Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма КПУ 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Постанови Пленуму Верховного Суду України:

№8 від 24 жовтня 2003 р. “Про застосування законодавства, яке забезпечує право на захист у кримінальному судочинстві”// Постанови Пленуму Верховного Суду України в кримінальних справах. – К.: Юрінком Інтер, 2007. – С. 230 – 240;

8 від 13 червня 2007 р. "Про незалежність судової влади" // Вісник Верховного Суду України. – 2007. - №6. – С.2-6.

№ 9 від 1 листопада 1996 р. "Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя" // Постанови Пленуму Верховного Суду України із загальних питань судової діяльності та в цивільних справах. – К.: Юрінком Інтер, 2004.– С.20 - 28;

№ 7 від З0 травня 1997 р. "Про посилення судового захисту прав та свобод людини і громадянина" // Там само. – С.28 - 33.

№ 2 від 28 березня 2008р. “Про деякі питання застосування судами України законодавства при дачі дозволів на тимчасове обмеження окремих конституційних прав і свобод людини і громадянина під час здійснення оперативно-розшукової діяльності, дізнання і досудового слідства” // Вісник Верховного Суду України. – 2008. – №4. – С.4-8.

Спеціальна література:

Бараннік Р.В., Шибіко В.П. Право особи на свободу від самовикриття, викриття членів її сім»ї чи близьких родичів у кримінальному процесі України; Монографія. – К.: КНТ, 2008.

Беспалько І.А. Система принципів кримінального процесу та проблема їх класифікації: Монографія. – Х.: Видавництво «ФІНН», 2011.

Крижанівський В.В. Принцип презумпції невинуватості у кримінальному процесі : монографія. – К.: ВГЛ «Обрії», 2009.

Маляренко В.Т. Конституційні засади кримінального судочинства. – К., 1999.

Маляренко В.Т. Перебудова кримінального процесу України в контексті європейських стандартів. – К.: Юрінком Інтер, 2005.

Маркуш М.А. Принцип змагальності в кримінальному процесі України: Монографія. – Харків: Видавець СНД ВО Вапнярчук Н.М., 2007.

Навроцька В.В. Засада диспозитивності та її реалізація в кримінальному процесі України: монографія. – Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2010.

Назаров В.В. Конституційні права людини та їх обмеження у кримінальному процесі України: Монографія. – Х.: ТД «золота миля», 2009.

Прилуцький П.В. Концепція проблеми істини у кримінальному процесі України: монографія. – Сміла, КВП Тясмин, 2006.

Строгович М. С. Право обвиняемого на защиту и презумпция невиновности. - М., 1984.

Шило О.Г. Теоретико-прикладні основи реалізації конституційного права людини і громадянина на суловий захист у досудовому провадженні в кримінальному процесі України / О.Г.Шило. – Х.: Право, 2011. – 412 с.

Шумило М.Є., Рудей В.С. Реалізація конституційного принципу таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції у досудових стадіях кримінального процесу України: Монографія. – Х.: СПДФО Бровін О.В.. 2012.

Яновська О.Г. Концептуальні засади функціонування і розвитку змагального кримінального судочинства: Монографія. – К.: Прецедент, 2011.

Лекційне заняття 4

Тема 4. Суб'єкти кримінального провадження (4 год.)

Поняття і класифікація суб'єктів кримінального провадження.

Суд, його повноваження. Законний склад суду.

Сторона обвинувачення. Прокурор, його завдання і повноваження у кримінальному процесі, на різних його стадіях. Органи досудового розслідування. Слідчий органу досудового розслідування, його повноваження. Процесуальна самостійність слідчого. Керівник органу досудового розслідування, його повноваження. Оперативні підрозділи, їх завдання і повноваження у кримінальному провадженні.

Обставини, що виключають можливість участі у справі судді, присяжного засідателя, прокурора, керівника органу досудового розслідування, слідчого, працівника оперативного підрозділу. Відводи і самовідводи.

Сторона захисту. Поняття захисту в кримінальному провадженні. Підозрюваний, обвинувачений: поняття, процесуальні права та обов»язки.

Законний представник підозрюваного, обвинуваченого. Коло осіб, які можуть брати участь у провадженні як законні представники, їх права та обов'язки.

Захисник підозрюваного, обвинуваченого, його права та обов'язки. Коло осіб, які можуть бути захисниками. Обставини, які виключають участь особи у провадженні як захисника. Запрошення, призначення, заміна захисника. Момент допуску захисника до участі у провадженні. Випадки обов'язкової участі захисника в кримінальному провадженні. Відмова підозрюваного, обвинуваченого від захисника. Відмова захисника від захисту. Оплата праці захисника. Підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги.

Потерпілий: поняття, процесуальні права та обов»язки. Представник потерпілого. Коло осіб, які можуть бути допущені до участі у провадженні як представники потерпілого. Обставини, які виключають участь особи як представника потерпілого. Процесуальні права та обов'язки представника.

Законний представник потерпілого. Коло осіб, які можуть брати участь у провадженні як законні представники потерпілого, їх права та обов'язки.

Інші суб'єкти кримінального провадження. Заявник, його процесуальні права та обов»язки.

Підстави та порядок заявлення цивільного позову в кримінальному провадженні. Цивільний позивач, цивільний відповідач, їх поняття, процесуальні права та обов»язки. Представник цивільного позивача, цивільного відповідача. Коло осіб, які можуть бути допущені до участі у провадженні як представники. Обставини, які виключають участь особи як представника цивільного позивача, цивільного відповідача. Права та обов'язки представника.Законний представник цивільного позивача. Коло осіб, які можуть брати участь у провадженні як законні представники, їх процесуальні права та обов'язки.

Свідок. Його процесуальні права та обов»язки. Особи, які не можуть бути допитані як свідки.

Перекладач. Експерт. Спеціаліст. Секретар судового засідання. Судовий розпорядник. Іх процесуальні права та обов»язки.