Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по рисунку.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

10. Що означає термін «урбаніст»?

«Урбаніст» — це прибічник урбанізму. Той, хто живить особливу пристрасть до міського життя. В художньому значенні, «урбаніст» — це художник, який створює картини на міську тематику. Вуличне мистецтво — або мистецтво, розроблене в суспільних місцях, тобто, «на вулиці» — хоча цей термін зазвичай відноситься до несанкціонованого мистецтва, на відміну від спонсорованої урядом ініціативи. Цей термін може включати традиційні графітні роботи, трафарет графіті, наклейки мистецтва і плакати вуличного мистецтва, відео-проекції, мистецтва втручання, партизанське мистецтво, спалахи моббінг і вуличні установки.

11. Що означає термін «блік»?

Блік — елемент світлотіні — світлова пляма на яскраво освітленій опуклій або плоскій глянсовій поверхні. Виникає унаслідок дзеркального або дзеркально-дифузного віддзеркалення яскравого джерела світла (частіше за все сонце) на предметі. Промені світла на більш опуклих і блискучих поверхнях як би збираються в одній крапці, утворюючи відблиски світла. Вони особливо помітні на скляних і полірованих поверхнях. Тобто відблиски — це світлі плями з чіткими кордонами. Відблиск — найсвітліша пляма на поверхні предмету.

12. Що означає термін «об’єм» в техніці рисунка?

Ми бачимо предмет завдяки тому, що він освітлений. Але світло неоднаково освітлює предмет: десь світліше, десь темніше. Ця міра освітленості предмету називається світлотінню. Світлотінь залежить від предмету: вона може бути круглою, прямокутною і так далі. Об’єм предмету додає тон, який наноситься на предмет у вигляді штрихування. А штрихування, у свою чергу, також залежить від форми предмету: предмет круглої форми штрихується по кругу, а предмет прямокутної форми виконують штрихуванням під кутом.

13. Для виконання яких завдань з рисунка використовуються наступні матеріали — м’який олівець, крейда, сепія, вугіль, сангін, соус?

вугілля.

Одним з кращих малювальних матеріалів, особливо для виконання тональних і підготовчих малюнків, є обпалене вугілля. Залежно від характеру заточування вугілля їм можна проводити і тонкі, чіткі лінії і закривати цілі поверхні, тому техніка роботи вугіллям всіляка. Вона може носити і графічний, і живописний характер. Вугілля — надзвичайно піддатливий матеріал, що відрізняється своєю красивою фактурою.

крейда.

Для визначення світлих місць в малюнку на сірому папері використовують крейду. Малювання на сірому папері без крейди можливо, але оскільки сірий колір паперу змальовуватиме світло, то і весь тональний діапазон повинен зменшитися.

соус.

Соус — матеріал для малювання. Має вигляд товстих циліндрових паличок, спресованих з дрібного і м’якого порошку — деревної сажі або вугілля з додаванням клеїю. Робота соусом ведеться сухим або мокрим способом. Інколи він наноситься на папір за допомогою ганчірки або растушки (сухий соус). Можна розчинити соус у воді і виконувати рисунок за допомогою пензля (мокрий соус). Соус легко піддається стиранню гумкою.

сангін.

М’який жирний олівець у вигляді паличок, так звана сангіна (червона). Сангіна (від французького слова sanguine; по-латині sanguineus — кривавий) — матеріал, вживаний в малюванні починаючи з епохи Відродження. Існує в натуральному вигляді і готується штучно. Має різні відтінки червоного — від каламутного до червоно-коричневого. Наноситься «штрихом» або «в растушовку», що дозволяє домогтись різноманітності в тоні.

сепія.

Бістр (коричневий). Бістр (від французького bistre) — прозора фарба з коричневим відтінком. Готується з деревної сажі і розчинного у воді клею. Робота ведеться пером і пензлем. Швидко набув великого поширення у європейських художників XV–XVII століть. В даний час майже не уживається — прекрасний матеріал, але лише в дослідних, руках. Він легко стирається, створюючи поступові переходи з тону в тон. Його недолік — обмеженість гамми і недостатня глибина тіней.

Властивості кожного матеріалу повинні уміло використовуватися художником. Немає сенсу робити альбомні зарисовки або великий рисунок виконувати гостро підточеним олівцем. Сангіной не слід намагатися передавати глибоку світлотінь або приступати до малюнка, що вимагає широкого тонального масштабу. М’які олівці — «Кохинор», «Ретуш», «Негро» — хороші для роботи над класним малюнком; твердий графітний вигострений олівець призначається для дрібних альбомних малюнків, штрихових малюнків, тонких деталей і так далі. Поверхня паперу повинна відповідати даному матеріалу: гладка для олівця, шорстка для вугілля і середня для м’яких олівців і сангіни.