Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Капітал_тема 4.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
408.06 Кб
Скачать

46

Тема 4. Механізми управлінням формуванням власних фінансових ресурсів

План

1. Фінансові механізми управління формуванням операційного прибутку

2. Операційний леверидж

3. Дивідендна політика

4. Амортизаційна політика

5. Емісійна політика

1. Фінансові механізми управління формуванням операційного прибутку

Основу формування власних внутрішніх фінансових ресурсів підприємства, спрямованих на виробничий розвиток, становить балансовий прибуток, що характеризує один з найважливіших результатів фінансової діяльності підприємства. Він являє собою суму наступних видів прибутку підприємства:

  • прибутку від реалізації продукції (або операційний прибуток);

  • прибутку від реалізації майна;

  • прибутку від позареалізаційних операцій.

Серед цих видів головна роль належить операційному прибутку, на частку якого припадає сьогодні 90-95% загальної суми балансового прибутку. На багатьох підприємствах він є єдиним джерелом формування балансового прибутку. Тому управління формуванням прибутку підприємства розглядається звичайно як процес формування операційного прибутку (прибутку від реалізації продукції).

Основною метою управління формуванням операційного прибутку підприємства є виявлення основних факторів, що визначають його кінцевий розмір, і вишукування резервів подальшого збільшення його суми.

Механізм управління формуванням операційного прибутку будується з урахуванням тісного взаємозв'язку цього показника з обсягом реалізації продукції, доходів і витрат підприємства. Система цього взаємозв'язку, що одержала назву "Взаємозв'язок витрат, обсягу реалізації й прибутку" [Volume-Profit-relationships; "CVP"] дає змогу виділити роль окремих факторів у формуванні операційного прибутку й забезпечити ефективне управління цим процесом на підприємстві.

М еханізм цієї системи передбачає послідовне формування різних видів операційного прибутку підприємства за наступною схемою (рис. 1).

Рис. 1. Схема формування різних видів операційного прибутку підприємства

З наведеної схеми видно, що в процесі здійснення операційної діяльності формується три види операційного прибутку:

1) маржинальний операційний прибуток. Його розрахунок здійснюється за наступними формулами:

МПо = ВДо - ПДВ - Впост ; МПо = ЧДо - Впост ,

де МПо — сума маржинального операційного прибутку в розглянутому періоді;

ВДо — сума валового операційного доходу в розглянутому періоді;

ЧДо — сума чистого операційного доходу в розглянутому періоді;

Впост — сума постійних операційних витрат;

ПДВ — сума податку на додану вартість і інші податкові платежі, що входять у ціну продукції;

2) валовий операційний прибуток. Його розрахунок здійснюється за такими формулами:

ВПо = ВДо – ПДВ - Во; ВПо=ЧДоо; ВПо = МПо – Взмін,

де ВПо — сума валового операційного прибутку в розглянутому періоді;

ВДо — сума валового операційного доходу в розглянутому періоді;

ЧДо — сума чистого операційного доходу в розглянутому періоді;

МПо — сума маржинального операційного прибутку;

Во — сукупна сума операційних витрат;

Взмін — сума змінних операційних витрат;

ПДВ — сума податку на додану вартість і інші податкові платежі, що входять у ціну продукції;

3) чистий операційний прибуток. Його розрахунок здійснюється за наступними формулами:

ЧПо = ВДо – ПДВ - ПП - Во; ЧПо = ЧДо - Во - ПП ;

ЧПо = МП - Взмін - ПП; ЧПо = ВПо - ПП,

де ЧПо — сума чистого операційного прибутку в розглянутому періоді;

ВДо — сума валового операційного доходу в розглянутому періоді;

ЧДо — сума чистого операційного доходу в розглянутому періоді;

МПо — сума маржинального операційного прибутку;

ВПо — сума валового операційного прибутку;

Во — сукупна сума операційних витрат;

Взмін — сума змінних операційних витрат;

ПДВ — сума податку на додану вартість і інші податкові платежі, що входять у ціну продукції;

ПП — сума податку на прибуток і інші обов'язкові платежі за рахунок прибутку.

У процесі управління формуванням операційного прибутку на основі системи «Взаємозв'язок витрат, обсягу реалізації й прибутку» підприємство вирішує ряд завдань:

1 . Визначення обсягу реалізації продукції, що забезпечує беззбиткову операційну діяльність протягом короткого періоду. Графічно «точка беззбитковості» (або «поріг рентабельності») операційної діяльності підприємства в короткому періоді, протягом якого не міняються рівень цін на продукцію, рівень змінних витрат і сума постійних витрат, представлена на рисунку 2.

