Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма пратики 4 курс 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
260.61 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

Фізико-математичний факультет

Кафедра математики

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор ______________ проф. Степаненко М.І.

Погоджено на засіданні вченої ради

фізико-математичного факультету

(протокол № 1 від 6 вересня 2011 року)

Голова вченої ради

_________________ доц. Москаленко Ю.Д.

Рекомендовано до затвердження

на засіданні кафедри математики

(протокол № 1 від 30 серпня 2011 року)

Завідувач кафедри

_________________ доц. Москаленко Ю.Д.

Педагогічна практика

4 Курс фізико-математичний факультет

Робоча навчальна програма

Галузь знань: 0402 Фізико-математичні науки

Напрям підготовки 6.040201. Математика

Укладач ст. викл. Севрюк І.В.

Полтава – 2011

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Педагогічна практика – один із напрямів підготовки майбутніх учителів до самостійної педагогічної діяльності. Вона займає чільне місце в системі формування професійних умінь і навичок студентів.

Проходження педагогічної практики на 4 курсі передбачає роботу студентів-практикантів у 5-9 класах, що обумовлено завершенням вивчення спеціальних методик викладання в основній школі.

Педагогічна практика бакалаврів студентів педагогічного університету має забезпечити умови для формування умінь і навичок майбутніх вчителів, безпосередньо пов’язаних із використанням теоретичних знань методик викладання відповідних курсів в реальних педагогічних ситуаціях. При цьому ряд завдань до лабораторних робіт можна розглянути під час практики в реальних умовах. Зокрема, написання календарно-тематичного плану, різні способи написання план-конспектів уроків, зміст критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів за дванадцятибальною шкалою, виконання кількісного і якісного аналізу контрольної чи самостійної роботи учнів тощо.

Педагогічна практика бакалавра проходить у три єтапи: підготовчий, основний і завершальний. Зміст педагогічної практики скомпоновано відповідно до цих етапів.

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПЕДАГОГІЧНУ ПРАКТИКУ БАКАЛАВРІВ

(ІV курс фізико-математичного факультету)

Мета педагогічної практики бакалаврів – систематизувати та піднести на якісно новий рівень творчого застосування набуті знання, сформувати необхідні для практичної діяльності вчителя математики, вміння та навички в умовах загальноосвітньої школи, надати можливість апробації та проведення педагогічного експерименту згідно з темою науково-методичного дослідження в межах курсової роботи, застосовувати вміння проводити виховну роботу з учнями.

Під час практики студент набуває статусу вчителя-стажиста предметника та помічника класного керівника.

Завдання практики

  • закріплення, поглиблення і інтеграція теоретичних знань, засвоєних студентами в процесі вивчення курсу елементарної математики, методики викладання математики, педагогіки та застосування цих знань в навчально–виховній роботі зі школярами;

  • підготовка студентів до самостійної творчої роботи вчителя-предметника шляхом вироблення вмінь проводити уроки різних типів, у відповідності до завдань уроку та психолого-педагогічних особливостей класу підбирати навчальний матеріал, оптимально поєднувати і узгоджувати методи, засоби і форми навчання;

  • опанування студентами всіх можливостей навчально-виховної роботи як на уроках так і в позаурочний час;

  • навчання студентів спостерігати і аналізувати навчально–виховну роботу з предемету, проводити її з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей дітей;

  • прищеплення прагнення до постійного професійного вдосконалення, джерелом якого є робота з науково-методичною літературою та вивчення сучасних педагогічних технологій в роботі вчителів-новаторів;

  • формування вміння застосовувати різні методи педагогчного впливу та керувати ситуативними деформаціями в процесі навчання.

Види робіт, які виконуються під час практики:

-ознайомлення з структурою і змістом планування роботи вчителя-предметника та класного керівника;

-підбір додаткової науково-методичної літератури до системи уроків з теми та конкретного уроку;

  • вивчення особистості школяра з метою діагностики рівня його розвитку та здібностей до вивчення математики ;

  • вибір та обґрунтування найраціональніших форм та методів роботи з учнями;

  • опанування системою роботи вчителя математики ;

  • проведення уроків різних типів з застосуванням різноманітних засобів навчання;

- відвідування та аналіз уроків вчителів та студентів-практикантів;

- вивчення передового досвіду вчителів;

- знайомство з різними видами шкільної документації;

- проведення позакласної роботи з математики ;

  • здійснення науково-дослідницької роботи в межах теми курсової роботи;

  • виготовлення наочних посібників, приладів, дидактичних матеріалів;

  • розробка сценаріїв і проведення позакласних заходів;

  • ознайомлення з роботою кабінетів математики;

  • виконання завдань зі шкільної гігієни;

Практика бакалаврів проходить в 7-9 класах загальноосвітніх шкіл міста. В одному навчальному закладі може проходити практику кількість студентів, що відповідає кількості паралелей і передбачена умовами договору між адміністрацією школи та університету. Перед початком педпрактики видається наказ про її проведення, в якому затверджується розподіл студентів по школах, призначаються методист з основної спеціальності, з педагогіки та з шкільної гігієни.

Передбачається можливість проходження практики за індивідуальним графіком на робочому місці, якщо студент вже працює вчителем математики, а також за місцем майбутнього працевлаштування при наявності у студента відповідного відношення з районного відділу освіти.

Перед виходом на педагогічну практику на факультеті проводиться настановча конференція. Конференцію організовують і проводять деканат, факультетський керівник практики, методисти, викладачі предметних кафедр та кафедр педагогіки і шкільної гігієни.

Основним документом, який відображає діяльність студентів у ході практики є “Щоденник практиканта”. Він містить навправлення до школи з вказанням дати прибуття в школу і терміну закінчення практики, перелік навчально-виховної роботи за період практики з оцінками за всі види діяльності, характеристику на студента учителів школи, які керували роботою студента, звіт студента і висновки групових керівників практики від кафедр університету.

ЗМІСТ НАВЧАЛЬНО-ПЕДАГОПЧНОІ ПРАКТИКИ БАКАЛАВРІВ