Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Програма дисципл ни_МТК 2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать

Державна митна служба України

Академія митної служби України

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

ДИСЦИПЛІНИ

"Міжнародні транспортні конвенції"

для напряму підготовки

«Транспортні технології»

денної та заочної форм навчання

Статус дисципліни: цикл навчального закладу

Факультет: інформаційних систем та транспортних технологій

Кафедра: адміністративного та митного права

Програму склав: к.ю.н., доц. Перепьолкін С.М.

Програма затверджена на засіданні кафедри

Протокол № від

Завідуючий кафедрою _________________д.ю.н., доц. Приймаченко Д.В.

Дніпропетровськ

2010

ВСТУП

За короткий термін ВНЗ має сформувати якісно нового фахівця, що потребує кардинальних змін в організації навчального процесу, істотного поглиблення професійної підготовки майбутніх фахівців. Успішно вирішувати ці задачі можна тільки за умови правильного добору навчальних дисциплін. Треба виходити з того, що слухачі вже дістали базову вищу юридичну освіту, тому дублювання змісту засвоєних ними навчальних програм є неприпустимим. Для цього необхідно дотримуватись наступних вимог:

  1. Перш за все конче треба визначити, які саме знання, уміння і навички потрібно формувати після засвоєння курсантами програми базової вищої освіти, щоб забезпечити підготовку фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» та освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр».

  2. У разі потреби поглибити знання з предметів, які уже вивчалися курсантами, і удосконалити на цій основі уміння і навички доцільно використовувати ті дисципліни або спецкурси, які будучи за змістом однорідними з указаними предметами в той же час мають проблемний характер, і їх незасвоєння вимагає від курсанта застосування інтегрованих знань з усієї раніше засвоєної дисципліни.

  3. Введення нових дисциплін здійснюється в строгій відповідності з потребами поглиблення професійної підготовки майбутнього фахівця.

Переліченим вимогам повною мірою відповідає навчальна дисципліна ”Міжнародні транспортні конвенції”, засвоєння програми якої вимагає від слухача застосування інтегрованих знань з таких дисциплін, як «Митне право», «Конституційне право», «Міжнародне право» та «Міжнародне митне право» тощо.

З іншого боку, глибокі знання з дисципліни ”Міжнародні транспортні конвенції” і уміння застосовувати їх на практиці сприятимуть забезпеченню виконання працівниками митних органів своїх професійних функцій, та ефективного захисту людини, її прав і свобод, проголошених Конституцією України, інтересів суспільства та держави від протиправних посягань.

Міжнародні перевезення – це перевезення вантажу і пасажирів між двома і більше державами різними транспортними засобами (залізничним, автомобільним, повітряним, морським, річковим, трубопровідним транспортом тощо), що виконуються на умовах, установлених в укладених міждержавних договорах та угодах (міжнародних транспортних конвенціях). Характерною особливістю правового регулювання в цій сфері є той факт, що головні питання міжнародних перевезень вирішуються в міжнародних транспортних конвенціях, що містять правові норми, які визначають умови міжнародних транспортних перевезень вантажів та пасажирів і містять вимоги до транспортної документації, встановлюють порядок приймання вантажів до транспортування та видачі в пункті призначення, умови відповідальності перевізника, процедуру подання до нього претензій та позовів.

Вивчення дисципліни сприятиме розумінню специфіки виникнення міжнародних транспортних правовідносин, розумінню процесів формування та розвитку основних видів та форм міжнародного співробітництва між суб’єктами міжнародного транспортного права, надасть курсантам (слухачам) можливість зрозуміти яке місце у зовнішній політиці держав посідає співробітництво з транспортних питань і яку роль міжнародні транспортні відносини відіграють для України.

  1. Мета та завдання

    Метою викладання навчальної дисципліни є опанування певним інструментарієм науки міжнародного транспортного права, дослідження його сутності, особливостей системи джерел та суб’єктів, співвідношення національно-правового та міжнародно-правового регулювання перевезення вантажу і пасажирів, а також вивчення процесів формування і розвитку міжнародно-правових відносин у сфері міжнародних перевезень та їх правового врегулювання міжнародним транспортним правом, визначення ролі міжнародного транспортного права для окремо узятих держав, зокрема і для України, а також для всього міжнародного співтовариства у цілому.

Завданнями вивчення дисципліни є розкриття змісту основних положень міжнародного транспортного права, дослідження ролі міжнародних конференцій, міжнародних міжурядових та міжнародних неурядових організацій у розвитку правового регулювання міжнародних транспортних відносин, аналіз національного законодавства України на відповідність основним положенням багатосторонніх міжнародних транспортних конвенцій та двосторонніх угод з питань перевезення вантажу і пасажирів. Вивчення дисципліни сприятиме розумінню специфіки виникнення міжнародних транспортних правовідносин, розумінню процесів формування та розвитку основних видів та форм співробітництва у сфері міжнародних перевезень між суб’єктами міжнародного права, ролі міжнародних транспортних конвенцій для України.

