Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бухгалтерський облік ТНЕУ.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

6.5. Облік переоцінки виробничих запасів. Інвентаризація виробничих

запасів

Запаси у балансі повинні відображатися за найменшою з двох оцінок: за початковою вартістю або чистою вартістю реалізації.

Запаси відображаються за чистою вартістю реалізації, якщо на дату балансу їх ціна знизилася або вони зіпсовані, застаріли або іншим чином втратили свою початкову вартість та економічну вигоду. Чиста вартість реалізації визначається за кожною одиницею запасів шляхом віднімання від очікуваної ціни реалізації очікуваних витрат на завершення виробництва та збут.

Постановою кабінету Міністрів України визначено, що підприємствам дозволено проводити дооцінку ТМЦ на початок кожного місяця при умові зміни цін на виробничі запаси і товари з спрямуванням сум дооцінки на збільшення власних оборотних засобів. Дооцінці підлягають придбані ТМЦ, незавершене виробництво і готова продукція, а також товари на підприємствах торгівлі. Не підлягають дооцінці ТМЦ в бюджетних установах, товари відвантажені. Перелік ТМЦ, які підлягають дооцінці, визначається шляхом співставлення цін, які склалися в розрахунках з постачальниками на початок і кінець місяця. При цьому береться мінімальна ціна на початок місяця і максимальна на кінець.

Сума дооцінки виробничих запасів направляється на збільшення додаткового капіталу підприємства: Дт 20, 22 Кт 423 "дооцінка активів"

Уцінці підлягають ТМЦ (товари і продукція), які не мають збуту протягом трьох місяців і тих, які не користуються попитом споживачів, а також товари, що частково втратили свою початкову якість.

Уцінка здійснюється за даними інвентаризації і оформляється описом-актом та записом : Дт 946 "Втрати від знецінення запасів" Кт 20, 22, 28. В кінці звітного періоду сума уцінки списується на фінансові результати діяльності з кредиту рахунку 946 на дебет 791 "Результат основної діяльності".

Інвентаризацію ТМЦ проводить інвентаризаційна комісія, яка призначається керівником підприємства з обов'язковою участю головного бухгалтера. Проводиться інвентаризація з метою виявлення фактичної наявності ТМЦ, умов їх зберігання, виявлення нестач, лишків, зловживань.

Проведення інвентаризації є обов'язковим у таких випадках:

—перед складанням річної звітності

—при зміні матеріально-відповідальної особи

—при виявленні фактів зловживань

—після стихійного лиха

—у випадку ліквідації підприємства

—при передачі майна в оренду

—у відповідності з рішенням судових органів

Дані інвентаризації заносяться до інвентарного опису.

При виявленні лишків ТМЦ вони обов'язково оприбутковуються записом Дт

20, 22, 28 Кт 719 "інші доходи операційної діяльності"

Вартість нестач ТМЦ, виявлених при інвентаризації, відображаються:

Дт 947 "Нестачі і втрати від псування цінностей" Кт 20, 22, 28

Якщо виявлено винну особу, сума нестачі, що підлягає внесенню винуватцем,

відображається записом:

Дт 375 "Розрахунки з відшкодування завданих збитків Кт 716 "Відшкодування

раніше списаних активів"

Відшкодування винними особами завданих збитків Дт 30, 66 Кт 375