Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець бизнес 2-29.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

Запалі 'ятайте!

Економіка вивчає, як саме суспільство, використовуючи наявні ресурси, створює різноманітні товари та послуги, намагаючись досягти найповнішого задоволення потреб. Вона покликана вирішувати ряд життєво необхідних питань: Що саме виробляти? В якій кількості (скільки) виробляти? Як виробляти? Для кого виробляти?

Економіка - це складна система, що постійно розвивається, змінюється. Відповідно, змінюються і її суб'єкти. За часів Арістотеля

Основи бізнесу

ними були раби, рабовласники та вільні громадяни; а у період Середньовіччя - землевласники і залежні селяни, мандрівні торговці, лихварі, чиновники, які уособлювали королівську владу.

Суб'єктами ж сучасної економіки є підприємці, працівники, які працюють за контрактами, фермери, підприємства та держава в особі Центрального банку, центральних та місцевих органів влади.

Запам'ятайте! Економіка має лише два споживача - людину та державу, але неприпустимо, щоб один з них пригнічував інтереси іншого. Якщо держава пригнічує економічні потреби людини, то виходить досить багата країна з бідним населенням, яке відчужено від держави і намагається у будь-що її обдурити, щоб покращити свій добробут. Якщо люди пригнічують економічні інтереси держави, то держава не може добре виконувати покладені на неї суспільством функції (забезпечення безпеки, захист економічних свобод, допомога найменш забезпеченим громадянам та ін.).

Структурно економіка поділяється на макроекономіку та мікроекономіку.

Макроеконожіка - це частина економіки, яка вивчає економічні процеси на рівні національного господарства та країни вцілому. Відповідно, макроекономіка досліджує валовий національний продукт, економічне зростання, зайнятість, загальний рівень цін, інфляцію та інше.

Мікроекономіка — це частина економіки, яка вивчає економічні процеси на рівні діяльності певного підприємства, людей, сімей. Мікроекономіка вивчає "клітинку" суспільного господарства -підприємство.

Крім поділу економіки на макро- і мікро-, розрізняють ринкову та неринкову економіки.

Ринкова економіка характеризується переважанням приватної форми власності, самостійністю та незалежністю суб'єктів господарювання. їх відповідальністю за результати своєї діяльності, вільним ціноутворенням. Тобто, якщо обмін між продавцем і споживачем здійснюється вільно, за їх спільним бажанням, це і є ринкова економіка.

Неринкова економіка (її ще називають "плановою", "командно-адміністративною", "централізованою") характеризується переважанням державної форми власності, державного планування й управління, визначеними "зверху" цінами та заробітною платою. Тобто, при неринковій економіці діяльність підприємств регулює держава.

10

Лекція 1. Сутність бізнесу та його види

У реальному економічному житгі, як правило, існують змішані ринкові та неринкові механізми. Така економіка називається змішаною. Саме такий вид економіки характерний для України.

1.2. Поняття бізнесу та підприємництва

Перспективний розвиток економіки неможливий без таких її складових як бізнес та підприємництво.

Як вже зазначалося, економіка кожного суспільства є сукупністю різноманітних видів діяльності, результатом якої є створення матеріальних і нематеріальних благ, їх рух до споживача для задоволення потреб.

Бізнес - це економічна категорія, діяльність, яка також закономірно історично виникла в процесі розвитку суспільства, і з кожним його кроком змінювалася, вбираючи в себе його відносини та проявляючи їх у господарській діяльності.