Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма корупція 20_03_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
313.86 Кб
Скачать

Контрольні питання на залік з курсу «Правові основи запобігання та протидії корупції».

1. Історія поняття корупції.

2. Соціальна сутність корупції.

3. Детермінанти корупції: політичні, економічні, соціальні, міжнародні.

4. Особливості корупції в перехідний період.

5. Визначення змісту понятійного апарату антикорупційного законодавства: - корупція; - корупційне правопорушення; - корупційний злочин; . неправомірна вигода; - конфлікт інтересів; - конфіскація майна; - одержання неправомірної вигоди; - підкуп; - незаконне сприяння фізичним або юридичним особам: порушення обмежень щодо заняття підприємницькою діяльністю та вимог щодо сумісництва; - законне одержання подарунків (дарунків); - декларування особистих інтересів; комерційний підкуп; - підкуп особи, яка надає публічні послуги; - незаконне збагачення; - зловживання впливом.

6. Проблема кримінальної відповідальності за зловживання впливом.

7. Проблема кримінальної відповідальності за легалізацію (відмивання) доходів, отриманих від злочинів у світлі Конвенції Ради Європи про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом (ЕТS 141).

8. Відповідальність за вчинення, приховування чи маскування фінансових правопорушень у контексті статей 2-12 Кримінальної Конвенції про боротьбу з корупцією.

9. Відповідальність за правопорушення /ст.ст. 2-12 Кримінальної конвенції/ вчинених у співучасті.

10. Проблема відповідальності юридичних осіб в контексті Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією.

11. Проблема призначення за кримінальні правопорушення, визначені у статтях 2-14 Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією, ефективних домірних та стримуючих санкцій і заходів, включаючи штрафи.

12. Проблема вживання законодавчих й інших заходів, необхідних для забезпечення можливої конфіскації чи в інший спосіб вилучення засобів вчинення кримінальних правопорушень і доходів, отриманих від таких правопорушень чи відчуження власності, вартість якої відповідає таким доходам.

13. Проблема визначення органів, їх повноважень та функцій по боротьбі з корупцією.

14. Визначення змісту терміну «державна посадова особа». Поняття «іноземна державна посадова особа». Поняття «державний службовець». Поняття «публічна посадова особа». Поняття «міністр». Поняття «суддя» в контексті протидії корупції.

15. Визначення змісту терміну «юридична особа» за законодавством України та Європи.

16. Визначення змісту термінів: «майно» та «доходи від злочину». В чому відмінність понять «призупинення операцій (заморожування) та «арешт». Що означає «предикатний злочин» та «контрольована поставка» в контексті міжнародного та внутрішнього антикорупційного законодавства.

17. Відповідальність за дачу хабара національним державним посадовим особам.

18. Відповідальність за одержання хабара національними державними посадовими особами.

19. Відповідальність національних представницьких органів, які здійснюють законодавчі або виконавчі повноваження.

20. Проблеми відповідальності іноземних держав посадових осіб та членів іноземних представницьких органів.

21. Проблема відповідальності за хабарництво у приватному секторі.

22. Проблема відповідальності за хабарництво посадових осіб міжнародних організацій.

23. Проблема відповідальності за хабарництво членів міжнародних парламентських асамблей.

24. Проблеми відповідальності за хабарництво суддів і посадових осіб міжнародних судів.

25. Проблемні питання узгодженості/неузгодженості положень Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією з чинним законодавством України.

26. Визначення суб’єктів корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією в контексті Закону України «Про боротьбу з корупцією».

27. Визначення органів, які ведуть боротьбу з корупцією, їх правового статусу та функцій.

28. Нормативне та наукове визначення понять «корупція» та «корупційне діяння» у відповідності до чинного законодавства України.

29. Спеціальні обмеження щодо державних службовців та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави: поняття, види їх юридичні ознаки.

30. Деякі проблеми відповідальності за вчинення корупційних діянь в контексті Закону «Про боротьбу з корупцією» /Р.ІІІ ст.ст.7-11/.

