Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма з методики викладання укр. літератури.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
491.01 Кб
Скачать

Тема 2. Сучасний урок літератури

Урок як основна форма літературної освіти школярів. Своєрідність уроків літератури: атмосфера мистецтва, естетичних переживань, емоційність. Мотиваційне забезпечення уроку літератури. Творча підготовка вчителя до уроку. Структурні етапи, основні ситуації та їх логічна вмотивованість. Проблема типології уроків літератури. Пошук нестандартних типів уроків для забезпечення єдності навчання, виховання й літературного розвитку учнів. Критерії оцінки уроку літератури, схема аналізу уроку. Сучасні вимоги до проведення уроків літератури.

Тема 3. Самостійна робота учнів

Значення самостійної роботи у виробленні практичних умінь і навичок з української літератури. Ступені розвитку самостійності учня (самостійно-репродуктивний, репродуктивно-критичний, критично-творчий). Керівництво самостійною роботою учнів у процесі вивчення літератури. Організація самостійної роботи на уроках словесності (семінари, диспути, конференції, практикуми). Проблемні питання для самостійної роботи учнів на уроках української літератури. Розвиток самостійності під час виконання домашнього завдання.

Тема 4. Наочність та технічні засоби на літературних заняттях

Значення і передумови успішного застосування принципу наочності на уроках літератури. Проблема класифікації видів наочності на уроках літератури. Основні види наочності на уроках літератури та ефективність їх використання (таблиці, роздавальний матеріал, портрети письменників, фотоілюстрації, літературні карти). Використання опорних сигнальних схем на уроках української літератури. Картки-блоки як один з видів проблемно-пошукової роботи. Ефективність використання технічних засобів (телефільмів, навчальних телепрограм, аудіозаписів) для поглиблення знань та формування естетичних смаків. Застосування комп’ютерних програм на уроках словесності.

Тема 5. Міжпредметні зв’язки у процесі вивчення літератури

Міжпредметні зв’язки в системі літературної освіти школярів. Твори споріднених галузей мистецтва на уроках літератури (живопис, музика, кіно). Доцільність їх використання у взаємозв’язках як відбиття духовних пошуків митців, прилучення школярів до національного і світового мистецтва. Використання суспільно-історичних знань на уроках літератури як чинник національного та громадянського виховання. Особливості компаративного вивчення курсу літератури.

Змістовий модуль ІV. Види літературних занять

Тема 1. Вивчення біографії письменника в школі

Розкриття біографії письменника в єдності з його творчістю. Форми вивчення біографічного матеріалу в середніх класах (біографічна довідка, розповідь, елементарний нарис). Вивчення життєпису письменника старшокласниками (нарис життя і творчості, короткі біографічні відомості, життєвий і творчий шлях). Джерела вивчення біографії та форми і методи роботи під час вивчення особистості митця.

Тема 2. Уроки позакласного читання

Сфери позакласного читання та його складові (вивчення читацьких інтересів, форми рекомендації книжки учням). Система керівництва позакласним читанням. Типологія уроків позакласного читання. Урок-анонс як специфічна форма позакласного читання. Основні методи та прийоми під час проведення уроків позакласного читання.

Тема 3. Уроки літератури рідного краю

Роль уроків краєзнавства в системі літературної освіти школярів. Специфіка уроків літератури рідного краю (уроки-екскурсії, уроки-спогади, уроки-зустрічі, уроки-подорожі). Ефективні методи і прийоми вивчення літератури рідного краю. Особливості проведення уроків літератури рідного краю в середніх класах. Проблемно-пошуковий підхід до ознайомлення з літературним життям краю у старших класах.

Тема 4. Вступні та підсумкові уроки літератури

Методика підготовки і проведення вступних уроків літератури. Специфіка вступних уроків до окремих розділів і тем. Добір матеріалу, наочності на вступні уроки. Методика підготовки і проведення підсумкових уроків літератури, їх роль в узагальненні і систематизації літературних знань. Нестандартні форми проведення підсумкових уроків.

Тема 5. Уроки контролю і перевірки знань

Критерії оцінювання і система обліку знань, умінь і навичок школярів. Рейтингова система як основа ґрунтовного засвоєння знань. Система завдань з літератури для учнів шкіл нового типу. Тести успішності з літератури, їх види та функціональна роль. Діагностування навченості учнів з української літератури як шлях до утвердження педагогіки толерантності. Форма, вид та умови тематичної атестації.

Змістовий модуль V. Вивчення художнього твору

Тема 1. Основні етапи вивчення художнього твору

Підготовка учнів до сприймання твору в середніх і старших класах, її зміст та основні форми. Читання твору і його види (колективне, напам’ять, коментоване, вибіркове і суцільне, класне й домашнє, мовчазне й голосне). Місце виразного читання у засвоєнні змісту, аналізу творів, у розвитку культури усного мовлення. Роль словникової роботи у засвоєнні змісту твору. Принципи аналізу художнього твору, методи літературознавчого аналізу в школі. Вимоги до аналізу художнього твору.

Тема 2. Шляхи аналізу художнього твору

Вивчення художнього твору в його літературно-естетичній цілісності. Варіативність аналізу. Формування в учнів умінь і навичок проблемно-тематичного, подієвого, по образного, комбінованого аналізу художнього твору. Компаративний аналіз на уроках української літератури. Вплив навчання на рівень умінь аналізувати твори.

Тема 3. Специфіка вивчення в школі творів різних жанрів.

Урахування жанрової специфіки художнього твору як запорука ефективності його вивчення.

Вивчення усної народної поетичної творчості

Жанрове багатство та своєрідність фольклорних творів, їх пізнавально-виховна спрямованість і місце в літературній освіті школярів. Методичні прийоми розкриття жанрової специфіки, тематичного розмаїття, художньої краси уснопоетичних творів. Коментоване прослуховування аудіозаписів фольклору. Методика збирання та записування зразків народнопоетичної творчості.

Особливості вивчення епічних творів

Епічні твори у шкільних програмах. Підготовка вчителя до вивчення прози у школі. Перевірка змісту твору. Етапи сприйняття епічного твору. Текстуальна робота: переказ (його види), складання планів (їх види). Методика опрацювання тематики, проблематики та композиції прозового твору. Характеристика образів-персонажів епічного твору. Визначення авторської позиції у творі. Методика вивчення великого епічного твору.

Вивчення ліричних творів

Вивчення лірики відповідно до специфіки літературного роду. Ліричні твори у сприйманні учнів. Етапи вивчення поетичних творів у школі. Роль виразного читання, використання музики і живопису на уроках вивчення поезії. Розмаїття методичних прийомів аналізу лірики в школі. Використання алгоритмів, опорних схем при системному аналізі поезії.

Вивчення драматургії в школі

Жанрові особливості драматичних творів. Початкове ознайомлення учнів з драматичними творами у 5-9 класах. Методика вивчення драматургії старшокласниками. Найбільш ефективні методи та прийоми під час аналізу драматичних творів. Місце і роль театру при вивченні драматичного твору.

Змістовий модуль VІ. Методика вивчення монографічної теми з літератури в середній школі

Основні компоненти методики викладання і вивчення монографічної теми. Побудова уроків у системі монографічної теми