Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
трухан.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
170.66 Кб
Скачать

4. Форми ведення інформаційної боротьби

До основних форм ведення інформаційної боротьби звичайно відносять насту­пні (рис. 4:

• інформаційна операція;

Рис. 4. Основні форми ведення інформаційної боротьби

• інформаційна битва;

• інформаційна дія (акція);

• інформаційний удар.

1. Основні поняття психологічної війни

Психологічний вплив — це вплив на людей (на окремих індивідів і на групи), який здійснюється з метою зміни ідеологічних і психологічних структур їхньої свідомості й підсвідомості, трансформації емоційних станів, стимулювання пев­них типів поведінки.

Психологічні впливи поділяють на наступні види: інформаційно-психологічний вплив, вплив психогенний, психоаналітичний вплив, нейролінгвістичний вплив, психотронний вплив, психотропний вплив (рис. 2).

Інформаційно-психологічний вплив — це вплив словом, інформацією. Мета впливу — формування певних ідеологічних (соціальних) ідей, поглядів, уявлень, переконань, одночасно він викликає у людей позитивні або негативні емоції, почуття і навіть бурхливі масові реакції.

Психогенний вплив є наслідком фізичного впливу на мозок індивіда, ре­зультатом якого порушення нормальної нервово-психічної діяльності, або шоко­вого впливу навколишніх умов або будь-яких подій (наприклад, картин масових зруйнувань, численних жертв і т. ін.) на свідомість людини, внаслідок чого вона не може раціонально діяти, втрачає орієнтацію у просторі, відчуває афект або депресію, впадає в паніку, у ступор і т.ін. Частковим випадком психогенного впливу є вплив кольору на психофізичний і емоційний стан людини.

Психоаналітичний (психокорекційний) — це вплив на підсвідомість лю­дини терапевтичними засобами, особливо в стані гіпнозу або глибокого сну. Існують також методи, що виключають свідомий опір як окремого індивіда, так і груп людей, які не сплять (комп'ютерний психоаналіз і комп'ютерна пси­хокорекція) .

Заходи психологічної війни (як складова або самостійна частина пси­хологічних операцій) проводять для впровадження у свідомість населення й військ противника конкретних поглядів, переконань або лозунгів, мотивів недо­віри або невдоволення діями свого політичного й воєнного керівництва, усвідом­лення свого незавидного положення, загрози життю й благополуччю родичів, і для введення їх в оману, обманювання, схилення до співробітництва.

Заходи психологічної війни поділяють на заходи зниження морального духу населення й військовослужбовців противника, заходи підривання боєздатності підрозділів і частин противника, заходи схилення противника до переходу на іншу сторону.

Підготовки й проведення психологічних операцій повинна відповідати принципам:

• підготовка психологічних операцій повинна починатися заздалегідь, скрито, ретельно, із врахуванням індивідуальних і соціально-психологічних особли­востей об’єктів впливу;

• психологічні операції планують і проводять із врахуванням виявлених слабких місць у морально-психологічному стані населення й особового складу військ противника, з урахуванням особливостей воєнно-політичної й оператив­ної обстановки, наявних сил та засобів;

• відповідні начальники органів психологічної війни особисто відповідають за проведення й ефективність психологічних операцій, а також за використання сил і засобів, що знаходяться в їхньому розпорядженні;

• психологічні операції різноманітних видів проводять за єдиним планом, узгоджують між собою, а також із бойовими діями військ;

• усі сили й засоби психологічних операцій необхідно використовувати масовано, комплексно й різноманітне.

Виділяють наступні основні етапи підготовки й проведення психологічних операцій і заходів психологічної війни:

• планування;

• формулювання мети операцій (заходів);

• визначення й вивчення об'єктів впливу;

• вибір конкретних видів, форм, методів, способів і прийомів здійснення психологічних впливів;

• розроблення змісту (технології застосування основних складових) психо­логічних впливів;

• визначення комунікативних контурів і умов здійснення психологічних впливів, а при необхідності й створення їх;

• контроль за ефективністю проведення конкретних психологічних опера­цій і заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]