Рис. 2. Графік формування точки беззбитковості операційної діяльності підприємства в короткому періоді

З наведеного графіка видно, що для досягнення «точки беззбитковості» своєї операційної діяльності (ТБ) підприємство повинне забезпечити такий обсяг реалізації продукції (Ртб), при якому сума чистого операційного доходу (валового операційного доходу за винятком суми податкових платежів з нього) зрівняється із сумою витрат - як постійних, так і змінних. Ця умова може бути виражена наступними рівностями:

ВДо = ВДо = Во + ПДВ

ТБ

ЧДо = Во ,

де ТБ — точка беззбитковості операційної діяльності;

ВДо — сума валового операційного доходу;

ЧДо — сума чистого операційного доходу;

Во — сукупна сума операційних витрат;

ПДВ — сума податку на додану вартість і інші податкові платежі, що входять у ціну продукції.

Відповідно, вартісний обсяг реалізації продукції, що забезпечує досягнення точки беззбитковості операційної діяльності підприємства в короткому періоді, може бути визначений за наступними формулами:

ВРтб = ; ВРтб =

де ВРтб — вартісний обсяг реалізації продукції, що забезпечує досягнення точки беззбитковості операційної діяльності підприємства в короткому періоді;

Впост — сума постійних операційних витрат (незмінна в розглянутому періоді);

Рчд — рівень чистого операційного доходу до обсягу реалізації продукції, %;

Рв.змін — рівень змінних операційних витрат до обсягу реалізації продукції, %;

Рмп — рівень маржинального операційного прибутку до обсягу реалізації продукції, %.

Натуральний обсяг реалізації продукції, що забезпечує досягнення точки беззбитковості операційної діяльності підприємства в короткому періоді, може бути визначений за такими формулами:

НРтб = ; НРтб = ; НРтб =

де НРтб — натуральний обсяг реалізації продукції, що забезпечує досягнення точки беззбитковості операційної діяльності перед прийняття в короткому періоді;

Цоп — ціна одиниці реалізованої продукції; (інші значення показників ті ж, що й у попередніх формулах).

2. Визначення обсягу реалізації продукції, що забезпечує беззбиткову операційну діяльність у тривалому періоді. Основні відмінності операційної діяльності в тривалому періоді порівняно з коротким періодом:

а) зі зростанням обсягу реалізації продукції періодично зростають постійні операційні витрати. Це пов'язано зі збільшенням парку використовуваних машин і встаткування (що приводить до зростання амортизаційних відрахувань), підвищенням чисельності працівників апарата управління (що приводить до зростання видатків на його втримування) і т.п.;

б) з насиченням ринку в результаті зростання обсягу реалізації продукції підприємство змушено знижувати рівень цін, що приводить до відповідного зменшення темпів росту чистого операційного доходу;

в) за рахунок більш ощадливого використання сировини й матеріалів, росту продуктивності праці операційного персоналу, збільшення партій закуповуваної сировини й відвантаженої продукції поступово знижується рівень змінних операційних витрат на одиницю продукції.

Всі ці зміни в силу взаємозв'язку розглянутих факторів з операційним прибутком істотно впливають на формування його суми. Це можна простежити за даними графіка, представленого на рисунку 3.

З наведеного графіка видно, що в силу умов, що трансформуються, операційної діяльності точка беззбитковості постійно змінює своє значення, тобто потребує набагато більшого обсягу реалізації порівняно з попереднім періодом (Ртб1 < Ртб2 < Ртб3). Відповідно змінюється й сума валового операційного прибутку, що одержує підприємство через мінливі умови операційної діяльності на кожному етапі. Якщо на перших двох етапах ця зміна суми валового операційного прибутку викликалася в основному ростом суми постійних операційних витрат, то на третьому етапі основний вплив на зміну суми цього прибутку спричиняло зниження рівня чистого операційного доходу.

Рис. 3. Графік формування точки беззбитковості операційної діяльності підприємства в тривалому періоді

Кожний етап зміни умов операційної діяльності підприємства в тривалому періоді являє собою початок цієї діяльності в короткому періоді, закінчення якого характеризується новою зміною умов. Іншими словами, тривалий період операційної діяльності підприємства може бути розкладений на ряд коротких її періодів (з незмінними умовами), що дає змогу використовувати при розрахунках алгоритми, характерні для короткого періоду. У зв'язку із цим, наступні завдання формування валового й іншого видів операційного прибутку з використанням системи «CVP» будуть розглянуті в рамках короткого періоду операційної діяльності підприємства.

3. Визначення необхідного обсягу реалізації продукції, що забезпечує досягнення запланованої (цільової) суми валового операційного прибутку. Це завдання може мати й зворотну постановку: визначення планової суми валового операційного прибутку при заданому плановому обсязі реалізації продукції. Графічно взаємозв'язок між плановими значеннями обсягу реалізації продукції й суми валового операційного прибутку представлений на рисунку 4.

Рис. 4. Графік формування точки планового