Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.1. ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Тема : «Облік бартерних операцій та операцій з давальницькою сировиною»

Міжнародний бартер — це операція, що включає експорт та імпорт товарів без грошової оплати і участі банків у розрахунках. Проведення бартерних операцій має свої переваги та недоліки.

Для здійснення зовнішньоекономічної бартерної операції необхідно укласти договір.

При укладанні бартерного договору слід чітко визначити номенклатуру зустрічних поставок, а також збалансувати за вартістю експортну та імпортну частини угоди.

У разі вивезення (експорту) матеріальних цінностей за межі митної території України шляхом бартерних операцій суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням сировини, матеріалів, інших матеріальних цінностей, нематеріальних активів відображається по дебету відповідних рахунків обліку виробничих запасів, товарів, витрат виробництва та обігу з виключенням до валових витрат.

Особливості бухгалтерського обліку бартерних операцій полягають в тому, що:

  • відсутні грошові розрахунки з іноземним партнером;

  • момент відвантаження продукції на експорт вважається моментом їх реалізації;

  • облік розрахунків з іноземним партнером здійснюється на двох субрахунках: 632 “Розрахунки з іноземними постачальниками і підрядниками” і 362 “Розрахунки з іноземними покупцями і замовниками”;

  • кредиторська заборгованість іноземному партнеру за товари, що імпортуються, повинна дорівнювати контрактнй вартості відвантаженої на експорт продукції;

Давальницька сировина в ЗЕД — сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, ввезені на митну територію України іноземним замовником (чи закуплені іноземним замовником за іноземну валюту в Україні) або вивезені за її межі українським замовником для використання у виробництві готової продукції з наступним поверненням продукції повністю або частково в країну власника (реалізації в країні виконавця замовником або за його дорученням виконавцем), або вивезенням в третю країну.

Операція з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах — операція по переробці (обробці, збагаченню або використанню) давальницької сировини.

В операціях з давальницькою сировиною беруть участь замовник (власник) сировини та виконавець, який з такої сировини виготовляє продукцію, що обумовлює особливості обліку даних операцій.

При ввезенні давальницької сировини іноземного замовника на митну територію України сплата ввізного мита, ПДВ та акцизного збору проводиться українським виконавцем шляхом видачі простого векселя з терміном платежу, який дорівнює терміну здійснення операцій, але не більше 90 календарних днів з моменту оформлення ВМД.

У разі вивезення готової продукції у повному обсязі, передбаченому в контракті, у встановлені строки (або частково при наявності документального підтвердження сплати ввізного мита, податків та зборів, які повинні бути сплачені при ввезенні в Україну частини сировини, з якої вироблена не вивезена готова продукція), вексель погашається, ввізне мито, податки та збори (крім митних зборів) не стягується (підстава — копія ввізної ВМД).

Готова продукція, вироблена в Україні з давальницької сировини іноземного замовника, при вивезенні не оподатковується вивізним (експортним) митом, іншими податками та зборами (крім митних зборів).

При вивезенні давальницької сировини з України з метою переробки її в готову продукцію не стягується мито, ПДВ, збори (крім зборів за митне оформлення) і давальницька сировина вивозиться з митної території України на підставі наданого письмового зобов’язання про повернення готової продукції або валютної виручки від її реалізації.

Оплата за переробку давальницької сировини може здійснюватися:

  1. частиною давальницької сировини;

  2. частиною готової продукції;

  3. грошовими коштами.

Право власності на давальницьку сировину, передану в переробку, належить замовнику, а тому така сировина у замовника обліковується на рахунку 20 “Виробничі запаси”. Факт передачі давальницької сировини виконавцю оформлюється по дебету 206 “Матеріали, передані в переробку” та кредиту 21.

Витрати з оплати послуг сторонніх організацій по переробці давальницької сировини у замовника відображаються проводкою: Дт 28 Кт 63. При отриманні готової продукції замовник списує вартість давальницької сировини з кредиту рахунка 206 в дебет 28.

У виконавця давальницька сировина відображається поза балансом на рахунку 022 “Матеріали, прийняті для переробки” за цінами, зазначеними у договорі. Готова продукція, виготовлена з давальницької сировини, також відображається на позабалансовому рахунку 023 “Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні”. Сума витрат при переробці сировини у виконавця накопичується на рахунку 23 “Виробництво”.

Література: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 23, 24, 25, 26