Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бухгалтерський облік ТНЕУ.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

10.1. Облік доходів підприємства.

Дохід є надходженням економічних вигод, які виникають в результаті діяльності підприємства у вигляді виручки від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг, гонорарів, відсотків, дивідендів тощо. В обліку дохід відображається в момент надходження активу або погашення зобов'язання, які приводять до збільшення власного капіталу підприємства. Доходи відображаються в обліку за принципом нарахування.

Не визнаються доходами:

-Суми ПДВ, акцизів, зборів, податків та обов'язкових платежів, які підлягають перерахуванню у бюджет та позабюджетних фондів; -Суми надходжень за договорами комісії;

-Суми попередньої оплати за продукцію (товари, роботи, послуги);

-Суми авансу в рахунок оплати продукції (товарів, робіт, послуг);

-Суми завдатку під заставу або в погашення позички;

-Надходження, що належать іншим особам.

Доходи підприємства класифікуються за такими групами:

-дохід (виручка) від реалізації продукції;

-інші операційні доходи;

-фінансові доходи;

-інші доходи;

-надзвичайні доходи.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у звітності визначається П(С)БО 15 "Дохід" та 3 "Звіт про фінансові результати".

Для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій призначені рахунки класу 7 "Доходи і результати діяльності".

Рахунок 70 "Доходи від реалізації" призначено для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт та послуг, а також знижки, надані покупцям та вирахування з доходу.

За кредитом рахунку 70 відображається збільшення, тобто одержання доходу, а за дебетом - належна до сплати сума непрямих податків (акцизний збір, ПДВ тощо) та списання доходів на рахунок 79 "Фінансові результати".

На рахунку 71 "Інший операційний дохід" відображається інформація про інші доходи від операційної діяльності, крім виручки від реалізації продукції.

До інших операційних доходів відносяться: доходи від реалізації іноземної валюти, від реалізації інших оборотних активів, від операційної оренди, від операційної курсової різниці, суми одержаних штрафів, пені, неустойок та інших санкцій, які визнані боржником або щодо яких є рішення суду, суми одержаних грандів та субсидій, інші операційні доходи.

За кредитом рахунку 71 "Інший операційний дохід" відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом - суми непрямих податків, зборів та платежів та списання доходів на рахунок 79.

Рахунок 72 "Дохід від участі в капіталі" призначено для узагальнення інформації про доходи від інвестицій, які здійснені в асоційовані, дочірні або спільні підприємства.

Рахунок 73 "Інші фінансові доходи" призначено для обліку доходів, які виникають внаслідок фінансової діяльності підприємства, зокрема, дивідендів, відсотків, та інших доходів від фінансової діяльності , які не обліковуються на рахунку 72 "Дохід від участі в капіталі".

Рахунок 74 "Інші доходи" призначено для обліку доходів, які виникають в процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства, зокрема: дохід від реалізації фінансових інвестицій, дохід від реалізації необоротних активів, дохід від реалізації майнових комплексів, дохід від неопераційної курсової різниці, дохід від безоплатно одержаних активів та інші.

Рахунок 75 "Надзвичайні доходи" застосовується для відображення доходів, які виникли внаслідок надзвичайних подій. За кредитом рахунку відображається сума відшкодування втрат від надзвичайних подій, включаючи відшкодування витрат, пов'язаних з попередженням втрат від надзвичайних подій.