В результаті вивчення дисципліни курсант повинен:

Знати:

  • історичні передумови виникнення міжнародно-правового регулювання перевезення вантажу і пасажирів між двома і більше державами різними транспортними засобами;

  • поняття та особливості міжнародного транспортного права;

  • характерні риси та види суб’єктів міжнародного транспортного права;

  • перелік джерел міжнародного транспортного права;

  • основні міжнародні транспортні конвенції для різних видів транспортних засобів;

  • форми співробітництва держав з питань міжнародних перевезень;

  • особливості правового регулювання міжнародних транспортних відносин на сучасному етапі розвитку міжнародного права;

  • чинне законодавство України, щодо її участі в процесах міжнародного транспортного співробітництва та дії норм міжнародного транспортного права на її території.

Вміти:

  • користуватися джерелами міжнародного транспортного права;

  • тлумачити та застосовувати положення міжнародних транспортних конвенцій, учасником яких є Україна;

  • надавати юридичні консультації щодо правового регулювання міжнародних перевезень в Україні із застосуванням норм міжнародного транспортного права;

  • встановлювати спільне та відмінне у змісті міжнародного транспортного права та нормативно-правових актах національного законодавства різних держав;

  • характеризувати національне транспортне законодавство з точки зору його відповідності положенням міжнародних транспортних конвенцій;

  • правильно використовувати в практичній діяльності знання набуті під час вивчення навчальної дисципліни „Міжнародні транспортні конвенції”.

Змістовний модуль і.

ПОНЯТТЯ ТА ВИДИ МІЖНАРОДНИХ ТРАНСПОРТНИХ ВІДНОСИН. ПРАВОВІ ФОРМИ МІЖНАРОДНОГО ТРАНСПОРТНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА

Тема 1. Поняття міжнародних транспортних відносин та форми їх правового регулювання

Національно-правова і міжнародно-правова регламентація міжнародних транспортних відносин. Значення міжнародного транспортного права для окремо узятих держав і для всього міжнародного співтовариства у цілому.

Поняття міжнародного транспортного права та його місце в системі міжнародного права. Термін „Міжнародне транспортне право”. Історія розвитку міжнародного транспортного права та його періодизація. Об’єкт та предмет міжнародного транспортного права. Роль і місце міжнародного транспортного права в сучасних міжнародних відносинах. Міжнародно-правові форми співробітництва держав з питань міжнародних транспортних сполучень.

Джерела міжнародного транспортного права. Міжнародні конвенції (договори) як основне джерело міжнародного транспортного права. Місце міжнародно-правового звичаю, резолюцій міжнародних організацій та інших джерел міжнародного права у регулюванні міжнародних транспортних відносин.

Поняття міжнародних стандартів міжнародного транспортного права та їх роль у розвитку внутрішньодержавного транспортного права.

Суб’єкти міжнародного транспортного права. Поняття та види суб’єктів міжнародного транспортного права. Держава — основний суб’єкт міжнародного транспортного права. Міжнародні міжурядові організації та міжнародні неурядові організації. Митні та економічні союзи як суб’єкти міжнародного транспортного права.

Україна як суб’єкт міжнародного транспортного права. Реалізація міжнародної правосуб’єктності України у міжнародному транспортному співробітництві.

Тема 2. Правові форми міжнародного транспортного співробітництва

Інститут міжнародних договорів у правовому регулюванні міжнародних транспортних відносин. Поняття та види міжнародних договорів з транспортних питань. Порядок і стадії укладання міжнародних договорів. Багатосторонні та двосторонні міжнародні договори України з транспортних питань. Юридична природа і сутність договору міжнародного перевезення.

Інститут міжнародних органів та організацій у правовому регулюванні міжнародних транспортних відносин. Правове регулювання міжнародних транспортних відносин на рівні міжнародних конференцій та міжнародних організацій. Поняття та класифікація міжнародних конференцій. Поняття та види міжнародних транспортних організацій. Міжнародні організації діяльність яких пов’язана з вирішенням питань транспортних сполучень за різними видами транспорту. Основні напрямки правового регулювання міжнародного співробітництва з транспортних питань в рамках міжнародних організацій.

Рада Митного Співробітництва/Всесвітня митна організація. Комітет з внутрішнього транспорту Європейської Економічної Комісії ООН. Організація міжнародних залізничних перевезень. Міжнародна організація цивільної авіації. Міжнародна морська організація. Міжнародний союз автомобільного транспорту тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]