31. Проблеми усунення наслідків корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією (ст.ст.13-15 Закону).

32. Особи, уповноважені на виконання функцій держави або органів місцевого самоврядування.

33. Особи, які прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або органів місцевого самоврядування.

34. Особи, які постійно або тимчасово обіймають посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків. Особи, спеціально уповноважені на виконання таких обов’язків в юридичних особах, а також фізичні особи-підприємці.

35. Інші посадові особи юридичних осіб або фізичні особи, визначені антикорупційним законодавство суб’єктами корупційних правопорушень.

36. Наукові підходи щодо юридичних підстав визначення суб’єктів, які здійснюють заходи по запобіганню та протидії корупції.

37. Проблема визначення правового статусу (повноважень) та функцій суб’єктів запобігання та протидії корупції.

Види суб’єктів, які здійснюють заходи щодо протидії корупції та коло їх повноважень.

38. Проблема відповідальності осіб, які здійснюють заходи запобігання та протидії корупції.

39. Проблемні питання наукового та нормативного визначення поняття, юридичних ознак та видів організованої злочинності.

40. Проблемні питання наукового та нормативного визначення поняття корупції та корупційного правопорушення.

41. Наукове визначення критеріїв розмежування корупції та організованої злочинності.

42. Питання розмежування корупційного злочину від корупційного правопорушення.

43. Питання покарання та інших кримінально-правових наслідків за вчинення корупційних правопорушень.

44. Розмежування кримінально-правових діянь від адміністративних корупційних правопорушень.

45. Кримінально-правова характеристика «Зловживання владою або службовим становищем» (ст.364 КК).

46. Кримінально-правова характеристика „Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми” (ст. 364-1 КК).

47. Кримінально-правова характеристика „Перевищення повноважень службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми” (ст. 365-1 КК).

48. Кримінально-правова характеристика „Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги” (ст. 365-2 КК).

49. Кримінально-правова характеристика діяння «Незаконне збагачення» (ст.368-2 КК) та відмежування від «Одержання хабара» (ст.368 КК).

50. Кримінально-правова характеристика „Комерційний підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми” (ст. 368-3 КК).

51. Кримінально-правовий аналіз діяння, передбаченого ст.368-4 КК „Підкуп особи, яка надає публічні послуги”.

52. Кримінально-правовий аналіз діяння, передбаченого ст.369-2 КК «Зловживання впливом» та відмежування від «Провокації хабара або комерційного підкупу» (ст.370 КК).

53. Кримінально-правова протидія корупції за законодавством пострадянських держав.

54. Кримінально-правова протидія корупції за законодавством постсоціалістичних держав.

55. Особливості кримінально-правової протидії корупційним правопорушенням за законодавством деяких держав Європи та Америки.

Міжнародно-правові акти

Кримінальна конвенція Ради Європи про боротьбу з корупцією. Підписана від імені України 27 січня 1999 р. в м. Страсбурзі. Ратифікована ВР України 18 жовтня 2006 р. – №252-V.

Конвенція Організації Об’єднаних Націй проти корупції. Підписана від імені України 31 жовтня 2003 р. в м. Меріда. Ратифікована ВРУ 18 жовтня 2006 р. (із заявами)/ОВУ. – 2006. – №44. –

Декларація ООН про боротьбу з корупцією і хабарництвом у міжнародних комерційних операціях від 16 грудня 1996 р.// Мідна рожні правові акти та законодавство окремих країн про корупцію. – К.: Школяр, 1999. – С.83-87.

Директива Ради ЄС «Про запобігання використанню фінансової системи для відмивання грошей» від 19 червня 1991 р. // Качка Т. Боротьба з відмиванням грошей: Комплексний порівняльно-правовий аналіз відповідності законодавства України acquis Європейського Союзу в сфері боротьби та запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. – К.: Реферат, 2004. – С .174-183.

Додатковий протокол до Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією. Підписана від імені України 15 травня 2003 р. в м. Страсбурзі (ОВУ. – 2006. – Ст. 2940).

