Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма практики ЕП 1112.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

економічний коледж

державного вищого навчального закладу

«київський національний економічний університет імені вадима гетьмана»

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Заст. директора

з навчальної роботи

_________Н.Ф. Дутканич

«___»_______20_р.

Програма

економічної виробничої практики

за спеціальністю

5.03050401 «Економіка підприємства»

Розглянуто на засіданні предметної комісії обліково-економічних дисциплін

Протокол №__ "__" ______ 20 _ р.

Голова комісії

_____________ ________________

Київ

І.Мета і зміст практики

Економічна виробнича практика є невід'ємною складовою частиною процесу підготовки молодших спеціалістів і проводиться на оснащених відповідним чином сучасних підприємствах і організаціях різних галузей господарства, освіти, охорони здоров'я, культури, торгівлі і державного управління.

Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії, формування у них, на базі одержаних у коледжі знань, професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Практика студентів передбачає безперервність та послідовність її проведення при одержанні потрібного достатнього обсягу практичних знань і умінь відповідно до освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст».

Ґрунтовні знання загальнотеоретичних і спеціальних дисциплін, таких як «Економіка підприємства», «Фінанси», «Бухгалтерський облік», «Планування і організація діяльності підприємства», «Економіка праці в організаціях», «Ціноутворення» та інші, допоможуть студентам набути практичних навичок на первинній посаді техніка-економіста з планування на підприємствах, в організаціях та установах будь-яких форм власності, а також на посадах диспетчера виробництва, техніка з планування, техніка з підготовки виробництва, техніка з праці, техніка з нормування праці, хронометражиста, ревізора з виробничо-технічних і економічних питань, помічника керівника підприємства (установи, організації), організатора діловодства, інспектора цін та інших номенклатурних посад.

2. Бази практики

Для проходження практики студенти направляються на підприємства, які мають відповідну матеріально-технічну базу, досвідчених і кваліфікованих працівників. Фахівці із цієї спеціальності підготовлені для планово-економічної, організаційно-управлінської, фінансової діяльності в галузі економіки на виробництві, у сфері послуг, в управлінні відповідно до фахового спрямування.

Якщо студент бажає пройти практику на конкретному підприємстві, установі, організації різної форми власності та господарювання, йому необхідно подати письмове прохання завідуючому виробничою практикою коледжу разом зі згодою підприємства про проходження практики конкретним студентом на даному підприємстві.

Перелік баз проходження студентами практики затверджуються наказом по коледжу за 7 днів до початку практики.

Зміна бази практики можлива тільки з поважних причин за згодою предметної комісії і лише до початку практики.

3. Порядок проходження практики

Терміни і загальна тривалість практики визначається навчальним планом. На практиці студенти мають оволодіти методами роботи економіста в цехах, у відділах та дільницях, приймати безпосередню участь в розробці поточних планів дільниць, цеху, в цілому по підприємству відповідно в розробці оперативних планів виробництва, в розрахунку собівартості одиниці продукції, та складання ціни на відповідні вироби, розрахунку кошторису витрат на виробництво, складання плану з праці та кадрів у виконанні аналітичної та звітної роботи.

В період практики студент виконує вказівки керівника практики від підприємства, установи, організації щодо дотримання дисципліни та правил внутрішнього розпорядку за місцем проходження практики.

Практикант повинен брати участь у виробничих нарадах, технічному навчанні, самостійно займатися вивченням нормативної документації, аналізом діючої практики виконання конкретних операцій фінансово-кредитної установи та підприємств різних форм власності.

4. Організація та керівництво практикою

Відповідальність за організацію, проведення і контроль практики покладається на директора коледжу. Навчально-методичне керівництво і виконання програми практики забезпечують відповідні предметні (циклові) комісії коледжу. Загальну організацію практики та контроль за її проведенням у коледжі здійснює завідуючий виробничою практикою.

До керівництва практикою студентів залучаються досвідчені викладачі предметних (циклових) комісій, а також директори та їх заступники, завідуючі відділеннями навчальних закладів, які брали безпосередню участь в навчальному процесі, по якому проводиться практика.

Розподіл студентів на практику проводиться коледжем з урахуванням замовлень на підготовку спеціалістів і їх майбутнього місця роботи після закінчення навчання.

Бази практик в особі їх перших керівників разом з коледжем несуть відповідальність за організацію, якість і результати практики студентів.

Перед практикою в коледжі проводиться нарада, на якій студент ознайомлюється з керівництвом та організацією проведення практики, програмою практики і порядком проходження та складання звіту з практики.

Керівник практики від коледжу:

• перед початком практики контролює підготовленість баз практики та вважає за потребу до прибуття студентів-практикантів проведення відповідних заходів;

• забезпечує проведення всіх організаційних заходів перед від'їздом студентів на практику: інструктаж про порядок проходження практики та з техніки безпеки, надання студентам-практикантам необхідних документів (направлення, програми, щоденник, календарний план, індивідуальне завдання, тема курсової роботи, методичні рекомендації чи інші), перелік яких встановлює коледж;

• повідомляє студентам про систему звітності з практики прийняту предметною комісією, а саме: подання письмового звіту, виконання кваліфікаційної роботи, вигляду оформлення виконаного індивідуального завдання, підготовка доповіді, повідомлення, виступу тощо;

• у тісному контакті з керівником практики від бази практики забезпечує високу якість її проходження згідно з програмою;

• проводять інструктивно-методичні бесіди та консультації зі студентами і керівниками від баз практики;

• перевіряють накопичення матеріалів для виконання реальної курсової роботи;

• перевіряють накопичення матеріалів для написання звіту про практику;

• контролює забезпечення нормальних умов праці і побуту студентів та проведення з ними обов'язкових інструктажів з охорони праці і техніки безпеки;

• контролює виконання студентами-практикантами правил внутрішнього трудового розпорядку, веде або організовує ведення табеля відвідування студентами бази практики;

• у складі комісії приймає заліки та захист звітів з практики;

• подає завідуючому виробничою практикою письмовий звіт про проведення практики із зауваженнями і пропозиціями щодо поліпшення практики студентів.

Студенти коледжу при проходженні практики зобов'язані:

♦ до початку практики одержати від керівника практики від коледжу консультації щодо оформлення всіх необхідних документів;

♦ своєчасно прибути на базу практики;

♦ у повному обсязі виконувати всі завдання, передбачені програмою практики і вказівками її керівників;

♦ вивчити і суворо дотримуватись правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії;

♦ нести відповідальність за виконану роботу;

♦ своєчасно скласти залік та захист з практики.

Після прибуття студентів до місця проходження практики з керівником від бази практики проводять нараду зі студентами, на якій студентів знайомлять з виробничою структурою управління та дають загальну характеристику діяльності підприємства.

Керівники практики від бази практики повинні:

■ здійснювати безпосереднє керівництво практикою;

■ у тісному контакті з керівником практики від коледжу організовувати й контролювати виконання студентами програм і графіка проходження практики;

■ забезпечувати проведення обов'язкового інструктажу з охорони праці загального та на робочому місці, знайомити студентів із правилами внутрішнього розпорядку;

■ забезпечувати облік виходів на роботу студентів-практикантів;

■ про всі порушення трудової дисципліни, внутрішнього розпорядку повідомляти керівнику практики від коледжу або завідуючому виробничою практикою;

■ контролювати ведення щоденника, підготовку звіту студентів-практикантів;

■ після закінчення практики скласти характеристику на кожного студента-практиканта, в котрій відображається якість підготовленого ним звіту.