Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бухгалтерський облік ТНЕУ.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

11.2. Облік резервного капіталу.

Резервний капітал - це сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства і засновницьких документів за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства. Він створюється з метою усунення можливих в майбутньому тимчасових фінансових труднощів і забезпечення нормальної роботи підприємства.

Величина резервного капіталу визначається статутними документами як максимальна величина від розміру статутного капіталу.

Згідно чинного законодавства для акціонерних товариств резервний капітал повинен становити не менше 25% величини статутного капіталу. Він створюється за рахунок щорічних відрахувань від прибутку не менше 5% чистого прибутку.

Кошти резервного капіталу знаходяться у повному розпорядженні підприємства і можуть бути використані ним для покриття можливих збитків, непередбачених витрат, сплату боргів підприємства при його ліквідації, виплату гарантованих дивідендів за привілейованими акціями (у випадку недостатності прибутку) та інші заходи, передбачені статутними документами.

Для узагальнення інформації про стан і рух резервного капіталу призначений рахунок 43 "Резервний капітал", за кредитом рахунку відображається створення резервів, а за дебетом - їх використання.

Відрахування від прибутку в резервний капітал відображається записом:

Дт 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)", субрахунок 443 "Прибуток, використаний в звітному періоді"

Кт 43 "Резервний капітал".

Використання резервного капіталу відображається записами: Дт 43 Кт 40 - на суму спрямовану на збільшення статутного капіталу. Дт 43 Кт 67 "Розрахунки з учасниками" - на суму нарахованих дивідендів за привілейованими акціями

Дт 43 Кт 442 "Непокриті збитки" - на суму списаних непокритих збитків.

11.3. Облік цільового фінансування і цільових надходжень.

До цільового фінансування і цільових надходжень належать кошти, отримані у вигляді субсидій та асигнувань з бюджету та позабюджетних фондів, цільових внесків фізичних та юридичних осіб, гуманітарної допомоги, тощо. Кошти цільового

фінансування повинні використовуватися підприємством лише на конкретно визначену мету, зокрема: на фінансування капітальних інвестицій, науково-дослідні роботи, соціальний захист громадян, державне регулювання цін на продовольчі товари, медикаменти, послуги житлово-комунального господарства тощо.

Облік операцій з цільового фінансування здійснюється на пасивному рахунку 48 "Цільове фінансування та цільові надходження". За кредитом рахунку відображаються надходження коштів, а за дебетом - їх використання за певними напрямками, визнання їх доходами, а також повернення невикористаних сум.

Надходження коштів на цільові заходу відображається записами за кредитом рахунку 48 в кореспонденції з дебетом рахунків:

30, 31 - на суму коштів, що надійшли на цільові заходи з бюджету, позабюджетних фондів, від фізичних чи юридичних осіб.

20, 22, 28 - на вартість отриманих ТМЦ.

Кошти цільового фінансування та цільових надходжень є одним із видів зобов'язань - адже їх отримання передбачає виникнення перед стороною, що передає, реальної заборгованості у вигляді зобов'язань здійснити певні заходи.

Використання коштів цільового фінансування відображається на рахунках витрат, здійснених у межах певних заходів або рахунка 949 "Інші витрати операційної діяльності".

Одночасно використані у звітному періоді засоби цільового фінансування визнаються доходами і зараховуються до операційних доходи записом: Дт 48 Кт 718 "Отримані гранти та субсидії"