Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець бизнес 75-95.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать

Основи бізнесу

як визначити, що цінніше - тона нафти чи тона солі? Також за допомогою універсальної міри - міри вартості, в якості якої і виступають гроші. Здійснити порівняння вартості різних товарів, можливо, лише виразивши її у тих же грошових одиницях.

При встановленні ціни, використовуючи функцію міри вартості, необхідно орієнтуватися на величину вартості товарів. Проте не слід обмежуватися лише цим, оскільки є ряд обставин, які потрібно враховувати: у першу чергу, це корисність даних товарів для споживачів, а також вартість товарів, якими може бути замінений необхідний товар (товарів-замінників). Нехтування цісю обставиною може призвести до обмеження можливостей реалізації окремих товарів. Уряд кожної країни зазвичай встановлює власну міру вартості (масштаб цін). У США мірою вартості є долар, у Німеччині - євро, у Японії - ієна. За допомогою цієї функції грошей вартість речей вимірюється так само, як і за допомогою унцій та фунтів вимірюються вага та довжина, тобто функція міри вартості полягає у здатності вимірювати вартість всіх товарів, слугувати посередником при визначенні ціни.

Гроші широко застосовуються як засіб платежу. Наприклад, нам потрібен певний товар. Придбати його ми можемо у магазині або

Засіб платежу

на ринку. Вартість необхідного нам товару може бути зазначена на ціннику, а в кишені у нас є універсальний засіб обміну - гроші. Ми віддаємо їх за товар у потрібній кількості. Саме у цей момент вони реалізують ще одну функцію - виступають в якості платіжного засобу.

Таку функцію гроші виконують при наданні та погашенні грошових позик, при грошових розрахунках з фінансовими органами (податкові платежі, отримання засобів від фінансових органів), а також при погашенні заборгованості із заробітної плати тощо.

У світі Стародавні жителі Мексики, ацтеки, в якості грошового

еквіваленту використовували зерна бобів-какао, які застосовували для виготовлення шоколаду. Так, 50 зерен коштувала рабиня, чоловік-раб оцінювався у два рази дорожче. Цікаво, що вже тоді зустрічалися "шоколадні фальшивомонетники". Вони вилучали Цікавого вміст з бобів какао і заповнювали їх оболонки землею, потім •склеювали та пускали в обіг. Ось і виходить: якщо зерен багато — сидіти на бобах не так вже й погано!

Белоусов Р.С., Док>чаев Д.С. Зкономика: Бизнес-курс за школьной каргой. - М.. ОЛМА-ПРГСС, 2000.-314 с.-с 38

84

Лекція 4. Сутність грошей та їх роль в економіці країни_____

Функцію засобу платежу можуть виконувати тільки реальні гроші, що обслуговують господарські відносини та погашення зобов'язань між суб'єктами підприємництва, які виникають у процесі господарювання.

Виконуючи функцію засобу обігу, грошові

Засіб обігу кошти постійно перебувають у русі. Це можуть

Цбути різні виплати (тобто витрачання грошей на

придбання матеріалів, обладнання, оплати виконаних робіт), отримання грошей у результаті продажу продукції.

Особливістю цієї функції грошей є те, що передача товару покупцю і його оплата відбуваються водночас. При цьому використовуються лише готівкові гроші або ті, які є в даний час на банківських рахунках.

Обмін товарами при застосуванні даної функції здійснюється за схемою Т-Г-Т, де Т - товар, Г - гроші. Тобто гроші як засіб обігу забезпечують кругообіг товарів від виробника до споживача, після чого товари вилучаються зі сфери обігу. При цьому саме гроші залишаються в обігу, переходячи від одного суб'єкта до іншого.

Появу світових грошей викликали

Світові гроші зовнішньоторговельні зв'язки, використання

міжнародних кредитів, надання послуг

зовнішньому партнеру. Вони виступають у якості міжнародного засобу платежу при здійсненні розрахунків за міжнародними операціями.

Світові гроші (міжнародний платіжний засіб) використовуються також і для грошових операцій між країнами.

Функція світових грошей проявляється у взаємовідносинах між країнами або між юридичними та фізичними особами, які знаходяться у різних країнах. У таких взаємовідносинах гроші використовуються для оплати придбаних товарів, при здійсненні кредитних та інших операцій.

Важливою умовою міжнародних економічних відносин є порівняння грошових одиниць різних країн на міжнародних валютних ринках.

Світові гроші функціонують в якості: міжнародного платіжного засобу - при погашенні боргових зобов'язань, які виникають між країнами: міжнародного купівельного засобу - при купівлі товарів за кордоном за готівку.

Саме паперові гроші відіграють все більшу роль у міжнрродних розрахунках. Проте золото залишається твердими та бажаними для всіх країн світовими грошима, надійним гарантом у міжнародних розрахунках.

85