Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2А МР СР ЗМ 1,2 НМП стат 2012 денна.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
373.76 Кб
Скачать
  1. Методичні рекомендації до Самостійної роботи

Відповідно до навчального плану підготовки студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр з напряму «Фінанси і кредит» з дисципліни «Статистика» передбачено проведення різних видів занять – лекційні, практичні, індивідуальні та самостійна робота.

На самостійне вивчення виносяться всі теми курсу, за якими студенти опрацьовують теоретичний матеріал, оглядають ключові категорії і терміни, відповідають на контрольні питання і тести, розв’язують задачі та ситуаційні вправи, аналізують одержані результати, складають висновки.

Основою для самостійної роботи з програми курсу є основна та додаткова література. Список рекомендованих до вивчення підручників та навчальних посібників наведено в кінці навчально-методичного посібника. Крім рекомендованих, можна використовувати підручники та навчальні посібники інших авторів, електронні джерела інформації.

Самостійна робота студентів сприяє:

  • поглибленню знань, отриманих на лекціях, практичних заняттях;

  • формуванню зацікавленості у пізнавальній діяльності, яка розвивається при творчому підході до цієї роботи;

  • оволодінню різноманітними прийомами процесу пізнання;

  • розвитку пізнавальних здібностей, які в кінцевому результаті сприяють формуванню особистості фахівця з вищою освітою.

Тому, в умовах ринкової економіки, коли існує ринок праці, де мають отримати роботу тільки спеціалісти, які швидко адаптуються до нових умов, самостійна робота набуває суттєвого значення і виступає головним резервом підвищення якості підготовки фахівців.

Метою самостійної роботи є:

  • закріплення теоретичного матеріалу за темами дисципліни;

  • оволодіння методичними прийомами здійснення статистичного дослідження при вивченні різних соціально-економічних явищ і процесів.

Модуль 1. Теорія статистики

Змістовий модуль 1. Методи збирання та оброблення інформації

Тема 1. Методологічні засади статистики

Мета роботи: засвоєння, поглиблення та систематизація знань щодо предмету, методів та основних завдань, що стоять перед статистикою в сучасній Україні та шляхів їх вирішення.

План вивчення теми

  1. Роль статистики в прийнятті управлінських рішень в економіці

  2. Завдання і предмет статистики. Статистика як наука

  3. Основні категорії статистики

  4. Основні етапи статистичного дослідження

  5. Організація державної статистики в Україні

Методичні рекомендації

Вивчаючи цю тему, необхідно, по-перше, зрозуміти, в чому полягають особливості статистики як самостійної суспільної науки, її завдання і предмет. Крім того, слід звернути увагу на основні категорії та поняття статистики, такі як статистична сукупність, одиниця сукупності, статистичні ознаки, їх варіація та інші. З поняттям про предмет статистики тісно пов’язані такі категорії, як статистична закономірність і статистична сукупність.

Студент повинен познайомитися з історичним шляхом розвитку статистичної науки із давнини до сьогодення.

Виходячи з визначення, що «статистика — це суспільна наука, яка вивчає кількісну сторону якісно визначених масових соціально-економічних явищ та процесів, їх структуру та розподіл, розміщення в просторі, рух у часі, досліджує діючі кількісні залежності, тенденції та закономірності в конкретних умовах місця та часу», слід зрозуміти принципові особливості предмета статистики, як суспільної науки:

  • Статистика вивчає кількісну характеристику суспільних явищ і процесів у конкретних умовах простору і часу. Але вивчення кількісних аспектів суспільних явищ нерозривно пов'язане з їх якісними характеристиками.

  • Статистика вивчає не поодинокі, а масові явища.

  • Статистика вивчає закономірності, притаманні суспільним явищам і процесам.

Статистичні закономірності масових соціально-економічних явищ відображають характер дії об’єктивних законів розвитку суспільства в конкретних умовах простору й часу. При цьому вони проявляються по-різному. Це можуть бути такі закономірності:

  1. Розвитку явищ, тобто динаміки;

  2. Структурних зрушень;

  3. Розподілу елементів сукупності;

  4. Зв’язку між явищами.

Свій предмет статистика вивчає за допомогою комплексу спеціальних, властивих лише статистиці, методів і засобів дослідження. Будь-яке статистичне дослідження складається з трьох послідовних етапів:

I етап - Статистичне спостереження

II етап - Первинна обробка, зведення, класифікація та групування статистичних даних.

ІІІ етап - Аналіз статистичної інформації.

Для вивчення свого предмету статистика розробляє і використовує різні методи, сукупність яких утворює статистичну методологію. Статистична методологія – це форма виявлення причинного зв'язку, система спеціальних прийомів і методів статистики, спрямованих на вивчення кількісних закономірностей, що виявляються у структурі, динаміці та взаємозв'язках соціально-економічних явищ. Вона ґрунтується на загально філософських (діалектична логіка) і загально наукових (порівняння, аналіз, синтез) принципах.

До основних методів статистики відносять:

  • Метод масових спостережень.

  • Метод статистичних групувань:

  • кластерний аналіз;

  • факторний та компонентний аналіз;

  • дискримінантна техніка аналізу.

  • Методи аналізу за допомогою узагальнюючих показників:

  • абсолютних і відносних показників;

  • середніх величин та характеристик ряду розподілу (моди, медіани, показників варіації, показників форми розподілу);

  • характеристик ряду динаміки.

  • Індексний метод.

  • Кореляційно-регресійний аналіз.

  • Балансовий метод.

  • Табличний і графічний методи та ін..

Вивчаючи питання теми, необхідно розглянути історичний шлях розвитку статистики. Це допоможе знайти відповідь на такі запитання, як: "Статистика – це наука про державу чи про суспільні явища і процеси?", "Що собою являє статистика як наука?", "Що є предметом статистики як суспільної науки" і т.ін. Також слід приділити увагу вивченню організації статистики в Україні, завданням і проблемам сучасної стратегії розвитку державної статистики. Результати діяльності статистичних органів висвітлюються у таких виданнях, як: короткий статистичний збірник “Україна у цифрах”; “Статистичний щорічник України” ( або за окремими областями); журнал “Статистика України”. Узагальнені статистичні дані можна знайти на офіційних сайтах Internet-ресурсів: http://www.ukrstat.gov.ua; http://www.dneprstat.gov.ua (та аналогічних сайтах інших областей України), http://www.minfin.gov.ua, http://portal.rada.gov.ua/, http://www.kmu.gov.ua.[25 - 59].

Більш детально питання теми розглянуто у [1; 2; 3; 4; 5, тема 1; 6, розділ 1; 9, глава 1; 16, розділ 1; 17, розділ 1; 18, підрозділи 1.1 -1.3; 20, розділ 1].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]