Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма з методики викладання укр. літератури.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
491.01 Кб
Скачать

Тема 1. Освітньо-виховні завдання шкільного курсу літератури в умовах розбудови національної школи

Основні тенденції розвитку літературної освіти школярів на сучасному етапі. Література як вид мистецтва і як шкільний предмет. Наукове обґрунтування змісту предмета, характеристика чинних навчальних програм (їх варіативність). Предмет літератури в загальноосвітній школі.

Тема 2. Учитель-словесник і його професійні якості

Основні вимоги до вчителя-словесника. Планування роботи вчителя літератури. Система діяльності вчителя-словесника. Вивчення, узагальнення і поширення передового досвіду вчителя літератури. Самоосвіта вчителя словесності. Шкільне методичне об’єднання вчителів-словесників.

Тема 3. Підручники і посібники з літератури

Історичний досвід створення шкільного підручника з літератури на Україні. Зміст, структура і навчально-виховні функції шкільного підручника з літератури. Роль учителів, учених, письменників у створенні шкільного підручника. Типи методичних посібників для вчителів-словесників і навчальних посібників з літератури для учнів.

Тема 4. Шкільний кабінет літератури

Навчальний кабінет літератури, його обладнання і принципи роботи. Ефективність уроку в кабінеті літератури. Самостійна робота учнів у кабінеті літератури.

Змістовий модуль ІІ. Учень і література

Тема І. Особливості сприймання учнями художньої літератури

Психологічний процес вивчення літератури, загальні закономірності. Сприйняття літератури і життєвий досвід, вікові особливості школярів. Роль уяви в інтелектуальному та емоційному освоєнні твору. Умови, що забезпечують відтворюючу уяву та сприяють розвитку творчої уяви. Закономірності формування художніх запитів, зумовлені соціальними, національними й зональними факторами. Важливість інтенсифікації художнього сприймання, творчого, активного характеру засвоєння явищ літератури.

Тема 2. Естетичний розвиток учнів засобами літератури

Динаміка естетичного розвитку учнів засобами літератури і робота над художнім словом. Основні етапи літературного розвитку школярів. Ставлення учнів до літератури як педагогічна та соціальна проблема. Спілкування на уроках літератури. Методика вивчення читацьких інтересів школярів. Завдання з літератури як спосіб управління навчальною діяльністю. Прогнозування й моделювання естетичних реакцій на уроках літератури.

Тема 3. Виховний потенціал літератури як шкільного предмета

Українська література в школі як націотворчий фактор. Морально-етичне виховання учнів на уроках літератури. Елементи народної педагогіки в художніх творах шкільної програми. Естетичне виховання на уроках словесності. Екологічна культура як одна з основних проблем програмових творів вітчизняного письменства.

Змістовий модуль ІІІ. Методи, форми і засоби вивчення літератури

Тема 1. Методи вивчення літератури в школі

Поняття про методи і прийоми вивчення літератури. Характеристика факторів, що зумовлюють вибір методів і прийомів. Проблема класифікації методів вивчення шкільного курсу літератури. Багатофункціональний характер методів навчання. Оптимізація навчального процесу. Характеристика основних методів (бесіда, розповідь, шкільна лекція, проблемно-пошуковий, метод творчого читання, переказування). Інноваційні методи навчання. Добір і творче застосування методів та прийомів вивчення літератури.