Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ станд_ 19.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

3. Основні поняття та визначення в галузі стандартизації

Термін "стандартизація" з’явився у технічному словнику у 20-ті роки ХХ ст. У 1962 р. ISO прийняла перше визначення терміна, яке періодично уточнювалося.

Стандартизація – це діяльність, що полягає у встановлені положень для загального і багаторазового користування стосовно розв’язання існуючих чи можливих проблем і спрямована на досягнення оптимального ступеня впорядкованості за даних умов у певній сфері та проявляється у процесах розроблення, видання та застосування нормативних документів.

Предмет стандартизації – варіанти повторюваних ситуацій об’єкта стандартизації та отримання інформації про ці варіанти.

Стандартизація є складним багатогранним видом діяльності, яка враховує у комплексі усі взаємопов’язані явища та факти, що впливають на процес розробки нормативних документів і забезпечує їх викорис- тання в матеріальному виробництві, науці, культурі, освітянській діяль­ності тощо.

! Результатом діяльності в галузі стандартизації є створення нор­мативних документів на об’єкти стандартизації.

Основні терміни стандартизації, які прийняті в Україні та на міжнародному рівні

Термін

Визначення

Об’єкт стандартизації

Продукція, процеси, послуги, які однаковою мірою стосуються будь-якого матеріалу, компонента об­ладнання, системи, сумісності, правил, поняття, процедури, функції, методу чи діяльності, які є пред­метом роботи зі стандартизації і можуть бути охарактеризовані кількісно і якісно за допомогою понять, визначень, умовних одиниць

Нормативний документ (НД)

Документ, що встановлює правила, загальні прин­ципи чи характеристики щодо різних видів діяль­ності або їх результатів

Стандарт

Нормативний документ, в якому встановлені для загального та багаторазового використання прави­ла, вимоги, настановні вказівки або характеристики різного виду діяльності чи її ре­зультатів і спрямований для досягнення оптимального ступеня упорядкування в певній сфері та є доступним широкому колу користу-вачів

Технічні умови

Нормативний документ, що встановлює технічні вимоги до конкретної продукції, процесу, послуги

Показники стандартів

Характеристика об'єктів стандартизації кількісно й якісно за допомогою умовних одиниць, позначень чи понять, що встановленні в нормативних документах

Сфера стандартизації

Сфера діяльності, що охоплює взаємопов’язані об’єкти стандартизації

Регламент

Прийнятий органом влади нормативний документ, що передбачає обов’язковість правових положень

Консенсус

Загальне положення, характерне відсутністю суттєвих заперечень стосовно важливих питань у більшості зацікавлених сторін і яке є процесом намагання врахувати думки всіх сторін та дійти згоди з будь-яких суперечливих питань.

! Стандарт – основний нормативний документ в галузі стандар­тизації на об'єкти організаційно-методичного та загально-технічного характеру і являє собою визнані технічні правила та має визначений юридичний статус на всіх рівнях управління економікою.

Стандарти та інші нормативні документи становлять значну і важ­ливу частину нормативної бази економіки країни.