Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автомобілі і трактори.doc
Скачиваний:
400
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.97 Mб
Скачать
  1. Фільтри

Фільтри грубої і тонкої очистки палива. Робота паливної апарату­ри значною мірою залежить від якості фільтрації палива. Його не­обхідно старанно очищати від води і механічних домішок, які погіршу­ють роботу прецизійних пар, знижують їх щільність, порушують пода­чу палива і чіткість відсічки форсунки, ускладнюють розпилення па­лива. Наявність води у паливі спричинює корозію деталей, зависання голок розпилювачів форсунок, плунжерів у гільзах і поломку пружин.

Для захисту від механічних домішок і води на тракторних і ком­байнових дизелях застосовують фільтри грубої і тонкої очистки.

  1. Фільтри грубої очистки призначені для видалення з палива домі­шок розміром понад 0,05...0,07 мм і води. Це забезпечує тривалу і без­перебійну роботу паливного насоса і форсунок. На сучасних трактор­них дизелях установлюють фільтри типу ФГ, які відрізняються лишерозмірами і пропускною здатістю.

щдкачувальний насос. Основна частина палива, механічні домішки, к раї і лі води за інерцією рухаються вниз, уздовж стінок стакана 1, у зо­ну иідстою по кільцевому зазору між стаканом і заспокоювачем 8.

Заспокоювач відділяє порожнину з циркулюючим паливом від нній відстою і забезпечує ефективну роботу фільтра при коливаннях і иібрації. У зоні відстою (при повороті пального на 180°) частинки механічних домішок і води осідають на дно стакана 1. Очищене пали- ін і через центральний отвір заспокоювача надходить до сітки фільтруючого елемента. Відстій на дні стакана періодично зли­ти гься через отвір, закритий пробкою 9 у нижній частині фільтра.

Фільтри тонкої очистки призначені для очищення палива від ірібних механічних частинок. Найпоширеніші фільтри з паперовими фільтруючими елементами, які забезпечують високий ступінь очи-

  • і мі. Конструкцію фільтра тонкої очистки палива двигунів Д-240, ! 245 тракторів МТЗ-80, МТЗ-82, МТЗ-100 наведено на рис.7.4. V корпусі 3 встановлено три паперових фільтруючих елементи 1, мкі а верху і знизу ущільнені гумовими кільцями 4, а на корпусі фі 'ім ра — кришку 5 з продувним вентилем. Відстій з фільтра зли- ім< і ься через отвір у корпусі 3, закритий пробкою 12.

Рис. 7.5. Фільтр тонкої очистки палива ФТ-150А дизелів СМД:

1 — трубка зливна; 2, 12 — гайки; 3 — болт запірний; 4 — стакан; 5 — елемент фільтруючий; 6 — штуцер; 7 — корпус; 8 — трубопровід підведення чистого палива до паливного насоса; 9 — трубопровід для зливу дренажного палива із форсунок; 10 — перехідник; 11 — пробка; 13 — клапан перепускний; 14 — трубопровід зливу лишків палива і випуску повітря у бак; 15 — клапан видалення повітря; 16 — трубопровід зливу палива і випуску повітря при прокачуванні системи; 17 — трубопровід відводу лишків палива від паливного насоса; 18 — болт; 19 — трубопровід підводу палива від підкачувального насоса; 20 — кільце ущільнювальне; 21 — болт стяжний

Від підкачувального насоса паливо трубкою низького тиску че­рез отвір Б подається в корпус 3 фільтра тонкої очистки. По каналу фільтра неочищене паливо надходить у верхню частину фільтра. Під тиском, створюваним підкачувальною помпою, паливо проходить через фільтруючі елементи 1. Очищене від дрібних механічних домі­шок і води, воно по каналах Г потрапляє до отвору А і далі — до го­ловки паливного насоса. Продувний вентиль складається з деталей

  1. 7, 8 і 9 і призначений для випуску повітря з паливної системи дви­гуна. При відкручуванні вентиля 9 голка звільняє кульку 7, що відходить від свого гнізда, і через відкритий отвір порожнина корпу­са фільтра сполучається із зовнішнім повітрям. Змішане з повітрям паливо зливається назовні через повітропровідну трубку 2.

М;і тракторних двигунах встановлюють фільтр тонкої очистки н і шна ФТ-150А (рис. 7.5), який складається з чавунного корпуса 7, іп якого стяжними болтами 21 кріпляться дві однакові фільтруючі

  • » і ції, що працюють паралельно. Кожна секція складається з папе-

  1. м міого фільтруючого елемента ЗФТ-75, розташованою на штуцері 6 н і і лкані 4. Для ущільнення між корпусом і стаканом є кільце 20.

Ннизу встановлюють запірний болт 3 з гайкою 2 і зливною труб- імио І. Такий пристрій дає змогу при технічному обслуговуванні m іиодити паливо, яке зливається з фільтрів.

Фільтруючі елементи ЗТФ-З і ЗФТ-75. Фільтруючий елемент >ФТ-3 — це паперова штора площею до 0,5 м2, складена у циліндр іирмошкою. Фільтрувальний папір штори з пористою структурою і ні проходження палива утримує на поверхні механічні домішки рм іміром більше 0,002 мм. Штору приклеєно до картонної обичай- і п і разом з нею завальцьовано зверху і знизу жерстяними кришка­ми Обичайка запобігає пошкодженню штори. Для проходження

  1. * і піна на всій поверхні обичайки зроблено круглі отвори.

Конструкція фільтруючого елемента ЗФТ-75 аналогічна попе- |н п іій, проте у ній застосовані дві паперові штори, розташовані одна в

  • їді і І іі. Площа поверхні зовнішньої штори (основної) майже 0,5 м2, а другої (контрольної) становить 30% від першої. Наявність двох штор мі ><*:шечує надійнішу очистку палива від води і механічних домішок.