Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець бизнес 75-95.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать

Основи бізнесу

металевого вмісту. Так, наприклад, фунт стерлінгів став грошовою одиницею Англії як фунт срібла (зіег1іп§ - повноцінний, справжній, чистий, повної ваги).

Поступово номінальна вартість монет почала відділятися від їх реальної вартості. В обігу з'явилися монети, номінальна вартість яких значно перевищувала їх вагове значення. Випуск таких монет приносив значні прибутки (різниця між номінальною вартістю випущених грошей і витратами на їх випуск), які присвоювалися державними скарбницями чи центральними банками, що здійснювали їх випуск. Прикладів випуску таких грошей є багато. Зокрема, в Англії срібна монета - пенні у 1300 році важила 22 грами, а 1364 р. - лише 12 грамів. У Німеччині в 1326 році з 234 грамів срібла карбувалося 2 марки, у 1378 році - 4, а 1506 році - 12 марок.

У період розвитку товарно-грошових відносин здійснення розрахунків вимагало все більшої кількості готівкових грошей. У той же час монети завдавали значних незручностей при здійсненні розрахунків, і це зумовило необхідність заміни важких монет на більш зручні грошові знаки, віддруковані на папері.

Дослідники стверджують, що перші паперові гроші з'явилися у Китаї у І ст. до н.е.

З історії

У цей час у Китаї з'явилися гроші, виготовлені зі шкір білих оленів. Усі білі олені були у власності імператора. XIII ст. відомий мандрівник Марко Поло побачив у Китаї гроші, виготовлені з перетвореної у драглі внутрішньої частини деревної кори (паперу). Вони мали форму чотирикутних пластинок з особливими знаками та печатками, різну купівельну спроможність і були обов'язковими до приймання. Виникнення паперових грошей пов'язане з іменем хана Хулібая - онука Чингісхана.

Основи економічної теорії: політекономічний аспект: Підручник / Г.Н. Климко, В.П. Нестеренко, Л.О. Каніщенко та ін.; За ред. Г.Н. Климка, В.П. Нестеренка. - 2-ге вид., перероб. і допое. - К.: Вища шк. - Знання, 1997. - 743 с. - с. 143.

Починаючи з другої половини XVII ст., паперові гроші входять в обіг багатьох країн. У Франції випуск паперових грошей (емісія грошей) розпочався у 1783 р., наприкінці XVIII ст. паперові гроші були випущені у Англії. Право емісії паперових грошей було надано Віденському банку ще у 1762 р., а емісія паперових грошей у Північній Америці розпочалася наприкінці XVII ст. Спочатку паперовими грошима були розписки банків, які містили зобов'язання виплагити власнику зазначену на них суму металевою монетою.

80

Лекція 4. Сутність грошей та їх роль в економіці країни

Вперше проект випуску паперових грошей у Росії розглядався у 1744 р. та був відкинутий сенатом на підставі того, що паперові гроші гірше мідних, оскільки "ніякої внутрішньої доброти не містять". Перші російські паперові гроші - асигнації - з'явилися лише у період правління імператриці Катерини II, а саме - у 1769 р.

у світі На початку минулого століття російсько-американська

компанія на Ачясці випустила... шкіряні гроші. Перші "купюри" -у кількості 10 тисяч одиниць на суму 42 тисячі рублів - були віддруковані на шкірі тюленів і знаходилися в обігу з 1816 по 1826 рік. Останній випуск шкіряних грошей відбувся у 1834 р. У Цікавого 1867 р. Росія продала свої володіння США, а в наступному році була ліквідована і компанія. Гроші, які знаходилися в її обігу, були обміняні на російські державні. Сьогодні один шкіряний знак коштує стільки, скільки така ж за вагою кількість золота.

Спочатку паперові гроші вільно розмінювалися на золото. Розмін банкнот на монети із дорогоцінних металів був повністю припинений лише після світової економічної кризи у 1929-1933 рр.

На рівні міжнародних валютних відносин практика обміну паперових грошей на золото була припинена з середини 1970-х рр. Золото повністю втратило грошові функції та перетворилося на звичайний товар.

Власне, на цій базі відбувся остаточний перехід до епохи паперових грошей. Гроші втратили свою внутрішню вартість - ту, яка безпосередньо втілювалася у монетарному товарі як у носії грошових відносин. Паперові гроші стали лише символами вартості. Сьогодні державні органи законодавчо встановлюють їх примусовий курс і використовують їх у ролі замінника повноцінних грошей.

Що ж до становлення і розвитку національної валюти України, то ще українськими гетьманами Б. Хмельницьким, І. Виговським, І. Мазепою та П. Дорошенком у XVII ст. були здійснені спроби становлення власної грошової системи України. З середини XVIII ст. на території України, яка опинилася у складі Російської імперії, стали використовувати в обігу російські срібні та мідні монети.

с

З історії

19 грудня 1917 року було надруковано перший грошовий знак УНР - 100 карбованцеву купюру. Напис "100 карбованців" було здійснено чотирма мовами найчисленніш\ націй, які проживали на території України, - української російською, івритом і польською мовами.

81

Основи бізнесу

З утворенням Української Народної Республіки Центральна Рада Третім Універсалом від 18 липня 1917 р. запровадила національну валюту -український карбованець.

1 березня 1918 року Центральною радою був прийнятий закон про впровадження нової грошової одиниці - гривні. У квітні 1918 р. гетьманом Павлом Скоропадським було відновлено карбованець як грошову одиницю Української Держави. Після приходу до влади Директорії на чолі з В. Винниченком і С. Петлюрою у грудні 1918 р. грошовою одиницею УНР було відновлено гривню.

Утвердження в Україні Радянської влади призвело до закріплення в ролі грошової одиниці радянського карбованця. З проголошенням незалежності України у 1991 р. національною грошовою одиницею відповідно до історичних традицій стала гривня, яка офіційно була введена в обіг 2 вересня 1996 р. Розмінною монетою стала копійка.

У світі

цікавого

Мало хто знає, що при підготовці до карбування українських розмінних монет, згідно з відповідною постановою Верховної Ради України від 1991 року, до переліку входили номінали 3, 15 і 20 копійок.. Монета номіналом у 15 копійок карбувалася в одиничних екземплярах.

Гроші й сьогодні не припинили удосконалюватися. У наш час, крім монет і паперових грошей, існують кредитні та електронні гроші, на цих поняттях ми зупинимося, більш детально, розглядаючи наступні питання цієї лекції.