Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Капітал_тема 2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

31

Тема 2. Системи забезпечення управління формуванням капіталу

  1. Інформаційна система управління формуванням капіталу.

  2. Системи й методи аналізу формування капіталу.

1. Інформаційна система управління формуванням капіталу

Ефективність кожної керуючої системи значною мірою залежить від її інформаційного забезпечення.

Інформаційна система (або система інформаційного забезпечення) управління формуванням капіталу підприємства являє собою механізм безперервного цілеспрямованого підбору відповідних інформативних показників, необхідних для здійснення аналізу, планування й підготовки ефективних оперативних управлінських рішень по всіх аспектах керованого об'єкта.

Інформаційна система управління формуванням капіталу покликана забезпечити необхідною інформацією не тільки управлінський персонал і власників самого підприємства, але й задовольняти інтереси широкого кола зовнішніх її користувачів. Коло основних користувачів інформації, пов'язаної з формуванням капіталу підприємства, представлено на рис. 1.

Характеризуючи склад користувачів інформації, що входить в інформаційну систему управління формуванням капіталу, слід зазначити, що коло інтересів зовнішніх і внутрішніх споживачів цієї інформації істотно розрізняється.

  1. Зовнішні користувачі використовують лише ту частину інформації, що характеризує загальний обсяг і структуру капіталу підприємства в розрізі основних джерел і форм тимчасового його залучення. Основна частина цієї інформації міститься у звітному балансі й деяких інших формах фінансової звітності, що надається підприємством.

  2. Внутрішні користувачі, окрім перерахованої вище, використовують значний обсяг інформації про умови, форми й вартість залучення окремих видів капіталу підприємства із внутрішніх і зовнішніх джерел, що становить комерційну таємницю. Крім того, внутрішні користувачі використовують значне коло зовнішньої інформації, що входить в інформаційну систему управління формуванням капіталу.

Рис. 1. Характеристика складу основних користувачів інформації, пов'язаної з формуванням капіталу підприємства

До інформації, що входить в цю систему, пред'являються наступні основні вимоги:

1. Значимість, що визначає, наскільки залучена інформація впливає на результати прийнятих рішень, у першу чергу, у процесі обґрунтування стратегії формування капіталу підприємства, розробки цілеспрямованої політики по окремих аспектах цього формування, підготовки відповідних поточних й оперативних планів у цій сфері.

2. Повнота, що характеризує завершеність кола інформативних показників, необхідних для проведення аналізу, планування й прийняття оперативних управлінських рішень по всіх аспектах формування капіталу підприємства.

3. Вірогідність, що визначає, наскільки формована інформація адекватно відображає реальний стан сформованого капіталу й ефективність його залучення, правдиво характеризує зовнішні умови його формування, правдиво характеризує зовнішні умови його формування, нейтральна стосовно всіх категорій потенційних користувачів і можлива для перевірки.

4. Своєчасність, що характеризує відповідність формованої інформації потреби в ній по періоду її використання. Окремі види інформативних показників, що використовуються в управлінні формуванням капіталу, «живуть» у його інформаційній системі в незмінному кількісному вираженні лише один день (наприклад, курс іноземних валют, курс окремих фондових і грошових інструментів на ринку капіталу), інші - місяць, квартал і т.п.

5. Зрозумілість, що визначається простотою її побудови, відповідністю певним стандартам подання й доступністю розуміння (а відповідно й адекватного її тлумачення) тими категоріями користувачів, для яких вона призначається. Не треба однак змішувати вимоги зрозумілості інформації для певної категорії користувачів з її універсальною доступністю для розуміння всіма учасниками формування капіталу підприємства, тому що дехто з них може не мати достатнього рівня кваліфікації для адекватної її інтерпретації.

6. Релевантність (або вибірковість), що визначає досить високий рівень використання формованої інформації в процесі управління формуванням капіталу підприємства. «Інформаційне переповнення» системи управління ускладнює процес відбору необхідних інформативних даних для підготовки конкретних управлінських рішень, приводить до формування малоістотних альтернативних проектів цих рішень, здорожує процес інформаційного забезпечення управління формуванням капіталу підприємства.

7. Порівнянність, що визначає можливість порівняльної оцінки вартості окремих елементів капіталу в часі, можливість проведення порівняльного фінансового аналізу капіталу підприємства з аналогічними господарюючими суб'єктами й т.п. Така порівнянність забезпечується ідентифікацією визначення окремих інформативних показників й одиниць їхнього виміру, використанням відповідних національних і міжнародних стандартів фінансової звітності, послідовністю й стабільністю застосовуваних методів обліку фінансових показників на підприємстві.

8. Ефективність, що стосовно до побудови інформаційної системи управління формуванням капіталу означає, що витрати по залученню певних інформативних показників не повинні перевищувати ефект, одержаний у результаті їхнього використання при підготовці й реалізації відповідних управлінських рішень.

Зміст системи інформаційного забезпечення управління формуванням капіталу, її широта й глибина визначаються галузевими особливостями діяльності підприємства, їхньою організаційно-правовою формою функціонування, обсягом і рівнем диверсифікованості фінансової діяльності й рядом інших умов. Конкретні показники цієї системи формуються за рахунок як зовнішніх (таких, що перебувають поза підприємством), так і внутрішніх джерел інформації. У розрізі кожної із груп цих джерел вся сукупність показників, що включаються в інформаційну систему управління формуванням капіталу, попередньо класифікується.

