Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО на 23.10 19.25.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

22.Ураження людей ор різних груп, захист та перша допомога

Отруйними речовинами називаються хімічні речовини, які при бойовому застосуванні або при аварійному потраплянні в атмосферу можуть заражати незахищених людей і тварин, а також заражати повітря, місцевість, споруди, воду, різні предмети і матеріали, що робить їх непридатними для користування і небезпечними при стиканні з ними.

Класифікація отруйних речовин

·                     За тактичним призначенням ОР поділяються на смертельні, тимчасової дії і подразнюючі.

·                    За фізіологічною дією на організм ОР розрізняють: нервово-паралітичні, шкірнонаривні, загальноотруйні, задушливі, психохімічні й подразливі.

·                    За швидкістю виникнення уражаючої дії ОР бувають:

— швидкодіючі, які не мають прихованого періоду дії і за кілька хвилин призводять до смерті або до втрати боєздатності чи працездатності (зарин (GB), зоман (GD), синильна кислота (АС), хлористий ціан (CK), Ci-Ec (CS), Ci-Ap (SR));

— повільно діючі, що мають прихований період дії і призводять до ураження через деякий час (Ві-Ікс (VX), іприт (HD), фосген (CG), Бі-Зет (BZ)).

·                    Залежно від тривалості зберігати здатність уражати незахищених людей і тварин ОР поділяються на дві групи:

— стійкі — уражаюча дія зберігається кілька годин або діб (Ві-Ікс, зоман, іприт);

— нестійкі — уражаюча дія зберігається кілька десятків хвилин після їх потрапляння у навколишнє середовище.

Важливою характеристикою ОР та інших отрут є токсичність. Токсичність ОР — це здатність виявляти уражаючу дію на організм, викликаючи певний ефект ураження — місцеве або загальне. Можливі одночасно місцеве і загальне ураження. Місцеве ураження виявляється в місці контакту ОР з тканинами організму (ураження шкірних покривів, подразнення органів дихання), загальне ураження виникає при потраплянні ОР у кров через шкіру (шкірно-резорбтивна токсичність) або через органи дихання (інгаляційна токсичність).

Для кількісної оцінки токсичності ОР і токсинів застосовуються певні категорії токсичних доз при різних шляхах проникнення в організм: інгаляційному, шкірно-резорбтивному і через раневі поверхні.

Токсична доза ОР — це кількість речовини (доза), яка спричиняє певний токсичний ефект. Токсодоза, що відповідає певному ефекту ураження, відповідає:

— при інгаляційних ураженнях — величині Ct (С — середня концентрація ОР у повітрі, t — час перебування людини чи тварини в зараженому повітрі);

— при шкірно-резорбтивних ураженнях — масі рідкої ОР, яка спричиняє певний ефект ураження при потраплянні на шкіру.

Класи небезпеки:

1.      Край небезпечна речовина ГДК (гранична допустима концентрація) < 0.1мг/м3

2.      Високо небезпечна ГДК від 0.1 до 1 мг/м3

3.      Помірно небезпечна ГДК від 1 до 10 мг/м3

Класи небезпеки по показнику КМІО – коефіцієнт можливого інгаляційного отруєння

1.                  Надзвичайно небезпечна речовина КМІО =300

2.                  Високо небезпечна КМІО  від 299 до 30

3.                  Помірно небезпечна КМІО  від 29 до 3

4.                  Мало небезпечна КМІО <3

Перша допомога залежить від властивостей ор.

1.      Захистити ділянки тіла від впливу ор ( протигаз і захисний одяг)

2.      Евакуація від джерела ор.

3.      Як найшвидше очисти тіло і одяг від ор( індивідуальний протихімічній пакет, обробка слизових оболонок, очищення шлунку, штучне блювання, застосувати залежно від речовини(застосовувати розчини алкоголятів аміноспиртів;2% розчин соди; 2% розчин борної чи лимонної  кислот… )