Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми для загальноосвітніх навчальних заклад...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

Тема 4. Срср. Відновлені та нові незалежні держави

СРСР у 19451953 рр.

Повоєнна розруха в країні. Відбудова господарства. Суспільно-політичне життя. Смерть Й. Сталіна і бо­ротьба за владу всередині верхівки компартії.

«Відлига» (1953—1964)

Лібералізація суспільно-політичного життя. М.Хру­щов. Спроби економічних реформ. Зміни у зовнішній політиці.

Роки «застою» (1964—1985)

Усунення від влади М.Хрущова. Л.Брежнєв. «Ко-сигінська» реформа та її результати. Дисидентський рух. Зовнішня політика.

«Перебудова» та розпад СРСР (1985—1991)

Прихід до влади М.Горбачова. «Прискорення», «гласність», «нове мислення». Лібералізація суспіль­но-політичного та культурного життя. Зрушення в зовнішній політиці. Посилення національних рухів і політичної боротьби. Серпневий заколот 1991 р. Роз­пад СРСР.

Росія у 19912001 рр.

Перехід до ринкової економіки. Політична криза 1993 р. Взаємини центру і регіонів, війна в Чечні. Зов­нішня політика. Українсько-російські відносини.

Відновлені та нові незалежні держави

Соціально-економічний і політичний розвиток Прибалтійських країн, Білорусі, Молдови, держав За­кавказзя та Центральної Азії. Їх відносини з Украї­ною.

Тематичне оцінювання

Тема 5. Країни центральної та східної

ЄВРОПИ

Встановлення радянського домінування у східноєвро­пейських країнах

Встановлення комуністичних режимів. «Народна де­мократія». РЕВ. ОВД. Наростання внутрішньої неста­більності в 50—70-х рр. Революції кінця 80—початку 90-х років. Їх спільні риси та особливості.

Польща

Встановлення комуністичного режиму. Кризи 50— 80-х рр. Створення «Солідарності», «Круглий стіл» 1989 р. і встановлення демократичного ладу. Еко­номічні реформи. Відносини України й Польщі.

Чехословаччина. Чеська та Словацька республіки

Встановлення комуністичного режиму після Дру­гої світової війни. Події 1968 р. «Оксамитова» револю­ція 1989 р., відновлення демократичного ладу. Утво­рення незалежних Чеської та Словацької республік. Їх відносини з Україною.

Угорщина

Встановлення комуністичного режиму. Революція 1956 р. Режим Я.Кадара. Революційні перетворення 1988—1990 рр. Сучасне становище. Українсько-угорські відносини.

Румунія

Ліквідація монархії і встановлення комуністичного режиму після війни. Правління Н.Чаушеску. Револю­ція 1989 р., крах тоталітарного режиму. Нове співвідно­шення суспільно-політичних сил. Українсько-ру­мунські відносини.

Болгарія

Прихід комуністів до влади після війни. Ліквідація монархії. Правління Т.Живкова. Революція 1989 р. Сучасне становище Болгарії. Українсько-болгарські відносини.

Югославія. Нові південнослов'янські держави

Комуністи при владі. Й.Тіто. Конфлікт з СРСР. За­гострення міжнаціональних відносин та політичної си­туації в країні. Проголошення незалежності югославсь­ких республік. Громадянська війна. Участь міжнарод­них організацій у врегулюванні конфлікту на Балканах.

Тематичне оцінювання

Тема 6. Країни азії, африки і латинської

АМЕРИКИ

Ліквідація колоніалізму, створення і розвиток неза­лежних держав

Етапи деколонізації. Розпад колоніальної системи. Шляхи розвитку незалежних держав. Відносини Ук­раїни з державами Азії та Африки.

Японія

Сан-Франциський мирний договір. Японське «еко­номічне диво». Внутрішнє становище та зовнішня полі­тика країни.

Китай

Проголошення КНР. Культ особи Мао Дзедуна. Соціально-економічні експерименти комуністів Китаю. Реформи Ден Сяопіна. КНР на міжнародній арені.

Індія

Перемога народів Індії в боротьбі за незалежність. Курс Дж.Неру у внутрішній і зовнішній політиці. І.Ганді. Розвиток Індії наприкінці XX—на початку XXI ст.

Країни Близького і Середнього Сходу

Утворення Держави Ізраїль. Виникнення і роз­виток близькосхідної проблеми. Найважливіші події післявоєнного розвитку Ірану, Туреччини, Афгані­стану.

Країни Південно-Східної Азії

Національно-визвольний рух у країнах регіону в по­воєнний час. Американо-в'єтнамська війна. Червоні кхме­ри та їх модель «комунізму». Нові індустріальні держави.

Країни Африки

Здобуття незалежності народами континенту. Крах апартеїду на півдні Африки. Економічний та політич­ний розвиток країн Африки наприкінці XX—на по­чатку XXI ст.

Країни Латинської Америки

Особливості соціально-економічного та політич­ного розвитку країн регіону в повоєнний час. Ку­бинська революція 1959 р. Ліквідація військово-диктаторських режимів і відновлення конституц­ійного ладу в ряді країн регіону. Українці в країнах регіону.

Тематичне оцінювання