Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма з методики викладання укр. літератури.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
491.01 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський державний педагогічний університет імені  В.Г. Короленка

Світлана Семенко

Шкільний курс української літератури та методика її викладання

Навчально-методичний посібник

для студентів філологічного факультету

Полтава — 2006

ББК 74.268.3 (4Укр) я 73

УДК 373.5.016: 82.09. (075.8)

Семенко С. Шкільний курс української літератури та методика її викладання в школі. Навчально-методичний посібник для студентів філологічного факультету зі спеціальності 6.010100 „Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова і література”. — Полтава: Астрея, 2007. — 60 с.

У посібнику запропоновано модульну програму курсу, яка складається із семи змістових модулів, що охоплюють основні теоретичні питання методики викладання літератури в школі. До кожного змістового модуля подано плани практичних і лабораторних занять, теми для самостійної роботи, індивідуально-творчі завдання, питання для самоперевірки.

Для студентів, фахівців у галузі методики викладання літератури.

Рецензенти:

С.П. Олійник — кандидат педагогічних наук, доцент кафедри філологічних дисциплін Полтавського державного педагогічного університету імені  В.Г. Короленка;

А.В. Лисенко — кандидат педагогічних наук, доцент кафедри змісту освіти ПОІППО імені М.В. Остроградського

Рекомендовано до друку вченою радою Полтавського державного педагогічного університету імені  В.Г. Короленка (протокол № 7 від 2 лютого 2006 року)

Комп’ютерний набір — Ю.О. Передера

Пояснювальна записка

„Національна доктрина розвитку освіти України в ХХІ столітті” спрямована на створення умов „для розвитку і самореалізації кожної особистості як громадянина України”, формування таких майбутніх поколінь українців, які були б „здатні навчатися й розвивати цінності громадянського суспільства”. Ці завдання зумовили появу нових технологій навчання, де вчителю відведена роль організатора, консультанта і помічника в усіх видах діяльності учнів. В умовах реформування освіти вчитель-словесник повинен створити творчу тріаду: учитель — учень — література.

Гаслом кожного заняття з літератури повинно стати: „Урок — це творчість!” Адже уроки літератури — це уроки естетичної насолоди, мандрівка у незвичайний світ українського письменства.

Суспільство ставить перед вищою педагогічною школою першочергове завдання: сформувати нове творче мислення вчителів-словесників, здатних дбати не лише про вдосконалення навчально-виховного процесу на уроках літератури, але й стимулювати інтелектуальні можливості кожного учня, пробудивши в ньому дух творчості.

Саме навчальна дисципліна „Шкільний курс української літератури та методика її викладання” спрямована на формування професійної компетентності майбутнього вчителя літератури; покликана дати майбутнім фахівцям необхідні для практичної діяльності теоретичні знання та систему умінь і навичок необхідних для творчої педагогічної роботи.

У даному посібнику зроблено спробу укласти навчальну програму курсу методики викладання літератури з позицій модульно-рейтингової системи навчання. Навчальний матеріал розбито на сім змістових модулів, які включають плани практичних і лабораторних занять, самостійну роботу, практичні завдання, питання для самоперевірки. Подані до практичних і лабораторних занять списки рекомендованої літератури допоможуть студентам досконало вивчити стан літературної дидактики, її пошуки і проблеми.

Курс методики викладання літератури передбачає активність і самостійність в оволодінні спеціальністю, тому у посібнику пропонується така форма самостійної роботи як індивідуально-творчі завдання, що спрямовані на вироблення творчого підходу до професії, удосконаленні практичних навичок.

Навчально-методичний посібник укладений з урахуванням найновіших досліджень у галузі вітчизняної методики викладання літератури, а також найвагоміших праць учених-дидактів минулого, що не втратили своєї наукової цінності й у наш час.

Програма курсу

Змістовий модуль І. Література як шкільний предмет

Вступ. Методика літератури як наука

Своєрідність методики викладання літератури як науки. Методика літератури у взаємодії педагогічної, психологічної та філологічної наук. Формування і розвиток української методики літератури. Творчий характер методики літератури, роль учителя в її розвитку. Традиції та новаторство методики літератури. Наукові і прикладні функції методики літератури.