Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми для загальноосвітніх навчальних заклад...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

Тема 2. Падіння республіки

ТА УТВОРЕННЯ ІМПЕРІЇ

Диктатура Юлія Цезаря

Громадянська війна 40-х рр. до н. е. в Римі. Дикта­тура Юлія Цезаря. Другий тріумвірат і громадянська війна 30-х рр. до н. е.

Утворення Римської імперії

Октавіан Август. Нова система державного управлін­ня. Зовнішня політика та утворення нових провінцій.

Римська імперія в І—II ст. н. е.

Розвиток господарства в І—II ст. н. е. Правління ди­настії Юліїв Клавдіїв і Флавіїв. Правління династії Антоніїв.

Римська культура

Римська культура доби республіки. Культура імпе­раторського Риму. Основні архітектурні пам'ятки та римське мистецтво.

Місто Рим та життя його мешканців

Життя столиці. Побут римських громадян. Звичаї та традиції. Римська сім'я і виховання дітей.

Виникнення християнства

Виникнення та перші кроки християнства. Ісус Христос. Перші християнські громади і церкви. Став­лення римських імператорів до християн.

Тематичне оцінювання

Тема 3. Пізня римська імперія

Римська імперія у II—III ст. н. е.

Кризові явища в Римській імперії. Колонат. «Сол­датські» та «сенаторські» імператори. Криза III ст. н. е. і вторгнення «варварів».

Пізня Римська імперія IV—V ст. н. е.

Реформи Діоклетіана і Константина. Римська імпе­рія в IV ст. н. е.

Християнська церква

Оформлення церкви. Константин І Великий та його політика щодо християнства. Перші собори. Виник­нення течій у християнстві. Християнство як держав­на релігія Римської імперії.

«Варвари» і Рим

«Варварські» племена — сусіди Римської імперії. Ве­лике переселення народів. Перше падіння Риму. Аларіх. Утворення варварських королівств на території імперії.

Падіння Західної Римської імперії

Гуни та їх вторгнення. Захоплення Риму вандала-

ми. Падіння Західної Римської імперії.

Значення історії Стародавнього Риму. Значення культурної спадщини Риму. Місце історії стародавнього світу в історії людства.

Тематичне оцінювання

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ:

людина вміла; людина розумна; знаряддя праці; ка­м'яний вік; бронзовий вік; залізний вік; цивілізація; гос­подарська діяльність; історичне джерело; стара, нова ери; первісність; гурт первісних людей; рід; родова община; сусідська община; плем'я; союз племен; суспільство, ма­теріальний побут, родова знать; службова знать; рабство; держава; монархія; республіка; демократія; тиранія; місто-держава; внутрішня політика; зовнішня політика; дипло­матія; закон; право; династія; загарбницька війна; обо­ронна війна; реформа; міфологія; вірування; язичництво; релігія; християнство; буддизм; мистецтво; живопис; скуль­птура; архітектура; театр; колонія; метрополія.

ОСНОВНІ ВМІННЯ:

— аналізувати історичний зміст, робити нескладні висновки та узагальнення, зіставляти й оцінювати ок­ремі факти, події, самостійно будувати розповідь, ви­користовувати різноманітні джерела знань;

— працювати з текстом підручника, його ілюстра­ціями та документами, самостійно складати простий план параграфа, читати доступну допоміжну історич­ну літературу з теми;

— користуватися історичною картою, показувати на ній місця історичних подій, читати легенду карти, працювати з контурною картою;

— правильно застосовувати лічбу років в історії, співвідносити століття з тисячоліттям, встановлювати тривалість і синхронність подій, зіставляти події в часі, складати невеликі хронологічні таблиці;

— давати на основі підручника і документів харак­теристику історичним подіям, особам, висловлюючи власну думку, володіти понятійним апаратом теми, пра­вильно вживати й тлумачити історичну термінологію;

— розуміти, що можуть існувати різні підходи у висвіт­ленні історичних подій, давати усний відгук на відповідь однокласника, поважаючи його право на власну точку зору.