Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець бизнес 2-29.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

Після вивчення лекції Ви повинні:

знати визначення всіх нижче наведених термінів: розуміти відмінність між поняттями "бізнес" і "підприємництво"; знати характеристику основних форм власності. Поняття, що розглядаються:

(англ. есопотісз) - це особлива сфера життя суспільства, що виробництво матеріальних і нематеріальних благ, їх обмін, розподіл і

в умовах обмеженості ресурсів. ^лкроекономіка (англ. тасгоесопотісз) - це частина економіки, яка

Єкочомічні процеси на рівні національного господарства країни вцілому. ^ікроекономіка (англ. тісгоесопотісз) - це частина економіки, яка економічні процеси на рівні діяльності певного підприємства, людей, сімей.

. £знес (англ. Ьизіпезз) - це ділові відносини між людьми; справа, діло, ^^ані на вирішення завдань, пов'язаних із здійсненням на ринку обміну спрямо робота послугами між суб'єктами економічних відносин з метою товарам

*іня економічних вигод, одерж»-*

підприємництво {англ. епіегргізе) - це господарська діяльність, що Чається для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою

ЗДІИСНІ*^ г

^-шя прибутку, одерж»*

підприємець (англ. епігергєпеигзНір) - це особа, яка вкладає власні

в організацію справи та бере на себе особистий ризик, пов'язаний з її

засоби тами> а також всю відповідальність за кінцеві результати діяльності як

резуль"»

г 3 . ,-уальноі, так і колективної.

шциву*^

0/іасніст.ь (англ. оьипегзНір) - це відносини, які складаються між ^•гіми власності з приводу присвоєння, володіння, розпошдження і ^/вання предметами, речами та результатами праці.

Основи бізнесу

1.1. Поняття економіки

Світ навколо нас розвивається за складними та цікавими законами економіки. Кожен з нас, навіть не вивчаючи жодної з економічних дисциплін, може вважати себе трохи економістом. Наприклад, приймаючи рішення про те, купувати чи ні, Ви не просто влаштовуєте свій побут, але й несвідомо "управляєте" економікою, з більшим чи меншим успіхом примушуючи її "виробляти" необхідні Вам товари. З економічними проблемами ми зіштовхуємося буквально на кожному кроці. Економічні знання потрібні всім: і тим, хто має власну справу, і тим, хто наймається на роботу, і тим, хто продає, і тим, хто купує; фундаментальні економічні знання необхідні і державним службовцям, і політичним діячам, і Вам як майбутнім бухгалтерам, фахівцям своєї справи.

На питання: "Що таке економіка?", Ви б, напевно, відповіли: "Економіка -це заводи та фабрики, магазини та перукарні, театри та кіно". І Ви будете праві, але лише в тій мірі, в якій на питання: "Що таке людина?", можна відповісти: "Це істота, яка складається з голови, рук і ніг". Звісно, цього недостатньо. Спробуємо розібратися з поняттям "економіка" більш детально.

Прийнято вважати, що економіці стільки років, скільки людині сучасного типу (кроманьйонцю), тобто приблизно 40 тисяч років. Термін "економіка" походить від давньогрецького слова "оікопотіа" (оікоз - дім, господарство, потоа - вчення, закон), тому економічна наука у первісному значенні - це наука про домашнє господарство або про управління домашнім господарством. Приблизно так предмет цієї науки вперше визначив давньогрецький філософ Ксенофонт (430 - 355 рр. до н.е.). Через декілька десятиліть всесвітньо відомий філософ Арістотель (364 - 322 рр. до н.е.) поділив дану науку на безпосередньо економіку (під якою він розумів виробництво благ для задоволення потреб людей) та хремастику ("хрема" - майно, володіння: діяльність, спрямована на накопичення багатства). Рушійною ^ силою економіки є потреби людей. #*^? |

Потреба - це рухома сила, яка спонукає людей виробляти та здійснювати будь-яку корисну діяльність; це необхідність у певних речах, бажання володіти ними, відчуття нестачі, що виникає тоді, коли це

Рис. 1.1. Еволюція людських потреб

Лекція 1. Сутність бізнесу та його види

бажання залишається незадоволеним. Потреби постійно змінюються та зростають (див. рис. 1.1).

У світі ., , .

На особливості руху потрео звернув увагу американський

вчений Абрахам Маслоу, який визначив п'ять груп основних потреб, що перебувають у ієрархічному взаємозв'язку та запропонував спеціальну "піраміду потреб" {рис. 1.2), яка описує цікавого всю рііномаштність людських потреб і бажань.

Потреби у визнанні

Потреби в любові та спілкуванні

(соиіальні потоеби)

1

/_____________Потреби в гарантіях______

/ І

/_____________________Фізіологічні потреби______

Рис. 1.2. Піраміда потреб

Всередині піраміди потреби можуть розташовуватися по-різному. Скажімо, залежно від віку людини чи її спужбового стану на перший план можуть виступати ті чи інші потреби.

Мабуть немає людини, яка мала б обмежені потреби. Як правило, із задоволенням одних потреб виникають інші, цей процес є нескінченним, а людські потреби - безмежними. Найбільш яскравою ілюстрацією економічного поняття "необмеженість людських потреб" може бути "Казка про золоту рибку". Спочатку у бабусі була єдина потреба - мати нове корито. Отримавши його, вона забажала мати новий будинок. Але на цьому її потреби не обмежилися, їй забажалося стати княгинею, а далі - й царицею.

У Світі Французький економіст Франсуа Кене ще в 1766 р. висловив

наступну думку: "Ніколи немає недостачі в споживачах, які не можуть споживати стільки, скільки їм би хотілося: ті, хто їдять тільки хліб з гречихи та п'ють одну лише воду, бажали б їсти пшеничний хліб і пити вино, ті, хто не можуть їсти м'ясо, бажали б цікавого його їсти. Ті, у кого є лише бідний одяг, хотіли б мати гарну сукню, а

ті, в кого немає дров для обігріву, бажали б їх придбати".

Видатний хірург України, вчений, мислитель і громадський діяч М.М. Амосов (1913 - 2002 рр.) писав: "...Первісна людина була щасливою, коли була ситою, в теплі, в сім'ї. А сучасна?

...задоволення від діяльності, яка знаходить відгук в серцях людей, дуже необхідне для душевного комфорту".

1**