Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми для загальноосвітніх навчальних заклад...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

11 Клас

ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯ (19392001)

(51 год)

Тема 1. Друга світова війна (1939—1945)

Початок війни. Події 1939—червня 1941 рр.

Причини, характер та періодизація Другої світової війни. Напад Німеччини на Польщу. Вступ Червоної армії в За­хідну Україну та Західну Білорусію, приєднання їх до СРСР. Включення до складу Радянського Союзу Північної Буко­вини, Бессарабії, Латвії, Литви та Естонії. Радянсько-фінська війна. Загарбання Німеччиною Данії, Норвегії, Бельгії, Голландії. Розгром Франції. Агресія на Балканах.

Воєнні дії в середині 1941—1942 рр.

План «Барбаросса». Напад Німеччини на СРСР. Створення антигітлерівської коаліції. Перебіг подій на радянсько-німецькому фронті. Напад Японії на Перл-Гарбор і початок бойових дій на Тихому океані. Війна в Північній Африці.

Перебіг війни у 1943 р.

Сталінградська битва, її наслідки та значення. Розг­ром німецьких військ на Курській дузі. Висадка англо-американських військ у Сицилії. Капітуляція Італії. Тегеранська конференція, її рішення та значення.

Окупаційний режим у поневолених країнах. Рух Опору.

Нацистський «новий порядок» у Європі. Голокост. Рух Опору, його політична орієнтація та форми бо­ротьби.

Воєнні дії у 1944 р.

Наступальні операції Червоної армії, визволення території СРСР. Відкриття «другого фронту» в Європі. Звільнення країн Центральної та Східної Європи.

Завершення та підсумки війни

Кримська (Ялтинська) конференція. Військова по­разка та капітуляція Німеччини. Берлінська (Потс­дамська) конференція та її рішення. Розгром Японії. Підсумки, наслідки та уроки Другої світової війни.

Світ після Другої світової війни

Зміни у світі внаслідок Другої світової війни. Створен­ня ООН. Мирні договори з колишніми союзниками Німеч­чини у війні. Формування військово-політичних блоків.

Тематичне оцінювання

Тема 2. Сша і канада

США у 19451960 рр.

Зміцнення міжнародного статусу США внаслідок Другої світової війни. Наростання консервативних тен­денцій у внутрішньополітичному житті. Особливості економічного розвитку.

США у 6070-х рр.

Внутрішня та зовнішня політика адміністрацій Дж.Кеннеді та Л.Джонсона. Загострення внутрішньо­політичної боротьби у 70-х роках. Другий етап науко­во-технічної революції.

США у 19802001 рр.

«Рейганоміка». Зовнішньополітична стратегія Р.Рей-гана. Економічне піднесення наприкінці XX—на по­чатку XXI ст. Політичний курс Б.Клінтона. Зростання ролі США у міжнародних відносинах після розпаду СРСР. Дж.Буш. Українсько-американські відносини на початку XXI ст.

Канада

Становище країни після Другої світової війни. Про­блема Квебека. Конституційна реформа 1982 р. Соці­ально-економічний розвиток країни наприкінці XX— на початку XXI ст. Українці в Канаді.

Тематичне оцінювання

Тема 3. Країни західної європи

Особливості суспільно-політичного та економічного розвитку країн Західної Європи в другій половині XX— на початку XXI ст.

План Маршалла та відбудова економіки. Інте­граційні процеси в Європі у другій половині XX—на початку XXI ст., участь у них України.

Велика Британія

Внутрішня і зовнішня політика лейбористських і консервативних урядів у 40—70-х рр. Ліквідація Бри­танської колоніальної імперії. «Тетчеризм». Сучасне становище країни. Українсько-британські відносини.

Франція

Четверта республіка. Становлення П'ятої республі­ки. Ш. де Голль. Травневі події 1968 р. Франція на­прикінці XX—на початку XXI ст. Взаємини Франції з Україною.

Німеччина

Розкол Німеччини на ФРН і НДР. Західнонімець­ке «економічне диво». Об'єднання Німеччини. Здо­бутки і проблеми. Українсько-німецькі відносини.

Італія

Проголошення республіки. Італійське «економічне диво». Соціально-економічний і політичний розвиток країни наприкінці XX—на початку XXI ст. Українсь­ко-італійські відносини.

Тематичне оцінювання