Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець бизнес 75-95.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать

ЛЕКЩЯ 4. СУТНІСТЬ ГРОШЕЙ ТА ЇХ РОЛЬ В ЕКОНОМІЦІ КРАЇНИ

4.1. Історія виникнення і розвитку грошей

4.2. Сутність і функції грошей 4.3 Поняття грошового обороту

Після вивчення лекції Ви повинні:

^ зрозуміти передумови появи грошей;

^ знати сутність грошей та їх основні функції;

у розуміти поняття грошового обігу та його основні форми.

Поняття, що розглядаються:

Гроші (англ. топеу) — металеві або паперові знаки, що є мірою вартості при купівлі-продажу та виконують роль всезагального еквіваленту, тобто виражають вартість всіх інших товарів і обмінюються на будь-які з них.

Готівка (англ. сазН) - 1) форма існування грошей. Готівка використовується як засіб обігу та платежу; 2) грошові знаки національної валюти України - банкноти та монети, в тому числі пам'ятні та ювілейні монети, що знаходяться в обігу та є дійсними платіжними засобами.

Ліквідність (англ. іщиісШу) — здатність окремих видів майнових цінностей бути швидко конвертованими у грошову форму без втрати своєї поточної вартості в умовах існуючої кон'юнктури ринку.

Емісія {англ. етіззіоп, іззие] - випуск в обіг банкнот, паперових грошей і цінних паперів.

Валюта національна (англ. паііопаі сиггепсу] - валюта, яка випускається окремою державою (центральним банком держави) та перебуває в обігу, насамперед, на території даної країни.

Грошовий оборот (англ. топеу іи^поVе^) - рух грошей у процесі виробництва, розподілу й обміну суспільного продукту та перерозподілу національного доходу.

4*

75

Основи бізнесу

Готівковий обіг (атл. савіг іигпоиег) - рух грошей у процесі обігу товарів, надання послуг і здійснення різноманітних платежів

Безготівковий обіг (англ, сазМезз іитоиєг) - грошовий обіг, при якому рух грошей здійснюється шляхом перерахунків по рахунках у кредитних установах і зарахування взаємних вимог.

4.1. Історія виникнення і розвитку грошей

Гроші виникли разом із людською цивілізацією ще в доісторичні часи. Протягом багатьох століть свого розвитку вони постійно змінювалися та удосконалювалися. І сьогоднішня їх форма не є, очевидно, завершальною стадією їх розвитку.

У світі Російське слово "деньги" прийшло до нас із тюркської мови, у

значенні "юіеймо". Отже, можна стверджувати, що назва "деньги" пов'язана зі способом їх виготовлення, тобто це те, що друкують клеймом.

У російській мові це слово з'явилося спочатку зі значенням цікавого "срібна монета". І лише у XV столітті почало використовуватися зі значенням вимірника вартості товарів.

А ось російське слово "гроши" прийшло до нас із польської мови. Його першоджерелом було латинське словосполучення "%гоі$іі5 іепагіт" - "товстий динар, тяжка монета". З часом його друга частина втратила своє значення і грошима почали називати гроші взагалі.

Необхідність появи грошей як загального еквіваленту була зумовлена, насамперед, розвитком економічних відносин: переходом від натурального господарства до виготовлення товарів і обміну ними, розвитком торгівлі та міжнародних господарських зв'язків. Проте гроші не завжди були такими, як ми їх бачимо та якими користуємося сьогодні. Вони виділилися із великої кількості звичайних товарів, постійно удосконалювали свою форму та стали особливим товаром, загальним еквівалентом, мірою вартості усіх інших товарів і послуг.

На ранніх етапах розвитку людської цивілізації панувало натуральне господарство, коли люди добували та виготовляли продукти для особистого споживання. Лише іноді наші предки обмінювалися один з одним лишками здобутого, які залишилися у результаті вдалого полювання чи риболовлі.

Виділення скотарства та землеробства стало поштовхом до появи спеціалізації одних людей на виготовленні певних товарів, інших - на полюванні чи риболовлі. У одних стали нагромаджуватися лишки товарів (посуду, одягу, тканини, взуття), у інших - лишки здобутих продуктів харчування (риби, хліба, м'яса тощо). Завдяки цьому відбувся перехід від

76

Лекція 4. Сутність грошей та їх роль в економіці країни______

випадкового до регулярного обміну виготовленими товарами. З часом з великої маси товарів стали виділялися ті, що почали виконувати роль загального еквіваленту - на них можна було обміняти будь-що. Найчастіше це були товари, що мали найбільший попит і були найціннішими для населення певної території. Такими обмінними еквівалентами у різних місцевостях були: худоба, хутро, сіль, прикраси з дорогоцінних металів, перли, мушлі, риба, зерно, боби какао, тютюн, перець тощо. Наприклад, протягом багатьох століть на островах Індійського океану, в Африці та в Південній Азії у ролі грошей використовували мушлю Каурі. В Індії грошовою одиницею були перли, у слов'ян - хутро, у греків доісторичного періоду - бики. У Середньовічній Європі для розрахунків використовували перець, в Ісландії у XV ст. - рибу, у Норвегії - хліб, у Центральній Америці -тютюн і боби какао, на острові Борнео - черепи корів тощо.

Пізніше у ролі еквіваленту стали використовувати срібло, мідь і золото, а точніше злитки цих дорогоцінних металів різноманітної форми. Проте проводити розрахунки такими злитками було незручно, оскільки людям необхідно було постійно перевіряти їх пробу та масу. Також злитками не можна було розрахуватися за невеликими угодами та операціями: для цього їх необхідно було якимось чином ділити на частини. Саме тому злитки поступово почали замінюватися монетами. їх почали виготовляти органи державної влади - монетні двори, які підтверджували точність проби та маси дорогоцінного металу в монеті шляхом нанесення на нього свого клейма. Монетами називали злиток металу, вагу та пробу якого держава засвідчувала своєю печаткою. Форма монет постійно змінювалася, вони були і трикутними, і квадратними, і овальними, але найбільш поширеними в усі історичні часи були круглі монети. У стародавні часи монети були важливим засобом інформації. За допомогою символів і знаків, які були на них зображені, вони могли розповісти про правителів, їх імена, межі їх володінь.

У Світі Одного разу римляни готувалися до бою із воїном Пірром.

Цружина Юпітера - богиня Юнона - пообіцяла римлянам за справедливе ведення війни грошову винагороду. Після перемоги богиня про свою обіцянку не забула, і римляни на знак вдячності ііазвали її Монетою, що у перекладі з латинської означає Цікавого "порадниця", "та, що запобігає". Звідси, очевидно, і пішло слово "люнета" - те, що дає богиня Юнона.

Існує й більш реалістична версія виникнення монет. Вона також пов'язана з ім'ям Юнони - Монети. Поряд з її храмом на Капіталійському пагорбі знаходився монетний двір і його продукцію стали називати монетами.

11