Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота організація.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

4.5. Написання та оформлення курсової роботи

Виконання курсової роботи потрібно розпочинати після вивчення літературних джерел та обробки практичного мате­ріалу.

Записи з літературних джерел і практичний матеріал слід розкласти в послідовності, відповідно до плану. Тим студентам, які занотовували необхідний матеріал на окремих аркушах, зробити це буде значно легше. Систематизовані матеріали доцільно ще раз перевіри ти, внести необхідну правку до раніше зроблених записів і переписати або набрати на комп'ютері.

Курсову роботу, що подається керівнику, має бути акуратно оформлено.

Якість оформлення роботи - це перше, на що звертають увагу під час читання; відповідно, це може суттєво позначитися на загальній оцінці роботи. Змістовна, але неохайно оформлена робота не може претендувати на отримання високої оцінки.

Курсову роботу можна виконувати від руки чітким розбірливим почерком або з допомогою комп'ютера на одному боці аркуша білого паперу формату А4, залишаючи поля на сторінці таких розмірів:

- ліве - не менше, ніж 20 мм;

- праве - не менше, ніж 10 мм;

- верхнє та нижнє - не менше, ніж 20 мм;

та дотримуючись таких вимог:

- шрифт – Тimes New Roman$

- розмір - 14;

- відстань між рядками - 1,3 - 1,5 інтервалів;

- розташування - книжне;

- мінімальна висота друкованого шрифту - 1,8 мм.

Кожна сторінка друкованої курсової роботи має містити

приблизно 1800 знаків (28 - 30 рядків по 62 - 65 знаків у кож­ному, враховуючи знаки пунктуації та пробіли між словами).

Заголовки структурних частин: зміст, вступ, розділи, висновки, список використаних джерел і додатки потрібно друкувати великими літерами посередині рядка і без крапки в кінці.

Кожну структурну частину роботи потрібно розпочинати з нової сторінки, крім підрозділів і пунктів у межах розділу.

Заголовки підрозділів слід друкувати малими літерами, крім першої великої, з абзацу без крапки в кінці.

Заголовки пунктів потрібно друкувати малими літерами, крім першої великої, з абзацу розрядкою впідбір. У кінці заголовка, надрукованого впідбір, слід ставити крапку. До загального обсягу роботи не входять додатки, список використаних джерел, таблиці та рисунки, які повністю займають площу сторінки; але всі сторінки зазначених елементів роботи має бути пронумеровано на загальних підставах.

Нумерувати сторінки, параграфи, рисунки, таблиці та формули слід арабськими цифрами без знака "№".

Першою сторінкою курсової роботи є титульний лист, який слід включити до загальної нумерації сторінок, але не нумерувати, а на наступних сторінках номер без крапки в кінці проставити у правому верхньому куті.

Титульний лист має бути оформлено відповідно до зразка, наведеного в додатку 2. Схеми, графіки та інші рисунки й таблиці слід подавати в курсовій роботі безпосередньо після посилання на них у тексті, де про них згадувалося вперше, або на наступній сторінці. Рисунки і таблиці, розміщені на окремих сторінках курсової роботи, потрібно включити до загальної нумерації сторінок. Графіки, схеми, діаграми (див. додатки 12, 13) та ілюстративний матеріал треба позначити словом "рис." і нумерувати послідовно. Номер рисунка та його назву слід розмістити під рисунком (див. додаток 13).

Таблиці потрібно оформляти відповідно до додатка 11. Кожна таблиця повинна мати тематичний заголовок, що відображає її зміст. Усі таблиці слід нумерувати. Справа над тематичним заголовком з великої літери потрібно написати слово "Таблиця" та її порядковий номер. Знак "№" перед цифрою не ставиться. Якщо всі показники таблиці мають однакові одиниці виміру, то їх доцільно винести у заголовок таблиці, а якщо вони різні, то ставити збоку. Позначення одиниць виміру має відповідати вимогам стандарту. Якщо в курсовій роботі містяться додатки (таблиці, схеми тощо), то їх слід нумерувати окремо з посиланням у тексті.

У разі оформлення додатків в окремій частині роботи перед ними на окремому аркуші паперу потрібно друкувати слово "Додаток". Кожний додаток слід починати з нової сторінки. Справа сторінки вгорі потрібно написати слово "Додаток" і поставити цифру (наприклад, додаток 2).

Нижче необхідно друкувати заголовок додатка малими літерами (крім першої великої), симетрично до тексту. Додатки слід позначати цифрами послідовно. У курсовій роботі необхідно прагнути дотримуватися прийнятої термінології, позначень, умовних скорочень і символів; не рекомендується вживати вислови – штампи, вести виклад думки від першої особи : «Я спостерігав», «Я вважаю», «Мені здається», «На мою думку». Слід уникати в тексті частих повторень слів чи словосполучень. Оформляючи список використаних літературних джерел, слід розміщувати за алфавітним порядком прізвища перших авторів або назв книжок.

Усі літературні джерела необхідно подавати тією мовою, якою їх написано. Відомості про джерела, включені до списку, слід подавати згідно з вимогами державного стандарту із зазначенням назв праць. Обов'язковим є також використання законодавчих документів із досліджуваної теми, які в списку літератури зазначаються першими. У списку літературних джерел наукові праці потрібно подавати мовою, якою їх видано. Приклад оформлення списку використаних літературних джерел наведено в додатку 14. До списку використаної літератури включають не менше, ніж 15 джерел, які студенти вивчали в процесі виконання курсової роботи.

Список використаних джерел і додатки до обсягу кур­сової роботи не зараховуються, хоча вони повинні мати спільну нумерацію з рештою роботи.

Зброшуровану курсову роботу слід подати керівникові не пізніше, ніж за два тижні до її захисту.

Обґрунтування висновків і рекомендацій

Обміркувавши результати аналізу отриманих матеріалів, студенти можуть переходити до найскладнішого етапу дослідження - обґрунтування висновків і рекомендацій.

Перед тим, як сформулювати висновки, тобто стисло викласти отримані результати, студентам потрібно ще раз перевірити завершеність кожної окремої частини роботи і доказовість аргументації в цілому по всій роботі. Лише після цього слід формулювати висновки по суті досліджуваної теми, з окремих питань, що мають практичне значення, та з використан­ня отриманих результатів. Висновки слід формулювати лаконіч­но, зрозуміло, не перевантажуючи їх цифровими даними та подробицями. Обґрунтування висновків повинно міститися в попередньому викладанні матеріалу у відповідних розділах курсової роботи. Пропозиції або рекомендації щодо вирішення конкретних завдань і окремих питань є доречними, як правило, лише тоді, коли вони перспективні. Отож, у їх розробці слід враховувати не лише існуючі умови, а й ті зміни, що можуть відбутися найближчим часом. Висновки та рекомендації може бути спрямовано як на вирішення окремих теоретичних питань, так і проблем прак­тичного характеру. Доцільним було б і визначення ефекту від упровадження пропозицій або рекомендацій у практичну діяль­ність підприємства. Для цього студенти повинні розрахувати і порівняти можливий ефект та обсяг витрат (трудових, матері­альних і грошових) на впровадження запропонованих рекомен­дацій; поряд з економічним слід визначити і соціальний ефект.