Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма корупція 20_03_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
313.86 Кб
Скачать

Київський національний університет імені Тараса Шевченка Юридичний факультет Кафедра кримінального права та кримінології

Укладач: доцент, к.ю.н. Дзюба В.Т.

“Правові основи запобігання та протидії корупції”

для студентів юридичного факультету;

освітньо – кваліфікаційний рівень – магістр права;

спеціальність 8.0601.01 «Правознавство»

Затверджено:

на засіданні кафедри кримінального права

та кримінології

Протокол № від ___._________.2012р.

Декан юридичного факультету

__________ докт.юрид.наук Гриценко І.С.

Київ – 2012

Робоча навчальна програма з курсу «Правові основи запобігання та протидії корупції»

для студентів V курсу юридичного факультету освітньо-кваліфікаційного рівня

„магістр права” за спеціалізацією „Кримінальне право та кримінологія”

«Правові основи запобігання та протидії корупції» / В.Т. Дзюба. – Київ. національний ун-т імені Тараса Шевченка / юрид. ф-т. – К., 2012. – ___с.

Укладач:

доцент, канд. юрид. наук Дзюба В.Т.

Рецензенти

проф. Андрушко П.П.

доцент, канд. юрид. наук Давидович І.І.

Погоджено

з науково-методичною комісією

юридичного факультету

протокол №___ від ___. _______. 2012р.

«_____»_______________ 2012 р.

_______________________________

ЗМІСТ

1

Передмова

4

2

Система контролю знань

7

Шкала оцінювання та контролю знань

9

3

Тематичний план курсу „Правові основи запобігання та протидії корупції”

14

4

Змістовний модуль №1

15

5

Змістовний модуль №2

23

6

Перелік питань, які виносяться на залік

27

7

Нормативно-правові акти

31

8

Судова практика

36

9

Рекомендована навчально-наукова література

36

Передмова

Дисципліна «Правові основи запобігання та протидії корупції» є складовою частиною нормативно-навчальних дисциплін професійної та практичної підготовки студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр права» і вивчається студентами першого курсу магістратури юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка в другому семестрі. Планом навчального процесу для вивчення дисципліни відведено 108 годин учбових занять. З них на лекції відведено 34 години, на семінарські заняття – 17 годин, на самостійну роботу - 57 годин. Формою контролю є залік. Дисципліна вивчається з застосуванням кредитно-модульної системи (КМС) і складається з двох змістовних модулів. Перший змістовний модуль складають теми 1-4, другий – теми 5-8.

Методологічні засади курсу «Правові основи запобігання та протидії корупції».

Національна правова система є базисною основою навчального процесу на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Поглиблене вивчення та засвоєння найбільш актуальних наукових і нормативних положень чинного законодавства України забезпечується викладанням навчальних дисциплін та нормативно-навчальних дисциплін як професійно-орієнтованого циклу, так і циклу професійної та практичної підготовки з усіх галузей права.

Нормативно-навчальна дисципліна «Правові основи запобігання та протидії корупції» є актуальною проблемою на сучасному етапі життєдіяльності суспільства та держави, оскільки обумовлена небезпечними негативними процесами, які відбуваються і все більше поширюються в політичній, економічній, фінансово-банківській, управлінській та інших сферах.

Попередження і протидія цим небезпечним для держави і країни проявам вимагає не тільки від держави об’єднати зусилля органів влади, державного управління, судової системи, місцевого самоврядування на боротьбу з корупцією як соціальним злом, але й спрямувати зусилля освітніх закладів, особливо ВУЗів, не лише на підготовку нових фахівців високого рівня, а й вироблення в них стійких антикорупційних світоглядних установок.

На сучасному етапі протидія корупції можлива не лише шляхом застосування репресій з боку держави, за допомогою публічного права (кримінального, адміністративного, фінансового тощо), а в першу чергу, з використанням національної правової системи, організованою цілеспрямованою боротьбою суб’єктів, уповноважених відповідно до антикорупційного та чинного законодавства, здійснювати заходи щодо запобігання та протидії корупції.

Мета вивчення курсу.

  • виконання вимог Закону України “Про вищу освіту” в частині підготовки магістрів права. “Магістр – як зазначено в п. 4 ст. 8 Закону, - освітньо – кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо – кваліфікаційного рівня бакалавра або спеціаліста здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання професійних завдань та обов’язків (робіт) інноваційного характеру певного рівня професійної діяльності, що передбачені для певних посад у їх діяльності”;

  • поглиблене вивчення та засвоєння норм, положень Конституції України, в якій закріплено ряд основоположних правових принципів, на яких будується антикорупційне та кримінальне законодавство, головним з яких є правове забезпечення охорони прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина.

