Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автомобілі і трактори.doc
Скачиваний:
400
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.97 Mб
Скачать
  1. Вентиляція картера двигуна

При роботі двигуна через нещільності між поршневими кільця- ми, поршнем і гільзою циліндра в картер надходять горюча суміш і відпрацьовані гази, які містять пари палива, води і сірчистого газу.

  1. ари палива, які конденсуються на стінках циліндра і потрапляють н піддон картера, розріджують масло. Пари води, конденсуючись в піддоні картера, утворюють піну і емульсії. Сірчистий газ, сполуча­ючись з водою, яка є в маслі, утворює сірчану кислоту. Кислота, по­трапляючи з маслом на робочі поверхні деталей, роз’їдає і приско­рює їх спрацювання.

Для виведення газів із картера застосовується система венти- і я ції картера двигуна. У сучасних автомобільних карбюраторних двигунів застосовують примусову систему вентиляції картера, на дизелях тракторів вентиляція відбувається за допомогою сапуна. Він встановлюється в заливній горловині системи мащення або ок­ремо на кришці головки циліндрів і сполучає картер з атмосферою. ІІа рахунок різниці тисків в картері й атмосфері, гази, виходять із картера. Це зменшує дію парів палива, води і відпрацьованих газів іі;і масло і запобігає можливості витікання масла через зазори в площинах рознімання деталей. В корпусі сапуна встановлений фільтр, переважно із дроту, який утримує краплі масла.

<>.<>. ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ СИСТЕМИ МАЩЕННЯ

Технічне обслуговування системи мащення полягає: в перевірці щільності з’єднань, контролі необхідного рівня масла в піддоні кар­ії *ра, періодичному промиванні та очищенні центрифуги, заміні фільтрувальних елементів, очищенні сапунів та інших деталей сис- м ми, заміні масла і постійному контролі за роботою системи за по- і\.мишіями манометра і дистанційного термометра.

При роботі дизеля необхідно систематично контролювати тиск (0,!Г>...0,35 МПа) і температуру (70...90°С) масла, періодично протя- і <їм »міми перевіряти герметичність з’єднань маслопроводів, фільтрів, кришок головки циліндрів, піддона картера та інших агрегатів дизеля.

Перед пуском дизеля необхідно перевіряти рівень масломірною Ниткою, при необхідності доливати масло. Для заправки системи їм оОхідпо використовувати масла, рекомендовані заводськими ін- і ірукціями.

Для забезпечення нормальної і тривалої роботи двигуна не­обхідно провадити такі операції технічного обслуговування систе­ми мащення:

  • щозміни необхідно виявляти і усувати підтікання масла та інші несправності системи, а також очищати дизель від пилу і бруду; після зупинки дизеля на слух перевіряти роботу центрифуги, після його зу­пинки 0,5...2 хв'1 ротор центрифуги повинен обертатися, утворюючи рівномірний характерний шум. Відсутність такого шуму або корот­кий період обертання ротора свідчать про несправність центрифуги, забивання або недостатній тиск масла, що надходить до неї, тоді цен­трифугу необхідно розібрати, виявити і усунути несправність;

  • при ТО-1 центрифугу необхідно промивати. Ротор знімають з корпусу, потім з його ковпака видаляють осад дерев’яними скребками, а деталі промивають в дизельному паливі. Вихідні отвори жиклерів форсунок прочищають мідним дротом діаметром 1,5 мм. Ротор склада­ють, слідкуючи за правильністю встановлення ущільнюючого кільця в канавці корпусу ротора, потім на вісь встановлюють ротор і ковпак;

  • при ТО-2 міняється масло і промивається при цьому система мащення;

  • при ТО-3 необхідно промивати дизельним паливом піддон картера і маслоприймач, знявши їх з дизеля.

Контрольні питання і завдання

  1. Яке призначення має система мащення? Назвіть види тертя.

  2. Які масла використовуються для мащення двигунів?

  3. Назвіть складові частини і прилади системи мащення?

  4. За рис.6.1 прослідкуйте рух масла до поверхонь деталей двигунів, що піддаються тертю.

  5. Яким шляхом нагнітається масло до блок-картера і водяного насоса?

  6. Які відмінності у будові системи мащення дизелів?

  7. Яка будова масляного насоса?

  8. Яку будову мають масляні фільтри та як вони діють?

  9. Який тиск в системі мащення?

  10. Поясніть принцип очищення масла від механічних домішок у цент­рифузі.

  11. Назвіть причини низького тиску у системі мащення.

  12. Який догляд проводять за системою мащення дизелів?

  13. Для чого призначений сапун?

  14. Яке призначення масляного радіатора?

  15. Чому вода може проникнути в піддон картера?

  16. Прослідкуйте хід масла в системі мащення дизеля СМД-60, викорис­тавши при цьому функціональну і принципову схеми мащення (рис. 6.2 і 6.3).