Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО на 23.10 19.25.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

17. Захист,перша допомога та профілактика в зоні радіоактивного забруднення

Радіоактивне забруднення є наслідком аварій на РНО, а також аварій транспортних засобів з ядерними енергетичними установками або установками, що перевозять PP. Аварії на радіаційно небезпечних об’єктах можуть супроводжуватися також пожежами, руйнуваннями й іншими наслідками.

Основними заходами захисту населення при виникненні радіоактивного забруднення є:

•     використання колективних та індивідуальних засобів захисту;

•     застосування засобів медичної профілактики;

•     дотримання необхідних режимів поведінки;

•     евакуація;

•     обмеження доступу на забруднену територію;

•     заборона споживання забруднених продуктів харчування і води;

•     санітарна обробка людей, дезактивація одягу, техніки, споруджень, території, доріг та інших об’єктів.

При загрозі чи виникненні аварії на РНО директором або диспетчером об'єкта здійснюється оповіщення начальника ЦО міста (області, республіки), рішенням якого після попередньої оцінки ситуації вводяться відповідні плани щодо захисту населення, a також оповіщаються про небезпеку сусідні краї, області і республіки без обласного поділу. На аварійному об'єкті вводиться в дію план захисту персоналу.

Профілактика Як захистити себе від радіації ?

До усіх груп людей, що мешкають в радіоактивній зоні, можуть бути застосовані три правила:

1. Уникайте знаходження в радіоактивній зоні.

2. Тримайтесь як можна далі від джерела зараження.

3. Адекватно використовуйте засоби захисту:тримайте вікна зачиненими, в запилених місцях одягайте маску або респіратор, одягайте захисні рукавички при роботі з радіоактивними речовинами, регулярно обстежуйтесь у лікаря, навіть якщо у вас не має ознак та симптомів променевої хвороби.

Якщо ви знаєте, що знаходитесь в зоні радіоактивного зараження, але не можете евакуюватись, робіть ось що: необхідно захистити органи дихання від радіоактивного пилу (респіраторами, ватно-марлевими пов’язками чи підручними засобами — шарфами, хустками, іншими виробами з тканини) і по можливості швидко сховатися в найближчому будинку, найкраще у власній квартирі. Увійшовши в приміщення, зняти і помістити верхній одяг та взуття в пластиковий пакет чи плівку, закрити вікна і двері, відключити вентиляцію, увімкнути телевізори, радіоприймачі і радіорепродуктори, перебувати подалі від вікон, бути готовим до прийому інформації і вказівок. Провести герметизацію приміщення і захист продуктів харчування. Для цього підручними засобами закрити щілини у вікнах і дверях, заклеїти вентиляційні отвори. Продукти помістити в поліетиленові пакети чи загорнути в поліетиленову плівку. Зробити запас води в закритих посудинах.

Під час готування і прийому їжі всі продукти, які витримують вплив води, промивати. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни, які запобігають або значно знижують внутрішнє опромінення організму.

При необхідності (забруднення РР приміщення) захистити органи дихання наявними 313: надягти маски протигазів, респіратори, ватно-марлеві пов’язки, протипилові тканинні маски чи використати підручні засоби.

Приміщення залишати тільки за крайньої необхідності і на короткий час. При виході захищати органи дихання, а також застосовувати плащі, накидки з підручних матеріалів і табельні засоби захисту шкіри. Після повернення переодягатися.