Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець бизнес 75-95.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать

Основи бізнесу

Усі наведені функції грошей є єдиним проявом сутності грошей як загального еквіваленту товарів і послуг, знаходяться у тісному зв'язку та єдності. Логічно та історично кожна наступна функція грошей передбачає розвиток попередніх функцій.

Запам'ятайте! Основні функції грошей:

^ міра вартості - гроші забезпечують вираження і вимірювання вартості товарів, тобто ця функція надає грошам форми ціни;

Ґ засіб обігу — гроші виступають засобом реалізації товарів і посередником при їх обміні;

■/ засіб платежу - гроші обслуговують погашення боргових зобов 'язань між господарюючими суб 'єктами;

/ світові гроші суть цієї функції полягає у тому, що гроші обслуговують рух вартості у міжнародному економічному обороті та забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнами.

Результати використання грошей і їх вплив на різні сторони діяльності людей, підприємств, держави та розвиток суспільства в цілому і характеризують їх роль.

Грошам завжди належала важлива роль в економіці кожної країни. Вона проявляється у тому, що гроші виступають посередником при обміні товарами між виробниками та споживачами, гроші слугують також мірою вартості товарів, тобто використовуються при встановленні ціни на товари та послуги. У бізнесі грошові кошти виступають тим стартовим капіталом, маючи який можна розпочати власну справу та надалі успішно здійснювати господарську діяльність.

4.3. Поняття грошового обороту

Під час купівлі, продажу товарів, отримання послуг, а також погашення зобов'язань перед працівниками з оплати праці,

Грошовий оборот

перед бюджетом, постачальниками або іншими підприємствами проводяться різноманітні розрахунки та здійснюються платежі. Сукупність усіх здійснюваних платежів, тобто безперервний рух грошових засобів створює грошовий оборот. Грошовий оборот охоплює рух грошових коштів між населенням, державою, виробничою та невиробничою сферами.

Основою грошового обороту є товарне виробництво та пов'язаний з ним обіг товарів. Рух грошей опосередковує усі стадії виробництва та обігу. Грошовий оборот і товарний обіг взаємопов'язані між собою. Це

Лекція 4. Сутність грошей та їх роль в економіці країни_____

пояснюється тим, що у процесі обігу грошей перевіряється відповідність між структурою виробництва товарів і суспільною потребою у них. За допомогою грошового обороту забезпечуються зв'язки між виробництвом і споживанням. Разом з тим, грошовий оборот не обмежується участю грошей лише у товарному обігу, оскільки гроші, виконуючи свої функції, здійснюють і самостійний рух.

Отже, грошовий оборот - це безперервний рух грошей у готівковій та безготівковій формах, який опосередковує рух товарів і послуг, а також обслуговує нетоварні платежі, тобто перерахування податків до бюджету, а також перерахування заробітної плати працівників на їх рахунки у банках.

Рух грошей може відбуватися у різних формах. Так, наприклад, ми кожного дня, купуючи необхідні продукти харчування, одяг, взуття, розраховуємося грошима із власного або батьківського гаманця. Такі гроші ще називаються готівковими. Підприємства та деякі фізичні особи, які зберігають свої гроші на рахунках у банках, мають можливість оплачувати борги та позичати гроші, не отримуючи їх на руки, а перерахувавши їх зі свого банківського рахунку на рахунок іншого підприємства. У цьому випадку мова йде про безготівкові гроші.

Отже, грошовий оборот складається з двох взаємопов'язаних частин: сфери готівкового обігу та сфери безготівкового обігу. Розглянемо їх детальніше.

Готівковий грошовий обіг - це рух готівкових грошей. Він опосередковується розмінною монетою та паперовими грошима.

Готівковий грошовий обіг

Сфера використання готівкових грошей, які, в основному, використовує населення, обмежена порівняно з безготівковими розрахунками.

Як уже зазначалося, сьогодні готівка існує у вигляді монет і паперових грошей.

Монета — це грошовий знак, виготовлений з металу, який має встановлену законом форму, зовнішній вигляд, певну вагу.

У давнину монети виливали із золота або іншого дорогоцінного металу, надавали їм певної ваги та форми. З розвитком товарообмінних операцій повноцінні монети поступово витісняються з обігу, нагромаджуючись та зберігаючись у вигляді скарбів у осіб, які займаються їх колекціонуванням. Це було пов'язано, насамперед, з великими витратами на організацію їх обігу та обмеженістю видобутку дорогоцінних металів з метою задоволення потреб населення і держави у грошах. На зміну повноцінним приходять

87