аудиторної роботи, позааудиторної самостійної роботи та модульних контрольних робіт.

Література:

  1. Михайленко В.Є., Євстифєєв М.Ф., Ковальов С.М., Кащенко О.В Нарисна геометрія/ В.Є. Михайленко. – К.: Вища шк., 2004. –303 с.: іл.

  2. Михайленко В.Є., Ковальов С.М., Ванін В.В. Інженерна та комп’ютерна графіка/ В.Є. Михайленко. – К.: Вища школа, 2004.

  3. Кащенко О.В., Лєвіна Ж.Г., Ніколаєнко Т.П., Ботвіновська С.І., Вишневська О.В. Креслення. Навчальний посібник для студентів і абітурієнтів / О.В. Кащенко. – К., КНУБА, 2002. – 158с.