Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
502.78 Кб
Скачать

5.Сутність та основні тенденції розвитку міжнародного менеджменту

Міжнародний менеджмент - це процес застосування управлінських концепцій і інструментів у багатокультурному середовищі й одержання завдяки цьому додаткових переваг і економії часу.  Міжнародний менеджмент - це особливий вид менеджменту, головними цілями якого виступають формування, розвиток і використання конкурентних переваг фірми за рахунок можливостей ведення бізнесу в різноманітних країнах і відповідному використанні економічних, соціальних, демографічних, культурних і інших особливостей цих країн і міжкраїнної взаємодії. 

Еволюція розвитку світового менеджменту:

№п/п

Роки

Цілі

Характеристика

Задача

1

1830-1900

Випуск товарів першої необхідності

Немає

Формування свідомості ринку

2

1900-1930

Задоволення споживачів

Незмінний менеджмент

Контроль за бюджетом підприємств

3

1930-1950

Перехід до загального благоденства

Змінюється кожні 2-10 р.

Маркетинг, довгострокове планування

4

1950-1980

Масовий випуск предметів розкоші

Часто змінюється

Стратегічне планування

5

1980-по н.д

Задоволення споживачів

Постійно змінюється

Стратегічне планування в умовах невизначеності

Сучасні тенденції в розвитку світового менеджменту в значній мірі пов'язані з розвитком і поглибленням взаємозв'язків і взаємозалежностей між країнами, із посиленням міжнародного характеру господарської діяльності. Глобалізація світової економіки свідчить про те, що міжнародний бізнес вийшов на якісно новий рівень розвитку й у цій своїй новій якості потребує настільки ж якісно нової системи управління, адекватної вимогам глобальної ефективності бізнесу, що базувалася б на нових підходах глобального мислення менеджерів. 

Особливості глобального мислення: 

1. Структура глобального мислення включає нове, глобальне бачення проблем, а також припускає нові аналітичні навички і спроможність користуватися новими стратегічними концепціями. 

2. Глобальне сприйняття виходить за рамки національного, міжнаціонального і багато національного світу. 

3. Наявність певних навичок роботи на світовому ринку, формування яких залежить від спроможності переходити від одних видів роботи до інших:

§ аналіз промисловості у світовому масштабі і виявлення найбільше сприятливих місць для реалізації потенційних можливостей фірми;

§ спроможність виявляти головні ринки у світовому масштабі, тобто такі ринки або країни, що по визначених показниках мають ознаки лідерів. 

4. Основна різниця полягає не в обсязі інформації, а в процесах опрацювання наявних даних, у використовуваних системах координат і гаданих кутів зору. 

Глобальне мислення спеціалістів, що займаються міжнародним бізнесом, є основою формування і розвитку міжнародного менеджменту.

Основні напрямки еволюції міжнародного менеджменту: § розвиток і поширення концепцій управління людськими ресурсами, у центрі яких ставиться людина, застосування поведінкового підходу;  § глобалізація економіки і управління; § поява і розширення мережних організацій, формування "плоских" ієрархій і "прозорих" систем управління; § реінжиніринг виробничо-господарської діяльності;  § уведення парадигми зовнішнього середовища в умовах загальної глобалізації й інформації; § перехід від традиційного принципу управління "стабільність, економічність, контроль" до нового-"партнерство, гуманізація, економічність"; § поширення підприємницького управління;  § розширення внутрішньофірмових ринків; § розвиток компьютерно - телекомунікаційного забезпечення управління і його віртуалізація;  § тенденція до постійної самореорганизації компаній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]