Система показників інформаційного забезпечення управління формуванням капіталу, залучених із зовнішніх джерел, ділиться на чотири основні групи (рис. 3).

Рис. 3. Система показників інформаційного забезпечення управління формуванням капіталу, залучених із зовнішніх джерел

1. Показники, що характеризують загальноекономічний розвиток країни. Система інформативних показників цієї групи є основою проведення аналізу й прогнозування умов зовнішнього фінансового середовища функціонування підприємства при прийнятті стратегічних рішень у сфері формування капіталу (стратегії розвитку його обсягу, структури й системи перспективних цільових показників). Формування системи показників цієї групи ґрунтується на тих даних державної статистики, що публікуються.

Показники, що входять до складу першої групи, підрозділяються на два блоки.

У першому блоці – «Показники макроекономічного розвитку» - містяться наступні основні інформативні показники, що використовуються в процесі управління формуванням капіталу підприємства:

а) темп росту внутрішнього валового продукту й національного доходу;

б) обсяг емісії грошей у розглянутому періоді;

в) грошові доходи населення;

г) внески населення в банках;

д) індекс інфляції;

е) дисконтна ставка центрального банку.

У другому блоці – «Показники галузевого розвитку» - містяться наступні основні інформативні показники по галузі, до якої належить підприємство:

а) загальна сума використовуваного підприємствами капіталу;

б) сума власного капіталу підприємств;

в) сума позикового капіталу підприємств, залученого на коротко- і довгостроковій основі;

г) склад позикового капіталу підприємств за джерелами формування;

д) обсяг виробленої (реалізованої) продукції;

е) сума балансового прибутку підприємств, у тому числі по основний (операційної) діяльності;

ж) ставка оподаткування прибутку по основній діяльності;

з) сума прибутку, використаного на накопичення (сума реінвестованого прибутку).

2. Показники, що характеризують кон'юнктуру ринку капіталу. Система інформативних показників цієї групи служить для прийняття управлінських рішень в сфері вибору зовнішніх джерел і форм залучення капіталу на коротко- і довгостроковій основі. Формування системи показників цієї групи ґрунтується на публікаціях періодичних і комерційних видань, фондової й валютної бірж, а також на відповідних електронних джерелах інформації.

У першому блоці – «Показники кон'юнктури кредитного ринку» - містяться наступні основні інформативні дані:

а) види основних кредитних інструментів, пропонованих на ринку;

б) обсяг пропозиції та попиту на коротко- і довгострокові кредитні інструменти;

в) ставки кредитного відсотка, що котируються, за основними видами кредитних інструментів;

г) динаміка середньої кредитної ставки.

У другому блоці – «Показники кон'юнктури валютного ринку» - містяться наступні основні інформативні показники:

а) основні види валют, що котируються на торгах валютної біржі;

б) офіційний курс основних видів валют, пов'язаних зі здійсненням зовнішньоекономічних операцій підприємства;

в) курс покупки-продажу аналогічних видів валют, установлений комерційними банками.

У третьому блоці – «Показники кон'юнктури фондового ринку» - містяться наступні основні інформативні дані:

а) види основних фондових інструментів (акцій, облігацій, деривативів і т.п.), що обертаються на біржовому й позабіржовому ринку;

б) ціни пропозиції та попиту, що котируються, основних видів фондових інструментів;

в) обсяги й ціни угод за основними видами фондових інструментів;

г) зведений індекс динаміки цін на фондовому ринку.

3. Показники, що характеризують діяльність контрагентів і конкурентів. Система інформативних показників цієї групи використовується в основному для прийняття оперативні управлінських рішень з окремих аспектів формування капіталу підприємства. Ці показники формуються звичайно в розрізі наступних блоків: «Банки»; «Лізингові компанії»; «Страхові компанії»; «Постачальники продукції»; «Конкуренти». Джерелом формування показників цієї групи служать публікації звітних матеріалів у пресі (з окремих видів господарюючих суб'єктів такі публікації є обов'язковими), відповідні рейтинги з основними результативними показниками діяльності (по банках, страховим компаніям), а також платні бізнес-довідки, що надаються окремими інформаційними компаніями (одержання такої інформації повинно здійснюватися тільки легальними способами).

Склад інформативних показників кожного блоку визначається конкретними цілями управління залученням капіталу й структурою його формування по окремих джерелах і формам.

4. Нормативно-регулюючі показники. Склад цих показників ураховується в процесі підготовки фінансових рішень, пов'язаних з особливостями державного регулювання фінансової діяльності підприємств, пов'язаної з формуванням їхнього капіталу. Ці показники формуються, як правило, у розрізі двох блоків: «Нормативно-регулюючі показники по різних аспектах фінансової діяльності підприємства, пов'язаної з формуванням капіталу», і «Нормативно-регулюючі показники по функціонуванню окремих сегментів фінансового ринку».

Система показників інформативного забезпечення управління формуванням капіталу, залучених із внутрішніх джерел, ділиться на три групи (рис. 4).