Додатковий протокол до конвенції про корупцію у контексті кримінального права 2000 р.// Верховна Рада України. Законодавство України // http: //zakon l.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

Закон України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу» // Урядовий кур’єр. – 2004. – 20 квітня.

Кодекс поведінки посадових осіб по підтриманню правопорядку від 17 грудня 1979 р. // Права людини і професійні стандарти для працівників пенітенціарної системи в документах міжнародних організацій. – С.77-80.

Конвенція ООН проти корупції від 31 жовтня 2003 р. // Верховна Рада України. Законодавство України // http: //zakon l.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

Конвенція ООН проти транснаціональної організованої злочинності («Палермська Конвенція») від 15 листопада 2000 р. // Права людини і професійні стандарти для працівників правоохоронних органів в документах міжнародних організацій. – С. 214-235.

Конвенція про боротьбу з корупцією, до якої причетні службовці Європейських співтовариств або службовці держав-членів Європейського Союзу від 26 травня 1997 р.// http: // eulaw.edu.ru/documents/leqislation/law_defence.htm.

Конвенція про боротьбу з підкупом іноземних посадових осіб у міжнародних комерційних справах від 21 листопада 1997 р. // Верховна Рада України. Законодавство України // http: //zakon l.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

Конвенція про захист фінансових інтересів Європейських співтовариств від 26 липня 1995 р. // Качка Т. Боротьба з відмиванням грошей: Комплексний порівняльно-правовий аналіз відповідності законодавства України acquis Європейського Союзу в сфері боротьби та запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. – С.234-239.

Конвенція про корупцію у контексті кримінального права від 27 січня 1999 р.// Права людини і професійні стандарти для юристів в документах міжнародних організацій. – С.353-363.

Конвенція Ради Європи Про відмивання, виявлення, вилучення, конфіскацію доходів від злочинної діяльності та фінансування тероризму від 16 травня 2005 р. м. Варшава //http://www.coe.int.

Лімська декларація ООН по боротьбі з корупцією від 11 вересня 1997 р. // Верховна Рада України. Законодавство України // http: // eulaw.edu.ru/documents/leqislation/law_defence.htm.

Модельный Уголовный кодекс для стран – участниц Содружества Независимых Государств // Информационный бюллетень Межпарламентской ассамблеи. – 1996. – №10.

План дій по боротьбі з організованою злочинністю («Амстердамський План дій») від 28 квітня 1997 р.// Качка Т. Боротьба з відмиванням грошей: Комплексний порівняльно-правовий аналіз відповідності законодавства України acquis Європейського Союзу в сфері боротьби та запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. – С.40-45.

Рамкова Конвенція ООН проти організованої злочинності від 21 липня 1997 р.// Міжнародні правові акти та законодавство окремих країн про корупцію. – С.68-79.

Рамкове рішення Ради ЄС «Про боротьбу з корупцією в приватному секторі» від 22 липня 2003 р. // Качка Т. Боротьба з відмиванням грошей: Комплексний порівняльно-правовий аналіз відповідності законодавства України acquis Європейського Союзу в сфері боротьби та запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. – С.214-219.

Рамкове рішення Ради ЄС «Про відмивання грошей, ідентифікацію, відстеження, замороження, арешт та конфіскацію знарядь злочинів та доходів від них» від 26 червня 2001 р.// Качка Т. Боротьба з відмиванням грошей: Комплексний порівняльно-правовий аналіз відповідності законодавства України acquis Європейського Союзу в сфері боротьби та запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. – С.191-199.

Резолюція РЄ «Про двадцять принципів боротьби з корупцією» від 6 листопада 1997 р. // http://stopcorruption.ru/index.php?id=27.

Стратегія Європейського Союзу на початок нового тисячоліття «Запобігання та контроль організованої злочинності» від 3 травня 2000 р.// Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. – 2002. – №11.

«Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень» (№2114);

«Про засади запобігання та протидії корупції» (№2113); Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні правопорушення» (№2112).

Резолюція Парламентської асамблеї РЄ «Декларація про поліцію».

«Європейський кодекс поліцейської етики».