  • вивчення та засвоєння Кримінальної Конвенції по боротьбі з корупцією, підписану Україною 27 січня 1999 року у м. Страсбурзі та ратифіковану 18 жовтня 2006 року № 252-V, Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти корупції, Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією Ради Європи, інших міжнародних та Європейських нормативно-правових актах щодо запобігання, протидії та боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, інших міжнародних та національних нормативно-правових актів, змін та доповнень до КК України та чинного законодавства, зокрема: Закони України „Про засади запобігання і протидії корупції”, „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення”, „Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення організаційно-правових основ боротьби із злочинністю та корупцією”, Кримінальний кодекс України 2001р. із змінами, внесеними Законами №3207-VI (3207-17) від 7.04.2011р.; №4025-14 (4025-17) від 15.11.2011р.; Кримінально-процесуального кодексу України із змінами, внесеними Законом №4025- VI (4025-17) від 15.11.2011р.; Указами Президента №1000/2011 „Про національну антикорупційну стратегію на 2011-2015 роки” та №100/2011 „Про концепцію державної політики у сфері боротьби з організованою злочинністю”.

  • вивчення та аналіз практики застосування суддями, прокурорами, слідчими та іншими правозастосувачами антикорупційного законодавства України та норм КК України;

  • вироблення навичок наукового осмислення проблем запобігання та протидії корупції, відшукання шляхів посилення та удосконалення боротьби з нею.

Для досягнення мети, з найбільш важливих тем курсу проводяться практичні заняття. На них можуть використовуватись різні форми та методи контролю знань студентів: доповіді, експрес-опитування, доповнення, відповіді, дискусія, співбесіда, обговорення реферативних повідомлень, розв’язання казусів, виконаних самостійних або контрольних робіт, індивідуальних завдання та ін. Рівень знань, підготовленості, ерудиції, активності студентів оцінюється викладачем самостійно.

Для критичного осмислення проблеми боротьби з корупцією і організованою злочинністю, розвитку самостійного правового мислення, спрямованого на практичне і наукове засвоєння антикорупційного законодавства передбачається наступне:

  • по одній із запропонованих тем курсу за вибором студента по узгодженню з викладачем готується реферативне повідомлення обсягом до 5-7 друкованих сторінок, яке доповідається на семінарському занятті і є предметом дискусії, або виноситься на обговорення «круглого столу»;

По темі 10 «Проблема кримінально-правової, адміністративної та іншої юридичної протидії корупційним правопорушенням» проводиться круглий стіл, до якого кожний із студентів готує повідомлення обсягом 3-5 друкованих сторінок.

Матеріали повідомлення, виступу на науковій конференції, публікації є предметом обговорення на заняттях;

По найбільш актуальних темах дисципліни проводиться зустріч з науковцями, розробниками проектів антикорупційного законодавства, публічними особами.

Завершується вивчення курсу «Правові основи запобігання і протидії корупції» проведенням письмового заліку. До заліку допускаються ті студенти, які відпрацювали всі пропущені заняття, виправили незадовільні оцінки, отримані на семінарських заняттях, набрали мінімальну кількість балів і успішно здали змістовні модулі.

Вимоги до знань та вмінь.

Студент повинен знати: зміст конвенційних норм (Конвенцій), нормативно-правових актів, на підставі яких та у відповідності до яких має здійснювати правове запобігання та протидія корупції, особливості застосування кримінального законодавства до осіб, які вчинили корупційні діяння та його місце в системі охорони та захисту прав і свобод фізичних і юридичних осіб, суспільства, держави від корупційних злочинів.

Всебічні цілісні знання забезпечуються постійним відвідуванням лекцій, самостійним опрацюванням Конвенцій, інших міжнародно-правових актів, чинного законодавства, наукової літератури в межах кримінального права, кримінології та кримінально-процесуального права.

Студент повинен навчитися: самостійно давати кримінально-правову характеристику корупційним правопорушенням, набути навичок їх правильного судового вирішення.

Методи викладення: комплексне використання загальнонаукових та спеціальних методів наукового пізнання: історичного, формально-системного, логічного, порівняльно-правового методів аналізу та синтезу.

Методика оцінювання: студенти складають залік шляхом написання відповіді на поставлені питання.

Мова викладання: українська.

Місце в структурно-логічній схемі фахової підготовки. Нормативно-навчальна дисципліна „Правові основи запобігання та протидії корупції” є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня „магістр права” юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка.

Система контролю знань та умови складання заліку. Навчальна дисципліна „Правові основи запобігання та протидії корупції” оцінюється за модульно-рейтинговою системою. Вона складається з 2-х модулів.

Результати навчальної успішності студентів оцінюються за 100-бальною шкалою.