Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець бизнес 75-95.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать

Основи бізнесу

неповноцінні металеві монети, а ще пізніше - паперові гроші, потім -кредитні гроші.

Паперові гроші - це знаки вартості зі встановленим державою примусовим номіналом, нерозмінні на золото та срібло, які випускаються державою на покриття своїх витрат.

Паперові гроші мають ряд переваг порівняно з повноцінними металевими грошима. По-перше, це еластичність і гнучкість паперово-грошового обігу, тобто паперові гроші держава може випускати у будь-якій кількості. По-друге, це дешевизна випуску паперових грошей, тобто паперові гроші практично не мають жодної цінності, оскільки затрати на їх друк незначні.

Випуск паперових грошей здійснюють державні органи, яка наділяють їх певним номіналом. Випуск грошей в обіг називається емісією.

Запам'ятайте! Якщо емісія виявляється занадто великою, настає інфляція - знецінення паперових грошей, що

супроводжується зростанням цін на товари та послуги. Якщо ж- випуск грошей зупинено, наступає зворотній процес, дефляція - вилучення з обігу надлишкової грошової маси, випущеної у період інфляції.

Безготівковий грошовий обіг

Безготівковий грошовий обіг - це рух грошових коштів у безготівковій формі, порядок здійснення розрахунків за допомогою перерахунку грошових коштів на рахунках у кредитних установах з одного рахунку на інший на основі розрахункових і платіжних документів. Тобто безготівковий грошовий обіг - це сукупність платежів, які здійснюються без використання "живих" готівкових грошей.

Між готівковим і безготівковим обігом існує тісний взаємозв'язок: гроші постійно переходять з однієї сфери обігу в іншу, змінюючи форму готівкових грошей на депозит у банку, і навпаки. Наприклад, одержуючи виручку за реалізовану продукцію у безготівковій формі, підприємство, для виплати заробітної плати та придбання певних цінностей, повинне отримати в банку у встановленому порядку готівку. Тобто грошові кошти, які надійшли у безготівковій формі, можуть бути використані на певні цілі лише у готівковій формі. При цьому надходження безготівкових коштів на рахунки в банку - головна умова для видачі готівкових грошей.

Ще до кінця XIX століття у світі переважали платежі готівковими коштами. У XX ст. відбулися значні структурні зміни в грошовому обігу більшості країн світу. Частка безготівкового обігу різко зросла, питома ж

Лекція 4. Сутність грошей та їх роль в економіці країни_____

вага готівкового грошового обігу в даний час становить лише 10-20 %. Безготівковим грошовим розрахункам віддають перевагу, оскільки завдяки їх використанню досягається значна економія витрат на здійснення платежів, що є вигідним для суб'єктів господарювання. Широкому застосуванню безготівкових розрахунків сприяють банківські установи, держава, яка зацікавлена не тільки у економному витрачанні коштів, а й у поглибленому вивченні, регулюванні та контролі грошового обігу.

З появою банків, безготівкові розрахунки стали обслуговуватися кредитними грошима - це узагальнена назва різних видів грошей, які замінюють майнові боргові зобов'язання держави, фізичних і юридичних осіб.

Кредитні гроші - це знаки вартості, що виконують функцію засобів обігу та засобів платежу.

До кредитних грошей відносять вексель, чек і безготівкові грошові кошти, отримані як банківські кредити.

Вексель - письмове боргове зобов'язання встановленої форми, що дає його власнику право вимагати від боржника сплати зазначеної у векселі суми грошей у вказаний термін.

З розвитком грошово-кредитних відносин у кругообігу з'являється чек.

Чек - це грошовий документ встановленої форми, що засвідчує право пред'явника чека на отримання грошових коштів з поточного рахунку в банку.

Платником по чеку завжди виступає банк або інші кредитні установи. Чек є універсальним платіжним засобом і застосовується як у внутрішньому обороті країни (при отриманні готівкових грошей, при розрахунках за придбані товари та надані послуги), так і у міжнародних розрахунках.

У Світі У країнах з розвинутою ринковою економікою чеки є основним

платіжним засобом як для фізичних осіб (населення), так і для юридичних осіб (фірм). Особливо широке поширення чекова система розрахунків отримала в США, де щодня виписується бііьш 100 млн. чеків. На душу населення у цій країні припадає більше 200 виписаних Цікавого чеків на загальну суму 228 тис. дол. (на 1135 дол. кожний).

Детальніше з поняттями вексель та чек Ви ознайомитеся у лекції 6.

Сьогодні широке розповсюдження

Електронні гроші отримали електронні гроші. Це пов'язано з тим,

—Ііпто вони є більш досконалим засобом

здійснення платежів з банківських рахунків. Слід зазначити, що грошові кошти можуть бути готівковими чи безготівковими, але при цьому вони можуть існувати в електронній формі.

89