Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інтертекстуальність програма Борисюк.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
241.15 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Робоча навчальна програма з дисципліни «Інтертекстуальність в художній словесності» є нормативним документом КУ імені Бориса Грінченка, що його розроблено кафедрою української літератури, компаративістики і соціальних комунікацій на основі освітньо-професійної програми підготовки маґістрів відповідно до навчального плану для цієї спеціальності денної форми навчання. Програму розроблено з урахуванням рекомендацій МОН України (лист № 1/9-736 від 06.12.2007 р.) «Про Перелік напрямів (спеціальностей) та їх поєднання з додатковими спеціальностями і спеціалізаціями для підготовки педагогічних працівників за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, маґістра». Робочу навчальну програму укладено відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу. Програма визначає обсяг знань, що має бути опанований студентами відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, алгоритму вивчення навчального матеріалу дисципліни «Інтертекстуальність в художній словесності», необхідне методичне забезпечення, складові та технологію оцінювання навчальних досягнень студентів.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Інтертекстуальність в художній словесності» є інтеґрація знань із базових літературознавчих дисциплін, оволодіння сучасним літературознавчим категоріальним апаратом, ознайомлення з сучасними літературознавчими концепціями.

Завдання курсу:

  • Розкрити закономірності виникнення і функціонування певних естетичних систем на прикладі явищ художньої словесності;

  • Дати уявлення про виникнення та функціонування концепту «інтертекстуальність», а також суміжних термінів (таких, як «дискурс», «епістема», «діалогізм», «письмо», «текст» тощо);

  • Поглибити теоретичні знання студентів, отримані в процесі вивчення базових літературознавчих дисциплін;

  • Ознайомити з сучасним літературознавчим інструментарієм;

  • Дати уявлення про механізми реалізації інтертекстуальності в художньому творі.

У процесі вивчення курсу важливо зосередити увагу на засвоєнні знань із таких питань: література як естетичний феномен; переосмислення сучасним літературознавством понять письма, тексту, читання; концепція діалогізму прозового твору; структуралізм та деконструктивізм як складові сучасного літературознавства.

Під час семінарських та практичних занять, самостійної роботи студенти набувають таких умінь та навичок:

  1. Володіти методикою аналізу художнього тексту.

  2. Вміти застосовувати на практиці теоретичні знання (володіння категоріальним апаратом, ознайомлення з основними літературознавчими, філософськими, психологічними та культурологічними працями, заявленими як базовий теоретичний мінімум).

  3. Привчатися самостійно мислити ти та долати наукові стереотипи.

  4. На основі набутих знань формувати цілісні концепції осмислення літературних текстів.

  5. Мати чітке уявлення про специфіку побудови художнього тексту та його взаємодію з іншими текстами.

Кількість годин, відведених навчальним планом на вивчення дисципліни, становить 72 год., із них 10 год. – лекції, 8 год. – семінарські заняття, 4 год. – індивідуальна робота, 29 год. – самостійна робота, 18 год. – семестровий контроль. Вивчення студентами навчальної дисципліни «Інтертекстуальність в художній словесності» завершується іспитом.