Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець бизнес 75-95.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать

4.2. Сутність і функції грошей

Гроші опосередковують обмін товарами між їх виробниками та споживачами. Для фізичних осіб гроші є засобом платежу за придбані товари, для юридичних осіб - стартовим капіталом, необхідним ресурсом при веденні господарської діяльності. Зважаючи на те, що гроші відіграють важливу роль у бізнесі, необхідним є розуміння їх сутності.

Сутність грошей полягає у тому, що вони:

^ можуть безпосередньо обмінюватися на товари, нерухомість, витвори мистецтва, коштовності тощо. Лише грошам характерна властивість загального обміну на товари та цінності;

^ покращують умови збереження вартості. Тобто, зберігаючи вартість у грошах, а не в товарах, ми зменшуємо витрати на їх зберігання та усуваємо можливість псування.

82

Лекція 4. Сутність грошей та їх роль в економіці країни_____

Отже, можна зробити висновок, що гроші - це особливий товар, який є загальним еквівалентом. З появою грошей товарний світ поділився на два полюси: на одному зосередилися всі товари як певні корисні речі та споживчі вартості, а на іншому - гроші як вираження вартості цих товарів. Як зазначив К. Маркс, "кожен товар кидає закохані погляди на гроші, намагаючись виразити свою вартість через грошовий матеріал у вигляді ціни". Гроші - це "ТОВАР ТОВАРІВ", який безпосередньо обмінюється на всі товари та послуги.

Запам'ятайте1 Здатність матеріальних цінностей негайно обмінюватися на будь-які інші цінності називається ліквідністю. Гроші, на відміну від інших товарів, мають абсолютну або повну ліквідність. Ліквідність характеризується можливістю використання певного активу в ролі засобу платежу та водночас здатністю зберігати свою номінальну вартість незмінною. Гроші,

маючи унікальну здатність обмінюватися на будь-які цінності, перетворюються

на абстрактного носія вартості абсолютної ліквідності.

Сутність грошей, також проявляється через функції*, які вони виконують в економіці. Особливості функцій грошей полягають у тому, що вони притаманні лише грошам і можуть виконуватися лише за участю людей. Саме люди, використовуючи властивості грошей, можуть визначати ціни товарів, застосовувати гроші у процесах придбання та реалізації. Такий підхід до функцій грошей означає, що гроші є інструментом економічних відносин у суспільстві.

Із розвитком товарного виробництва та поступовим переходом до ринкових умов господарювання значення функцій грошей змінювалися. Спочатку виділяли такі основні з них: міра вартості, засіб обігу, засіб платежу, засіб накопичення та світові гроші. Поступово функція грошей як засіб нагромадження втратила своє практичне значення, оскільки розумілася як утворення (накопичення) скарбів. Функції грошей як засіб обігу та засіб платежу на сучасному етапі часто ототожнюють. Отже, ми вважаємо за правильне розглянути вказані функції грошей, за допомогою яких розкривається їх сутність.

Як дізнатися, що вище - піраміда Хеопса чи

Міра вартості Ейфелева вежа? Притягти вежу з Парижу в

єгипетську пустелю, поставити біля піраміди та

порівняти на око? Нісенітниця. Адже люди давно придумали універсальну міру довжини - метр, за допомогою якої можна все виміряти та порівняти. А

Функція є конкретним проявом економічного явища, виражає основне призначення економічних законів, які діють у певній сфері економічних відносин. Практична реалізація функцій визначає роль економічного явища.

4***

83