Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець бизнес 2-29.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

Передмова

Перед Вами перший посібник з курсу "Основи бізнесу", виданий кафедрою обліку і аудиту Житомирського державного технологічного університету. Основи бізнесу — це предмет, який викладається в нашому університеті у першому семестрі. Студент тільки розпочинає знайомство з вищим навчальним закладом, його викладачами та іншими студентами, предметами, методикою підготовки до семінарських і практичних занять. Саме це зумовлює специфіку викладання предметів, які повинні закласти основу для подальшого розуміння економічних дисциплін.

До цього часу наші студенти при вивченні зазначеного курсу користувалися посібниками різних авторів України, Росії, Білорусі. Практика свідчить, що виникали значні незручності при опрацюванні цих посібників студентами, також ускладнювалося проведення семінарських і практичних занять викладачами, адже матеріал не систематизовано та не пристосовано до українського законодавства і практики ведення бізнесу в Україні.

Саме тому кафедра обліку і аудиту вирішила видати навчальний посібник, здавалося б, і не зовсім за спеціальністю. Навчальний посібник "Основи бізнесу" вигідно відрізняється від інших тим, що:

- в ньому розглянуто загальні засади підприємницької діяльності та основні економічні поняття, на яких ґрунтується бізнес;

- посібник написано доступною мовою (адже наші закони іноді потребують ретельного роз'яснення), що дозволить студентам швидко розібратися у теоретичних основах підприємницької діяльності та опанувати основи обраної майбутньої професії;

- підібрано матеріал, який може зацікавити як студентів різних спеціальностей, так і викладачів різних дисциплін;

- лекційний матеріал викладено з наведенням конкретних, реальних прикладів, цікавих ситуацій та історичних фактів, які будуть корисними не лише студентам, але й практикам;

- посібник побудовано таким чином, щоб примножити інтелектуальний потенціал студентів; сформувати логічне, творче, аналітичне мислення за допомогою різноманітних завдань (теоретичних, тестових, розрахункових, ситуаційних, кросвордів, ребусів тощо).

Десятилітній досвід викладання курсу "Основи бізнесу" викладачами кафедри обліку і аудиту показав, що від правильної побудови даного курсу, методики викладання та плідної співпраці зі студентами залежить їх подальше навчання: ставлення до обраної спеціальності, рівень вивчення інших обліково-економічних дисциплін, співпраця з випускаючою кафедрою, і, нарешті, бажання приєднатися до наукової бухгалтерської школи.

Основи бізнесу

Напевно, лише наша кафедра може ;аявпін про наявнісгь в Україні наукової бухгалтерської інколи, в якій т останні 7-8 років підготовлено більше ЗО викладачів обліково-економічнич дисциплін, захищено понад 20 кандидатських дисертацій. Наймолодший в Україні факультет Обліково-фінансовий, сіворе-но саме на базі кафедри обліку і аудіпу ЖДТУ: декан і два засіуи-ники кандидати економічних на\к, доцента віком 24-27 років, випускники цього закладу. Кафедра мас у своєму надбанні 12 монографій, 9 підручників і більше 30-ти навчальних посібників і грифом Міністерства освіти і науки України. Слід зазначити, що наша кафедра вший підручники іа посібники не лише українською, але й російською, польською, англійською мовами (і не лише $а спеціальністю "Облік і а\диі"). Сьоюдні чоіирн кандидат економічних наук віком до 28 років птюгь юкторські дисертації. Кафедра обліку і аудиту ЖДТУ єдина н Україні кафедра, яка має такий науковий потенціал.

Гордість кафедри - це бібліотека та науково-інформаційна база. Кафедральна бібліотека нараховує більше 6-ти тисяч книг обліково-економічного напряму українською, російською, білоруською, англійською, польською, чеською мовами, включаючи періодичні видання з 1888 року. Ми маємо більше 30-ти тисяч книг, внесених до електронної бази за їх назвами та авторами, декілька тисяч - за змістом. В інформаційній базі кафедри містяться назви усіх дисертацій зі спеціальності бухгалтерський облік, аналіз та аудит, захищених з 1939 року до сьогодення на території колишнього СРСР і в Україні. База включає змісти майже сотні спеціальних, періодичних видань України, Росії, Білорусі.

Результат спільної праці викладачів кафедри зі своїми студентами це і с представлений посібник. Серед його авторів: професор, доценти, викладачі, практики, студенти (це їх перші спроби проявити себе в науковому плані) - всі вони вихованці ЖИТОМИРСЬКОЇ НАУКОВОЇ БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ШКОЛИ.

Хотілося б особливо підкреслити поєднання наукової та практичної діяльності. Серед авторів цього посібника є наші випускники: Г.А. Буравков - голова міста Житомира, В.Г. Валько - начальник Житомирської ОДПІ, В.В. Заєць - народний депутат України, та В.П. Кисельчук - начальник Малинської ОДПІ. Ми вдячні їм за співпрацю і надання допомоги у нашій діяльності.

проф. Ф.Ф. Бутинець м. Житомир, грудень 2003 р.

Лекція 1. Сутністьбізнесу та його види

Успіх у бізнесі - це історія, яка розпочалася давно

і продовжується до сьогоднішнього дня.

Ви можете вписати в неї своє ім'я.

Генрі Форд

1. СУТНІСТЬ БІЗНЕСУ ТА ЙОГО ВИДИ

^. Поняття економіки '^. Поняття бізнесу та підприємництва :\^. Власність як економічна основа бізнесу

0ХОПЛК7

спожив

вивчас

вивчає