Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
трухан.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
170.66 Кб
Скачать

1.3 Інформаційний тероризм

Тероризм [terrorism] (франц. terrorisme від terreur, з лат. Terror - страх, жах) - загроза або використання насильства в політичних цілях окремими особами або групами, які можуть діяти як на стороні, так і проти існуючого уряду, коли такі дії, спрямовані на те, щоб уплинути на більше число людей, ніж безпосередні жертви. Об'єктом тероризму є не ті, хто став жертвою, а ті, хто залишився живими. Його мета не убивство, а залякування і деморалізація живих, тобто, жертви - інструмент, убивство - метод.

На відміну від війни для тероризму характерне початкова нерівність конфронтуючих сторін, що обумовлює прагнення більш слабкої сторони задіяти ті методи і способи, які наносять найбільші збитки противникові при витраті мінімуму своїх сил і засобів, а також здійснюють сильний психологічний вплив. Дана сторона намагається розширити межі конфлікту, залучити в нього нові соціальні групи та інститути, що мають свої цілі й світоглядні установки, щоб звести нанівець переваги більш сильної сторони. При цьому закриваються очі на те, що шкода найчастіше наноситься особистостям і групам, що не беруть участі та не бажають брати участі у конфлікті.

Інформаційна сфера надає для цього великі можливості. За її допомогою можна розповсюджувати ідеї тероризму, залучати до своєї діяльності нових членів, здійснювати інформаційно-психологічні впливи на широкі маси людей. З іншої сторони, розвиток та впровадження в усі сфери суспільної діяльності нових технологій добування, передавання, оброблення та зберігання інформації створюють умови для здійснення за їхньою допомогою актів тероризму.

Під інформаційним тероризмом (кібертероризмом) звичайно розуміють дії окремих особистостей або їхніх груп із дезорганізації роботи автоматизованих інформаційних систем і мереж зв'язку, які створюють небезпеку загибелі людей, спричинення значних майнових збитків або настання інших суспільно небезпечних наслідків, якщо вони здійснюються з метою порушення суспільної безпеки, залякування населення або здійснення впливу на прийняття рішень органами влади, а також загроза здійснення вказаних дій у тих же цілях. До кібертероризму відносять також деструктивні дії по відношенню до інформаційних систем, які створюють умови для здійснення актів тероризму.

Часто ставиться питання про можливість здійснення інформаційної диверсії, яка за об'єктивними ознаками схожа з тероризмом, проте за мету диверсія має підрив економічної безпеки та обороноздатності держави.

Під поняття кібертероризм підпадає також здійснення суспільно-небезпечний з використанням інформаційно-психологічного елементу. Таким чином, при здійсненні актів інформаційного тероризму можуть використовуватися як інформаційно-комп'ютерних та радіоелектронні (для пошкодження та виведення з ладу інформаційних систем та мереж зв'язку), так і інформаційно-психологічних методів впливу.

1.4 Інформаційна злочинність

Питання про злочинність в інформаційній сфері також має кримінально-правовий характер, так як будь-який злочин – це суспільно-небезпечне діяння, заборонене кримінальним законом під загрозою покарання. У той же час злочин - це спосіб розв'язання певного соціального конфлікту, що полягає у здійсненні впливу на опонента. Необхідно відзначити, що питання віднесення діянь до розряду злочинних залежить від національного законодавства, тому підходи до нього в різних державах можуть суттєво відрізнятися.

Інформаційні злочини можуть здійснюватися як із використанням інформаційно комп'ютерних, так і інформаційно психологічних методів впливу. Так прикладом складу інформаційно-психологічних злочинів можна назвати наклеп та образу.

Перелічені вище форми інформаційного протиборства (інформаційні війни, кібертероризм, інформаційна злочинність тісно зв'язані та переплетені між собою. Так, телекомунікаційна атака на закордонні інформаційні ресурси в різних контекстах може розглядатися і як акція інформаційної війни, і як злочин у сфері комп'ютерної інформації. неправомірний доступ до комп'ютерної інформації, яка охороняється законом, що є діянням, що вимагає кримінального покарання, може у цей же час здійснюватися з метою створення умов для здійснення актів тероризму. А взаємозв'язок міждержавних конфліктів і терористичних дій у сучасних умовах є очевидним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]