Законодавчі та нормативно-правові акти станом на 2012 р.

  1. Конституція України: чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 15 червн. 2011р. (ОФІЦ. ТЕКСТ) – К.: ПАЛИВОДА А.В., 2011. – 58 с.

  2. Кримінальний кодекс України: чинне законодавство зі змінами та допов. на 17 січня 2012 року: (Відповідає офіц. текстові). – К.: Алерта; ЦУЛ, 2012 – 182 с.

  3. Кримінально-процесуальний кодекс України: чинне законодавство зі змінами та допов. на 17 січня 2012 року: (Відповідає офіц. текстові). – К.: Алерта; ЦУЛ, 2012 – 216 с.

  4. Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції» 7 квітня 2011 року № 3207-VІ. / Голос України. - № 107 (5107) 15 червня 2011.

  5. Закон України «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень» від 11 червня 2009 року № 1507-VІ.

  6. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» від 11 червня 2009 року № 1508-VІ.

  7. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» / ВВР України. – 2009. – С.46. – Ст.699;

  8. Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. / Голос України 17 грудня 2011. - №4025-VI

  9. Закон України «Про державну службу»: чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 25 берез. 2011р. (ОФІЦ. ТЕКСТ) – К.: ПАЛИВОДА А.В., 2011. – 24с.

  10. Закон України „Про судоустрій і статус суддів”: чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 28 квіт. 2011р. (ОФІЦ. ТЕКСТ) – К.: ПАЛИВОДА А.В., 2011. – 172с.

  11. Закон України «Про основи національної безпеки України»: чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 28 квіт. 2011р. (ОФІЦ. ТЕКСТ) – К.: ПАЛИВОДА А.В., 2011. – 92с.

  12. Закони України „Про центральні органи виконавчої влади”, „Про Кабінет Міністрів України”: чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 28 квіт. 2011р. (ОФІЦ. ТЕКСТ) – К.: ПАЛИВОДА А.В., 2011. – 60с.

  13. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». За станом на 23 лютого 2007р. / Верховна Рада України: Офіц. вид. – К.: Парламентське вид-во, 2007. – 80с.

  14. Цивільний кодекс України. Офіційний текст. – К.: Атіка, 2006. – 352 с.

  15. Цивільний процесуальний кодекс України. – К.: Вид. ПАЛИВОДА.А.В., 2005. – 156 с.

  16. Господарський кодекс України. – К. Господарський процесуальний кодекс України. – К.: Вид ПАЛИВОДА.А.В. – 2009. – 64 с.

  17. Кодекс України про адміністративні правопорушення – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2007. – 208 с.

  18. Кодекс адміністративного судочинства України. – К.: Атіка, 2005. – 128 с.

  19. Господарський кодекс України. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2007. – 192 с.

  20. Кодекс законів про працю України. – К.: Атіка, 2006. – 100 с.

  21. Законодавство України про працю. – К.: Істина, 2007. – 328 с.

  22. «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 р.№1789-ХІІ (ВВР. – 1991. – 53. – Ст.793).

  23. «Про міліцію» від 20 грудня 1990 р. (ВВР. – 2001. – №4. – Ст.20)

  24. «Про державну податкову службу в Україні» від 4 грудня 1990 р. – (ВВР 1991. – №6. – Ст.37).

  25. «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» від 23 грудня 1993 р. № 3781 – ХІІ (ВВР. – 1994. – №11. – Ст.50)

  26. «Про адвокатуру» від 19 грудня 1992 р. – № 2887. – ХІІ

  27. «Про державну виконавчу службу» від 24 березня 1998 р. № 202/98-ВР.

  28. Указ Президента України від 26 лютого 2010 р. № 275/2010 „Про утворення Національного антикорупційного комітету”.

  29. Указ Президента України від 21 жовтня 2011 р. № 100/2011 „Про Концепцію державної політики у сфері боротьби з організованою злочинністю”.

  30. Указ Президента України від 21 жовтня 2011 р. № 1001/2011 „Про Національну антикорупційну стратегію на 2011-2015 роки”.