Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по рисунку.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

19. Що означає термін «рефлекс»?

Рефлекс (лат. reflexus — пріл. відбитий, сущий. віддзеркалення) — оптичний ефект відбитого світла, зміна тону або збільшення сили забарвлення предмету, що виникають при віддзеркаленні світла, падаючого від предметів, що оточують його. Термін «рефлекс» використовується в оптиці і образотворчому мистецтві (у живописі, графіці і фотографії). Він застосовується як до самої натури, так і до її зображення. Причиною рефлексу може бути світло, що відбивається від сусідніх з даним предметом освітлених предметів і світло джерел світла (наприклад, піднебіння). Відсвіт може покривати всю видиму поверхню предмету або його частину. Рефлексом може називатися і відсвіт кольору (колірний рефлекс), і відсвіт світла без чітко виражених колірних хараткеристик. Приклад колірного рефлексу: червона драпіровка може дати червонуватий рефлекс на поверхні коричневого глечика, що знаходиться поряд з нею. Якщо відсвіт падає на затінену частину предмету, то він стає елементом світлотіні. В цьому випадку рефлексом є слабка світла пляма в області тіні, утворена променями, відбитими від близько лежачих об’єктів. Передача рефлексу як частині світлотіні важлива перш за все для графіки і фотографії. Точне і тонке відтворення рефлексів є одному з важливих художніх завдань при створенні витвору образотворчого мистецтва. Відтворення рефлексів сприяє передачі об’єму, багатства кольорів і відтінків змальовуваної натури в їх складному взаємозв’язку.

20.Що означає термін «пластичність» в зображенні натури?

Пластичність (у творах різних видів мистецтва) — особлива краса, цілісність, тонкість і виразність моделювання колірного вирішення форм, багатство колірних і тональних переходів, а також гармонійний взаємозв’язок і виразність мас, форм, їх ліній і силуетів в композиції.

21. Як зветься художник, що пише морські пейзажі?

Художник, що пише морські пейзажі — марініст, сред них відомі імена, такі як Айвазовский, Зим, Боголюбов, Печатин, Буров-Стаськов…

22. Чому для зображення фігури людини в динаміці важливе знання пластичної анатомії?

Дуже важливо знати пластичну анатомію, щоб правильно зображати фігуру людини в динаміці. Оскільки коли фігура знаходиться в русі, то кістки і м’язи скорочуються, а щоб вдало побудувати таку фігуру треба знати де яка кістка і м’яз знаходиться, куди що кріпиться і як він виглядає, щоб потім дивлячись на натуру зорієнтуватися зі скороченням та перспективою.

23. Що означає термін «штудія» (довільне з латини) в образотворчому мистецтві?

Штудія (Studie) — 1) те ж, що етюд, твір, виконаний з метою вивчення натури, часто як підсобний матеріал для майбутньої композиції; 2) особливо ретельне опрацювання в малюнку, живописному, скульптурному етюді відтінків світлотіні, кольору, нюансів форми, деталей.

24. Що означає термін «абрис» в техніці рисунка?

Абрис — лінійні поєднання змальованої фігури, її контури.

25. Які характерні особливості світлотіні у предметному світі у натуральному денному освітленні та при штучному електричному?

При натуральному денному освітленні світло на предметах буде холодним, а тінь теплою, а при штучному електричному освітленні — навпаки: тінь буде холодною, а світло теплим.

26. Що означає термін «анімаліст»?

Анімалістика (анімалістичний жанр), інколи також анімалізм (від латин. animal — тварина) — жанр образотворчого мистецтва, основним об’єктом якого є тварини, головним чином в живописі, фотографії, скульптурі і графіці. Анімалістіка поєднує в собі природничонаукові і художні початки. Головним завданням анімаліста може бути як точність зображення тварини, так і художньо-образні характеристики, включаючи декоративну виразність або наділ тварин людським властивостям, вчинками і переживаннями (наприклад, байки). Із скульптури має поширення анімалістична кераміка.