Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по рисунку.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

14. Що означає термін «штрих» в техніці рисунка?

Штрих в малюнку — лінія, проведена одним рухом руки. Відмінностями в напрямі, товщині, контурах і характері штриха передаються об’ємно-пластичні і просторові властивості об’єктів, досягаються моделювання форми, характеристика середовища і так далі. Залежно від характеру роботи штрихи можуть: виглядати, як окремі лінії; або зливатися в суцільну пляму.

15. Що означає термін «пропорції» в образотворчому мистецтві?

Всі тіла, а також їх частини можуть бути порівнянні або сорозмірними, або, як то кажуть, «узяті по відношенню один до одного» за певною конкретною ознакою. Вказана відповідність — співвідношення по певних ознаках предметів або в самому предметі його частин — називається пропорційними відношеннями або пропорціями. Пропорції можуть розглядатися за лінійним розміром, за площею, за об’ємом, за кольором, по силі, по міцності, по освітленості і так далі. При вивченні малюнку необхідно розвинути і закріпити в першу чергу відчуття лінійного і об’ємного порівняння тіл між собою і частин, що входять в те або інше тіло, з врахуванням напрямів у висоту, ширину і глибину. При цьому слід враховувати як абсолютне співвідношення частин конструкції тіла або ряду тіл між собою, так і зорове сприйняття цих співвідношень в просторі, зображення пропорцій на малюнку в перспективних скороченнях. Відчуття пропорцій площ, об’ємів, простору засновано головним чином на розвитку відчуття лінійних сорозмірностей.

16. Які практичні навички допомагають виконати слідуюче завдання з рисунка: в контурний силует людини вбудувати скелет?

Практичні навики з пластичної анатомії, малювання скелету людини, малювання екорше, малювання оголеної натури.

17. Чи існують вікові та гендерні відмінності в пропорціях, пластиці тіла людини?

Так, існують. Вікові відмінності в пропорціях та пластиці тіла людини існують, наприклад, дитина по пропорціям значно відрізняється від дорослої людини: в дитини співвідношення голови до тіла значно менше ніж в дрослої людини, та тіло дитини менш пластичне за доросле. Як правило, вживання слова «гендер» як загального синоніму слова стать є некоректним. Гендер — це соціальна роль зумовлена статтю людини.


Якщо предмет і площина, на якій він знаходиться, одного кольору, чим відрізняються тіні: власна і падаюча?

Падаюча тінь завжди темніша, ніж власна.

18. Які «сухі» інструменти використовуються в техніці рисунка?

До «сухих» інструментів відноситься: вугілля, графітний олівець, крейда, пастель, сангіна, сухий пензель.

У технологічному відношенні розрізняються малюнки сухими і рідкими фарбувальними речовинами. До прадавніх сухих фарбувальних речовин належить вугілля. У XII–XVI вв. набули широкого поширення металеві (свинцеві, срібні) штифти, відомі ще з часів античності. У епоху Відродження входять у вживання сланцевий, так званий італійський, олівець («чорна крейда») і сангіна («червона крейда»). З XVI ст. застосовується графіт, з кінця XVIII ст. — сучасного типа олівці в дерев’яній оправі.