Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми для загальноосвітніх навчальних заклад...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

Тема 1. Знайомство з історією

Історія як наука

Історія — наука про минуле людства. Історичні джерела. Вчені-історики. Михайло Грушевський. Відлік часу в історії. Хронологія.

Речові історичні джерела

Початкові уявлення про археологію. Відтворення життя давніх народів за археологічними знахідками. Вікентій Хвойка. Речові пам'ятки трипільців.

Писемні та усні історичні джерела

Відтворення минулого за писемними історичними

джерелами. Початкові уявлення про палеографію. Давні книги. Що таке архіви. Усні історичні джерела. Міфо­логія. Усна народна творчість як джерело історії.

Монети як важливі джерела історії

Початкові уявлення про нумізматику. Скарби мо­нет та коштовностей. Найвидатніші скіфські знахід­ки. Найдавніші українські гроші.

Герби та печатки в історичній науці

Початкові уявлення про геральдику та сфрагі­стику. Герби як символи влади. Головний елемент сучасного Герба України — тризуб. Походження тризуба. Найдавніші печатки. Символи давніх сло­в'ян.

Географічні назви та імена людей в історичній науці

Початкові уявлення про етноніміку та топоніміку. Втілення у власних назвах подій минулого. Легенди про походження географічних назв (на матеріалі історії рідного краю). Походження назви «Київ». Ознайомлення з істо­ричною картою. Історико-етнографічні райони України.

Тематичне оцінювання

Тема 2. Княжа русь-україна

Держава з центром у Києві. Перші князі

Нащадки Кия — володарі київської держави. По­ходи на Візантію князя Аскольда. Утвердження в Києві князя Олега. Княгиня Ольга. Відвідини Ольгою Цар-города. Князь Святослав.

Розквіт Київської Русі

Розбудова Київської Русі за Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Запровадження християнства. Літописне оповідання про хрещення киян. Розбудова столиці — міста Києва. Софійський собор.

Скрутні часи Київської Русі

Князівські чвари. Боротьба з кочовиками. Володи­мир Мономах. Пошуки шляхів подолання усобиць. Навала монголо-татар. Оборона Києва.

Галицько-Волинська держава — спадкоємиця Київської Русі

Утворення Галицько-Волинської держави та її розквіт за Данила Романовича. Літописне оповідання про відвідини Данилом Галицьким Золотої Орди. За­снування міста Львова.

Культурне життя Русі-України

Початкові уявлення про розвиток культури часів Київської Русі та Галицько-Волинської держави. Роль церкви в тогочасному духовному житті. Києво-Пе­черський монастир. Найвидатніші твори літератури, малярства, архітектури. Іконописець Аліпій та Нестор-літописець.

Литовсько-руська держава

Перехід українських земель під владу литовських князів. Розбудова Києва за князя Володимира Ольгер-довича. Боротьба українських князівств у складі Ве­ликого князівства Литовського за збереження своїх прав. Князь Свидригайло Ольгердович. Українська шляхта.

Наш край

Тематичне оцінювання

Тема 3. Українські землі під владою

ПОЛЬЩІ

Початок польського володарювання

Люблінська унія. Князь Василь-Костянтин Ост­розький. Острозька академія. Перші українські дру­ковані книжки.

Виникнення українського козацтва. Запорозька Січ

Козаки — вояки-землероби. Заснування Запорозь­кої Січі. Дмитро Вишневецький. Побут, звичаї козаць­кого товариства. Символи-клейноди. Свідчення істо­ричних джерел про військову майстерність козаків.

Козаки проти турецько-татарських завойовників

Турецько-татарські набіги. Самійло Кішка — ге­рой народних дум. Морські походи козаків. Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний. Участь козаків у Хо­тинській війні.